ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

"Judit és Carmen a szerepálmom"

"Judit és Carmen a szerepálmom"

Az Operalia énekversenyen idén három magyar került be a legjobb negyvennyolc közé, köztük Kun Ágnes Anna mezzoszoprán. Interjú az énekesnővel.

Több énekversenyen is sikerrel szerepeltél már: 1999-ben harmadik lettél a Budapest Énekversenyen, 2001-ben második a Székely Mihály Énekversenyen, 2006-ban pedig első a Simándy József Énekversenyen. Melyik számodra a legemlékezetesebb?

 

Talán a Simándy-énekverseny, hiszen azt meg is nyertem. A Budapesti Énekverseny viszont azért, mert az volt az első. De a Székely Mihály Énekverseny is emlékezetes, mert ott még Gregor József volt a zsűri egyik tagja. Jó érzés volt előtte és neki énekelni.

 

Néhol mezzoszopránként, máshol altként vagy a színlapokon feltüntetve.

 

"Magyar anya nem szül altot" - szokták viccesen mondani. Magyarországon az oratóriumokban is inkább mezzók éneklik az alt szólamokat. Igaz, Hamari Júlia azt mondta nekem, hogy szerinte pár éven belül tényleg alt leszek. Úgyhogy lehet, hogy mégis szül magyar anya altot. (Nevet.)

 

Az Operalia énekversenyen vagyunk, ahol bejutottál a legjobb 48 énekes közé. Eddig miért nem indultál az Operalián?

 

Mert azt gondoltam, hogy ez egy olyan verseny, ahol nagyon jó énekesek vannak és megvártam, amíg egy bizonyos szintet elérek.

 

Hogyan zajlott a jelentkezés az Operaliára?

 

Két áriát kellett beküldeni, ebből az egyiknek francia nyelvűnek kellett lennie, a másiknak eltérő stílusúnak és más nyelvűnek. És persze jelentkezési lapot, fényképeket, egyéb dokumentumokat stb., mindezek alapján döntöttek a negyven résztvevőről. Eredetileg ugyanis negyvenet választottak ki - én április elején tudtam meg, hogy bekerültem -, de ezt később kibővítették negyvennyolcra.

 

 

kunint

(fotó: Operaportál)

 

Tehát az énekesek saját maguk rögzítették a hangjukat, amit beküldtek a jelentkezéshez?

 

Igen, a korrepetitorommal elénekeltem az áriát, amit mi is vettünk fel.

 

Mikor találkoztál először Domingóval?

 

Itt, a versenyen.

 

Milyen viszony alakult ki a versenyzők és Domingo között? Beszélgettek vele, segít titeket tanácsokkal?

 

Erre még kevés lehetőség volt, de remélem, hogy később több lesz. Úgy tudom, hogy Domingo mind a 48 versenyzőnek el fogja mondani a véleményét és a tanácsait, hogy jó úton vagyunk-e, tényleg a saját hangfajunkban énekelünk-e stb.

 

Ki és hogyan választotta ki azt a négy áriát, amivel készülni kellett erre a versenyre?

 

Maguk az énekesek választották ki, amit aztán a zsüri jóváhagyott. Itt is voltak bizonyos megkötések, például hogy lennie kell egy francia nyelvű áriának is és hogy az áriák ne egy korból származók legyenek, nem lehetett mondjuk mind barokk vagy mind romantikus. Mind a négy áriát eredeti nyelven és eredeti hangnemben kellett megtanulni.

 

Az elődöntőben két áriát kellett énekelni, az elsőt te választottad, a másodikat a zsüri. Te a Carmenből választottad a Habanerát. Carmen egy szerepálom?

 

Igen, a másik ilyen szerep pedig Judit a Kékszakállú herceg várában.

 

A zsüri az Olasz nő Algírban című Rossini operából kérte az áriát. Örültél ennek vagy szívesebben énekelted volna a másik két ária valamelyikét a Bernstein: Candide-ból vagy a Massenet: Wertherből?

