head main hirek

Meghalt Jevgenyij Nyesztyerenko

Meghalt Jevgenyij Nyesztyerenko

A legendás basszista 83 éves volt.

A Jevgenyij Nyesztyerenkóval 2008-ban a Miskolci Operafesztiválon készült interjúnkat itt olvashatják: "A főszereplő: basszus..."

 

Jevgenyij Jevgenyijevics Nyesztyerenko 1938. január 8-án született Moszkvában.

Előbb mérnöki diplomát szerzett, majd Vaszilij Lukanyinnál kezdett zenét tanulni a leningrádi Rimszkij-Korszakov konzervatóriumban. 1962-ben debütált a leningrádi Kisszínházban (ma Mihailovszkij Színház) Greminként Csajkovszkij Anyeginjében. 1965-ben diplomázott, ezt követően csatlakozott a Mariinszkij Színházhoz. 1970-ben első helyet szerzett a IV. Moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Énekversenyen, amelyet követően a moszkvai Bolsoj Színház tagja lett, ahol Glinka Ruszlán és Ludmilla című operájában debütált.

Nyesztyerenko Glinka, Muszorgszkij, Csajkovszkij és Borogyin operáinak főszerepeivel vált igazán ismertté, de olyan szerzők műveinek premierjén is fellépett, mint Sosztakovics, Szviridov és Taktakisvili.

Élete első külföldi fellépése Magyarországon volt 1970-ben. 1981-ben Ferencsik János vezényletével lemezre rögzítette A kékszakállú herceg várát, 1985-ben pedig első külföldiként énekelte Budapesten – magyarul – Bartók Béla operáját.

nesterenkodies 1

Jevgenyij Nyesztyerenko

Nyesztyerenko hatalmas repertoárja a mély basszustól a bariton szerepekig terjedt. Bár legemlékezetesebb szerepének Borisz cárt tekintik Muszorgszkij Borisz Godunov című operájában, amely szinte összeforrt a nevével, számos más orosz opera basszus főszerepeiben is felejthetetlen alakítást nyújtott, többek között a Ruszlán és Ludmillában, illetve az Igor hercegben. 1975 és 1993 között 56 előadáson lépett fel a Bécsi Operaházban, olyan szerepekben, mint Borisz Godunov, Sarastro (Mozart: A varázsfuvola), Basilio (Rossini: A sevillai borbély), Mefisztó (Gounod: Faust), Ramfis (Verdi: Aida), Banquo (Verdi: Macbeth) és Fülöp (Verdi: Don Carlos). A világ számos más rangos színpadán is fellépett, így a londoni Covent Gardenben, a New York-i Metropolitanben és a milánói Scalában.

Ő énekelte a szólót Sosztakovics Szvit Michelangelo Buonarroti szövegeire (basszusra és zongorára) (Op. 145) című dalciklusának ősbemutatóján 1974 december 23-án Leningrádban. A zeneszerző kifejezetten az ő hangjára írta a művet, a két férfi közeli barátságba is került.

Nyesztyerenko mintegy 70 felvételt készített, köztük 20 teljes operát. Tanított a moszkvai konzervatóriumban, valamint a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen. Két könyvet írt és több mint 200 cikket. Magyarországon is több alkalommal tartott énekes mesterkurzust. A budapesti Zeneakadémia tiszteletbeli professzora.

Jevgenyij Nyesztyerenko Bécsben hunyt el 2021. március 20-án, koronavírus-fertőzés következményeként. Családja úgy döntött, hogy a járványra való tekintettel nem lesz nyilvános gyászszertartás. Az énekest végakaratának megfelelően Oroszországban fogják eltemetni.

 

Fülöp áriája (Verdi: Don Carlos), Moszkva, 1984

 

 Borisz első monológja (Muszorgszkij: Borisz Godunov)

 

Pravoszláv egyházi ének; Muszorgszkij: Hovanscsina (részlet)

 

 Zsarkovszkij: Viszlát, Sziklás-hegység!, 1985