ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Puccini-ritkaságok

Puccini-ritkaságok

A „Le villi” és a „Krizantémok” a Müpában. Ajánló.

Az olasz operairodalom talán legismertebb komponistája, Giacomo Puccini két korai remekműve kerül színre március 31-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az olasz zeneszerző első operája A lidércek (Le villi) mellett ezúttal nagyzenekari hangszerelésben csendül fel a Krizantémok című, eredetileg vonósnégyesre komponált darab a Müpa, a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. koprodukciójában.

Puccini mindössze huszonöt esztendős volt, mikor első színpadi művét kottapapírra vetette. A fiatal zeneszerzőt a tisztán hangszeres zene ereje izgatta, nem csoda, hogy a történet is azt mutatja be, hogyan hat a zene az emberi pszichére. A zene drámai szerepe szorosan összekapcsolódik a tánccal, mely végigvonul az egész operán. Az eljegyzési jelenet boldog, önfeledt mulatozásának ellenpontja a haláltánc, a megcsalt, és bánatába belepusztult nő szellemének bosszúja. A hűtlen szerelmest ugyanis nem hagyja nyugodni a villi, halott menyasszonyának lidérce, aki addig táncoltatja szószegő vőlegényét, míg az holtan rogy össze.

A nagyjából másfélórás operát Puccini egy másik korai kompozíciója, a Krizantémok követi, mely a Müpa produkciójában összeforr az operával: a rokon zenei szövet mellett a dramaturgiai folytonosság is összeköti a két művet, ezzel egészen új perspektívákat nyitva.

levilli Olga Busuioc

Káel Csaba, az előadás rendezője így nyilatkozott az operát keretező művekről: „Puccinitől kérünk kölcsön két zenekari kompozíciót: a bevezető Preludio sinfonicóban előbújnak a lidércek, majd a végén megszólaló, eredetileg vonósnégyesre írt Krizantémok zenekari változatában sikerül legyőzni őket. Azokat a lidérceket, amelyeket ezen az előadáson a Pécsi Balett táncosai elevenítenek meg. Ők Vincze Balázs koreográfiája révén jelennek meg a színpadon, Zoób Kati jelmezeiben. A divat- és jelmeztervezőként egyaránt a különlegességekhez vonzódó Zoób Kati olyan jelmezeket készít, amelyek a díszlet kialakulásában is segítenek: transzformációk tanúi lehetünk majd, megtapasztalva, hogyan bújik ki az emberből a lidérc, hogyan jelenik meg egy-egy erdei jelenetben.”

levilli Roman Burdenko c Daniil Rabovsky

A Pannon Filharmonikusokat és a Kodály Kórus Debrecent a kiváló olasz karmester, Alberto Veronesi dirigálja. A milánói születésű dirigens Puccini avatott szakértője, állandó vendége a Torre del Lagoban rendezett Puccini fesztiválnak, ahol a budapesti, majd az április 2-i, pécsi bemutatókat követően augusztus 16-án szintén színpadra kerül a félig szcenírozott produkció. A három főszerepben Olga Busuioc fiatal moldáviai szopránt, Carlo Ventre olasz tenort, és napjaink egyik legizgalmasabb fiatal baritonját, Roman Burdenkót köszöntheti a közönség. A félig szcenírozott előadás díszleteit Szendrényi Éva jegyzi.

 

***

 

2019. március 31. 19:00–20:30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Puccini: Krizantémok / Lidércek

Vezényel:

Alberto Veronesi

 

Szereplők:

Anna: Olga Busuioc

Roberto: Carlo Ventre

Guglielmo: Roman Burdenko

 

Közreműködik a Pécsi Balett, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen (Karigazgató: Szabó Sipos Máté)

 

Alkotók:

díszlettervező: Szendrényi Éva

jelmeztervező: Zoób Kati

koreográfus: Vincze Balázs

rendező: Káel Csaba

 

További információk: https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/puccini-krizantemok-lidercek-2019-03-31_19-00-bbnh

 

Csatlakozzon az eseményhez a Facebookon!

https://www.facebook.com/events/1065673856968956/

 

Programfüzet

https://issuu.com/mupabudapest/docs/190331_puccini_krizantemok_lidercek

 

(forrás: Müpa)