 

Sejtettem, hogy a Rossini áriát fogják kérni, mert a Werther ária - a Carmenhez hasonlóan - szintén franciául van, ráadásul igen hosszú, a Bernstein ária pedig hasonló stílusú, mint a Carmen.

 

Mennyiben hasonló?

 

Temperamentumát tekintve. Spanyolos, szenvedélyes ária.

 

 

kunint2

(fotó: Operaportál)

 

Az operaáriák mellett Zarzuela-kategóriában is lehetett indulni. Te miért nem énekeltél zarzuelát? Szerintem jól állt volna neked.

 

A Domingo-versenyre való jelentkezési határidő előtt egy nappal szólt nekem valaki, hogy másnapig lehet jelentkezi. Azt hitték, már le is késtem róla, hiszen hangfelvételeket is be kellett küldeni. Nekem azonban már voltak hangfelvételeim, mert tavaly ősszel több külföldi ügynökségnek is küldtem hanganyagot. Zarzuela felvételem viszont nyilván nem volt, így azt a Domingo-versenyre már nem tudtam küldeni.

 

Egyébként nehéz zarzuelát énekelni?

 

Szerintem nem, hozzám legalábbis nagyon közel áll. Egy hűvösebb személyiségnek bizonyára nehezebb zarzuelát énekelni.

 

Ezen a versenyen konzervatóriumi diákok - tehát kezdők - is indulnak és olyanok is, akik már a világ több nagy operaszínpadán felléptek. Igazságos ez?

 

Az a versenykiírás, hogy 18 és 30 éves kor között lehet jelentkezni. Ennyi a megkötés, és ezt mindenki tudja, tehát innentől kezdve igazságos. Más kérdés, hogy ha valaki megfelelő helyre születik, akkor persze könnyebb bejutnia mondjuk a Metropolitanbe, mint például egy kis magyar faluból.

 

A színpadon mennyire izgultál?

 

Érdekes, hogy egyáltalán nem. Örülök, mert egy nagyon jó nyugalmi állapotba tudtam hozni magam. Nem voltam feszült, nem voltam görcsös.

 

Az sem feszélyezett, hogy Domingo előtt énekelsz?

 

Nem. "...egy zeneakadémiai vizsgán sokkal feszültebb a hangulat..." Az az igazság, hogy egy zeneakadémiai vizsgán sokkal feszültebb a hangulat.

 

Meglepett a döntés, hogy nem jutottál tovább? Szerintem nem sokon múlhatott.

 

Ilyenkor nyilván reménykedik az ember, de én tényleg nagyon boldog vagyok, hogy bekerültem a 48 énekes közé. Nekem nyilván más utam van, és nem a Domingo-verseny lesz számomra a kiugrási lehetőség.

 

Milyen a versenyzők viszonya egymással? Úgy tűnik, hogy nagyon jó a hangulat, de ti azért riválisok vagytok.

 

Persze, riválisok vagyunk, de elsősorban nem ez számít, valamennyien örülünk, hogy eljutottunk erre a versenyre. Én például itt kifejezetten jó barátságokat is kialakítottam. Tényleg jó a hangulat, tegnap például hajnalig buliztunk.

 

 

kunint3

Az elődöntőben (fotó: Operaportál)

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet Pászthy Júlia növendékeként végezted el. Azóta énekeltél többek között Händel Sauljában, Bach Magnificatjában, és a Mozart: Cosí fan tutte keresztmetszetében. Melyik stílus vagy korszak áll hozzád a legközelebb?

 

A romantika közel áll hozzám, de érdekes, hogy a 20. századi operákat is egész jól tudom énekelni. "Bartók a szívem csücske..." Bernsteint például nagyon szeretek énekelni és Kodályt is, de Bartók a szívem csücske. Gyerekkoromban zongoráztam és már akkor is imádtam Bartók Mikrokozmoszát, pedig azt a gyerekek általában nem szeretik gyakorolni. Bartók Op. 16-os ciklusát, az Ady-dalokat sem szeretik az énekesek megtanulni, én viszont azzal diplomáztam. A Kékszakállú Juditja pedig az örök szerelem. Most jöttem meg Szombathelyről, a Bartók fesztiválról, ahol a darab elejét, az "első kapuig", és a záróképet, tehát a "hetes kaput" énekeltem Cser Krisztiánnal.

