ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

A Jancsi és Juliska a Magyar Színházban

A Jancsi és Juliska a Magyar Színházban

A "Jancsi és Juliska" keresztmetszete a Magyar Színházban. Ajánló.

Engelbert Humperdinck operája a Grimm testvérek meséjéből jól ismert testvérpár, Jancsi és Juliska történetét dolgozza fel. A népszerű és sokat játszott opera keresztmetszetét a Vocalise csapata még 2017. november 29-én mutatta be a Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán, Sánta Jolán operaénekes rendezésében. Április 14-én a 25. előadás alkalmából minden előadásra látogató gyermek, ha mézeskalácsot nem is, de puszedlit mindenképpen kap, egy szerencsés néző pedig nyertese lehet a kifejezetten erre az alkalomra készült varázsbögrének.

A 2016-ban alakult formáció – Baghi Viktória, Gaál Mónika és Kiss Viktória – célja az előadás létrehozásával a fiatal korosztály megszólítása és az opera műfajával való megismertetése volt. A klasszikus rendezésű meseopera keresztmetszete játékosságával, vidámságával és könnyen megjegyezhető dallamaival közel hozza az opera műfaját a gyerekekhez. A 45 perces, éppen egy tanórányi hosszúságú előadásban a zenei részeket mesés átvezetők kötik össze, pótolva ezzel a keresztmetszet során kimaradó részeket, és megkönnyítve az első találkozást az operával. Az előadás végén a gyerekeknek lehetőségük nyílik táncolni Jancsival és Juliskával, és akár még közös fotót is készíthetnek a szereplőkkel.

jancsi es juliska km 1

„Énekmesterünk, Sánta Jolán operaénekes javaslatára választottuk Humperdinck Jancsi és Juliska című meseoperáját, amely három női szereplővel is jól megvalósítható a színpadon. Az első előadásunk rögtön teltházzal indult, ami hihetetlen lendületet adott nekünk a további előadásokhoz” – mondta el Kiss Viktória, aki az előadásban Jancsi szerepét énekli.

 „A gyerekek és felnőtt kísérőik nagyon élvezik az előadást, az első hangtól az utolsóig velünk vannak, reagálnak a színpadon történtekre – például felnevetnek Jancsi és Juliska seprűharcán, vagy összerezzennek a boszorkány megjelenésekor” – mesélte Baghi Viktória, az előadás Juliskája.

„Az előadást iskolai és óvodai csoportok is látogatják. A tanárok kifejezetten dicsérik a gyerekek figyelméhez igazodó játékidőt – 45 perc –, a megfelelően sűrített zenei anyagot, valamint a mese varázsát megidéző jelmezeket és díszleteket. Többen említették, hogy ez egy hiánypótló előadás a műfajjal először találkozó legkisebb korosztály számára” – tette hozzá Gaál Mónika, az előadás mézboszorkánya.

jancsi es juliska km 2

A Jancsi és Juliska című meseopera-keresztmetszet 25. előadására 2019. április 14-én kerül sor, és május 19-én látható ebben az évadban utoljára a Magyar Színházban.

A Vocalise-lányok ezután sem pihennek majd, hiszen a június 22-i, Nádor Teremben tartandó koncertjükre készülnek. Izgalmas repertoárt állítottak össze, az est során a francia nagyopera legjelentősebb képviselőinek emblematikus áriái csendülnek fel. A műsor igazi unikumnak ígérkezik, hiszen napjainkban a francia bel canto zenei világa kevésbé ismert, mint az olasz bel canto operáké. A koncerten többek között Massenet, Gounoud, Délibes, Offenbach és Meyerbeer műveiből hallhatnak ízelítőt az érdeklődők.


A Jancsi és Juliska című meseopera-keresztmetszet alkotói:

Rendező és mesélő: Sánta Jolán
Díszlet: Baghi Noémi
Jelmez: Szlatényi Laura
Zongorakísérők: Burián Zsófia, Noma Riho és Tálos Vivien

Szereplők:

Jancsi: Kiss Viktória
Juliska: Baghi Viktória
Mézboszorkány: Gaál Mónika


Előadások: https://magyarszinhaz.jegy.hu/program/humperdinck-jancsi-es-juliska-84862

*

Vocalise – a három szoprán

Közös énekmester – Sánta Jolán, operaénekes -, az opera szeretete és a közös élményekből született barátság hívta életre a társulást. A Vocalise – a három szoprán 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy minél szélesebb közönséghez elvihessék az operát és a komolyzenét, és megoszthassák a zene és az éneklés iránti szeretetüket.

A fiatal énekesekből álló formáció – Baghi Viktória (koloratúrszoprán), Gaál Mónika (koloratúrszoprán) és Kiss Viktória (drámai szoprán koloratúr készséggel) – különlegessége a sokszínűség: három különböző személyiség, három különböző hang, de egy közös szenvedély jellemzi őket!

Az eltelt időszakban számos koncertet adtak: különböző hangulatokra, korszakokra felfűzött nagy koncertek, farsangi koncertsorozat idősek otthonában és Mikulás-napi ajándék előadás a Vakok Iskolájában. A Magyar Színházban havi rendszerességgel játsszák a Jancsi és Juliska című előadásukat.

forrás és fotók: Vocalise