ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

Az elmúlt év - Szabóki Tünde

Az elmúlt év - Szabóki Tünde

Cikksorozatunkban énekeseket kérdezünk az elmúlt egy évükről.

Az elmúlt év - Szabóki Tünde szoprán

 

Melyek voltak az Ön számára az elmúlt évad legemlékezetesebb előadásai?

 

A múlt nyáron énekeltem Bernstein Kaddish című művében Montpellier-ben, a Zenei Fesztiválon, a Francia Rádió Zenekarával és Kórusával. Szenzációs koncert volt, Lawrence Foster vezényelt, akivel már korábban is dolgoztam együtt. Szintén tavaly nyáron és ősszel Kurt Rydl-vel énekeltem együtt a Fidelióban. Összesen négy előadáson léptünk fel Ausztriában, hihetetlen és meghatározó élmény volt számomra. Szó volt róla, hogy Pozsonyban is együtt lépünk majd fel a Rózsalovagban, de azt az előadást végül sajnos törölték. A Magyar Állami Operaházban viszont ősszel még énekeltem a Rózsalovag Tábornagynéját, csakúgy mint a Fidelióban Leonórát.

 

szabokitintuj2

Montpellier, 2010 (fotó: Marc Ginot)

 

Az évad második felében viszont nem lépett fel az Operaházban. Bánja?

 

Nem igazán, mert így gyakrabban tudok máshol fellépni. A Magyar Állami Operaház nagyon későn foglalja le az énekeseket - eltekintve persze a nagy nemzetközi sztároktól -, így ha ott énekelek, nagyon nehéz más helyszínekre tervezni. A Művészetek Palotájában például már a 2014-es Wagner-napokat tervezik, és ez így helyes. De visszatérve a tavalyi évre: két koncerten énekeltem el Schönberg Pierrot Lunaire című művét az UMZE Kamaraegyüttessel, Vajda Gergő vezényletével. Csodálatos élmény volt, sokat tanultam belőle. Régen nem énekeltem már Magyarországon ilyen magas szinten álló modern zenei együttessel, pedig nem egy modern mű szerepel a repertoáromon. Januárban pedig felvettem egy CD-t Baselben, amit a Hungaroton fog megjelentetni. A Liszt-tanítvány Konrad Ansorge dalai szerepelnek a lemezen, amelyeket még soha nem adtak ki CD-n. Érdekes, szép dalok. A kották egy része sincs még kiadva, volt, ami csak kéziratban volt hozzáférhető, de a többit is úgy kellett összevadászni különböző könyvtárakból. Az első felvételek technikai okokból nem sikerültek megfelelően, ezért újra fel kell majd vennünk őket, de remélem, hogy Karácsonykor már kapható lesz a CD. Végül, de nem utolsósorban: tavaly kaptam meg itthon a Liszt Ferenc-díjat, ami nagy elismerés számomra.

 

szabokitintuj

 

Mit tudhatunk a következő évadbeli fellépéseiről?

 

Az Operaházból felkérésem van a Don Giovanni Elvirájára és a Rajna kincse Freia szerepére. De az Operaház jelenlegi, bizonytalan helyzetében még nem lehetek ezekben teljesen biztos. A Filharmoniai Társaság Zenekarával két gyönyörű koncert vár rám: október végén Cristoph von Dohnányi vezényletével lépek fel Brahms Német Requiemjében, és lesz a Társaságnak egy kamarasorozata is. Ennek keretében én a Wagner Wesendonck-dalokat énekelem, méghozzá nem mással, mint Rados Ferenccel. Ez óriási öröm számomra, vele utoljára Jevgenyij Nyesztyerenko énekelt Kaposváron. Október 22-én, Liszt születésnapján Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikusokkal fogok énekelni a Krisztus című oratóriumban, novemberben pedig lesz egy Haydn: Évszakok Vashegyi György vezényletével, a Zuglói Filharmóniával.
Külföldi fellépésekről is van szó, de erről még nem szeretnék többet mondani. Mindenesetre fontos, hogy kint is énekeljek, mert itthon minden énekes számára nagyon bizonytalan a helyzet.

 

Csák Balázs