ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Az „Orfeo” a Müpában

Az „Orfeo” a Müpában

Monteverdi Orfeója Fischer Iván újrakomponált befejezésével. Ajánló.

Szeptember 18-án és 20-án igazi különlegesség várja a nézőket a Müpában: Monteverdi Orfeója (La favola d'Orfeo) Fischer Iván újrakomponált befejezésével, Baráth Emőke és Valerio Contaldo közreműködésével szólal meg. Az előadásokra a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénysorozata, az Európai Hidak keretében kerül sor, melynek középpontjában 10 napon át Itália áll.

Bernardo Strozzi Claudio Monteverdi

Bernardo Strozzi: Claudio Monteverdi (c. 1630)


A darab címe azért La favola d'Orfeo (Orpheusz meséje), mert ez volt az eredeti cím, ahogy a remekművet 1607-ben megismerhette a mantovai ősbemutató közönsége. A befejezés is más volt, mint a ma közismert finálé. Az eredeti szövegkönyvben az opera nem Apollón jóságos érkezésével és Orpheusz égbe emelésével végződik, hanem egy vad bacchanáliával és a főhős meggyilkolásával. Most ez az eredeti koncepció kerül színre, amelyben a hiányzó zenei részt Fischer Iván rekonstruálta. A tavalyi Falstaff-előadás sikeres alkotói állítják színpadra ezt a produkciót is, amelyet Budapest után Vicenzában és Genfben is láthat a közönség. A szólisták a világ minden tájáról érkeznek, a főszerepeket a magyar Baráth Emőke és az olasz Valerio Contaldo énekli. A táncosok a barokk gesztika egyik legjelesebb szakértőjével, Sigrid T'Hooft koreográfussal dolgoznak együtt, aki évek óta segíti a zenekar régizenei produkcióit.

Orfeo Fischer Ivan c Stiller Akos

Fischer Iván (fotó: Stiller Ákos)

Fischer Iván Facebook-oldalán többrészes blogban írta le az Orfeóval kapcsolatos gondolatait. Elsősorban a titokzatos és mágikus hatású mitológiai dalnok kérdése izgatja, az, hogy milyen szerepet játszott ez a kultikus alak a reneszánsz és a barokk kor közötti átmeneti években. Leírja, hogyan ütközik a plátói szerelem a földi örömök megszállott híveivel, és miért választotta inkább a darab első, reneszánsz változatát erre az előadásra.

*

2019. szeptember 19. és 20., 19:45, Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Monteverdi:

La favola d'Orfeo

Jelmez: Anna Biagiotti

Koreográfia: Sigrid T'Hooft

Rendezőasszisztens: Gelesz Hannah

Karigazgató: Dinyés Soma

Világítástervező: Bányai Tamás

Díszlettervező: Andrea Tocchio

Mozgóképtervező: Varga Vince

Technikai vezető: Zentai Róbert

Ügyelő: Wendy Griffin-Reid

Magyar szöveg: Lax Éva

Vezényel és rendező: Fischer Iván


Szereplők:

Euridice, La Musica - Baráth Emőke

Orfeo - Valerio Contaldo

Pastore, Speranza - Michal Czerniawski

Pastore, Spirito - Cyril Auvity, Francisco Fernández-Rueda

Pastore, Plutone - Peter Harvey

Ninfa, Proserpina, Baccante - Núria Rial

Caronte, Spirito - Antonio Abete

La Messagiera, Baccante - Luciana Mancini


Közreműködők:

Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván Operatársulat tánc- és énekkara

A Fischer Iván Operatársulat, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Müpa, a Vicenzai Operafesztivál és a genfi Grand Théâtre közös produkciója.

*

A szeptember 18-án induló fesztivál részletes programja és további információ:

*

Európai Hidak

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye, az Európai Hidak fesztivál minden évadnyitánynak izgalmas ízt ad. A fesztivál ihletője és mozgatórugója minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik.

2013 őszén a cseh, 2014-ben pedig a német kultúráé volt a főszerep. 2015-ben osztrák szomszédainkhoz kerülhettünk közelebb, 2016-ban Franciaország, 2017-ben Spanyolország kulturális csemegéi, 2018-ban Lengyelország és a balti állomok álltak a középpontban. Idén – a hetedik fesztivál alkalmával – Olaszország kulturális gazdagsága kerül nagyító alá.