 

Az énekesi pályád elején vagy. Hogyan tudja ma egy fiatal énekes elkezdeni építeni a karrierjét? Mi kell a továbblépéshez?

 

Manapság ez nem úgy működik, mint régen, amikor becsöngethetett az énekes egy operaházba, azzal, hogy szeretne előénekelni. Külföldön az embernek először egy agentur-t, vagyis ügynököt vagy menedzsert kell keresnie, és az agentur juttatja majd őt be egy operaházhoz. Egyes üzletemberek kifejezetten erre vannak szakosodva. Az agenturoknál is kell előénekelni és az operaházak nem az énekeseknek, hanem az agenturoknak szólnak, hogy szükségük van például egy mezzóra, ezért ekkor és ekkor előéneklést tartanak. Az agentur pedig megnézi, hogy van-e megfelelő énekese az adott szerepre, akit aztán elküld a meghallgatásra.

 

A miénk viszont egy kis ország, és az Operaházban is pontosan tudják, hogy kik végeznek a Zeneakadémián, és hogy közülük kit tartanak jónak, nem?

 

Igen, Magyarországon leginkább azok fognak az Operaházban énekelni, akik a Zeneakadémia operaszakán végeztek, bár van ott egy énekszak is, én például ott végeztem. Ezek az énekesek nagyjából le is fedik az itthoni igényeket.

 

 

kunint4

(fotó: Operaportál)

 

A közelmúltban énekeltél a Mikádó című Gilbert-Sullivan operettben, most pedig Racine: Atália című színművében is énekelsz, a "Levita lányok karában". Szívesen lépsz fel az operától eltérő műfajú művekben is?

 

Igen. Az Atalia persze énektechnikailag nem nagy kihívás, viszont nagyon jó gyakorlat, mert olyan színészekkel vagyok egy színpadon, mint Udvaros Dorottya, Kulka János, Blaskó Péter vagy Molnár Piroska. Szakmai trükköket lehet tőlük ellesni: hogyan kell lépni, a fényben állni, mozogni a színpadon.

 

Eredetileg színész is akartál lenni. Mikor dőlt el, hogy mégsem leszel az?

 

Amikor kiderült, hogy van hangom. Még gimnazista voltam és nyaranta kántorképzőbe jártam, ahol Karasszon Dezső orgonaművész kötelezően bevezette a kántorok számára a hangképzést. Ott mondta az énektanárom, hogy érdemes lenne énekelni tanulnom. Utána kerültem Schultz Katalinhoz, aki kérte a szüleimet: adjanak egy évet, ő az alatt felkészít engem a Zeneakadémiára. A szüleim azonban azt mondták, hogy "rendes" egyetemre kell mennem, így végül a teológiát választottam.

 

Igen, amellett, hogy kántor voltál, teológus és lelkész is vagy. Hogyan lehet ezt az énekléssel időben összeegyeztetni?

 

A lelkészi hivatást most abbahagytam, ún. rendelkezési állományba kértem magam. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező öt évben sehová nem fognak kihelyezni hivatalos lelkésznek.

 

Énekesként mik a terveid a közeljövőben?

 

Elkezdek készülni a Concours de Genéve-re, ami Európa legnagyobb zenei versenye, idén rendezik meg 64. alkalommal. Énekkategória csak kétévente van, oda most harmincöten jutottunk be, a magyarok közül Cser Krisztián és én. A verseny október 30-tól november 14-ig tart, Genfben. Kemény szakmai elvárások vannak, mert hat operaáriát kell vinni, és hat koncert- vagy oratórium áriát, illetve dalt, amit zenekari kísérettel adunk majd elő. A verseny során mind a 12 művet el kell énekelni. Úgy tudom, lesz egy magyar zsüritag is, méghozzá Polgár László személyében.


Csák Balázs

 

 

kunint5

Kun Ágnes Anna, Plácido Domingo és Gál Máté tenorista