ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Janáček Fesztivál Brnóban

Janáček Fesztivál Brnóban

Novemberben rendezik a Janáček Nemzetközi Fesztivált Brnóban. Ajánló.

Brno nyolcadik alkalommal igyekszik bizonyítani, hogy a Janáček Nemzetközi Opera- és Zenei Fesztiválnak köszönhetően okkal tartják a világ egyik legrangosabb kulturális fővárosának. 2022. november 2. és 20. között a város Leoš Janáček és más művészek műveitől lesz hangos, olyanokéitól, akik inspirálták őt, mint alkotó művészt vagy akiket ő inspirált. A Jakub Hrůša, Tomáš Hanus, Tomáš Netopil és Marko Ivanović karmesterek, valamint neves cseh és külföldi együttesek fellépésével megrendezett fesztivál témája: „Quo Vadis”, ami Janáček kedvenc spirituális kantátájára, Feliks Nowowiejski szerzeményére utal.

A 2018-as év legjobb fesztiváljának járó rangos Opera Award-dal jutalmazott eseménysorozat programjában színpadi művek és koncertek is megtalálhatóak.

janacek boross csilla

Boross Csilla


A színpadi művek előadásában neves külföldi együttesek viszik a prímet: a svájci Grand Théâtre de Genève Janáček Katya Kabanova című operájának produkciójával érkezik, amelyet Tomáš Netopil vezényel és Tatjana Gürbaca rendez, míg a Walesi Nemzeti Opera a zeneszerző A Makropulos-ügy című operáját adja elő Olivia Fuchs rendezésében és Tomáš Hanus zenei irányításával. „Számomra a fesztivál egyik fénypontja az amerikai szoprán, Corinne Winters lesz, aki Katya Kabanovát fogja alakítani a genfi produkcióban. Corinne remekelt az idei Salzburgi Fesztiválon, ahol Janáček operája a program igazi csúcspontja volt.” – nyilatkozta a fesztivál sajtótájékoztatóján Jiří Heřman, a Brnói Nemzeti Színházban működő Janáček Opera művészeti igazgatója. „A fiatal tenor, Nicky Spence is nagyszerű énekes, aki a Walesi Nemzeti Opera előadásán énekel majd. Ő rendszeres vendég a londoni Covent Gardenben és a New York-i Metropolitanben is. Az idei Fesztiválon Janáček Egy eltűnt naplója című dalciklusában is fellép a kiváló zongoraművésszel, Julio Drake-kel és a Brnói Opera szólistájával, Václava Krejčí Houskovával. Közös CD-jük elnyerte a BBC Music Magazine Awards 2020 és a Gramophone Classical Music Awards 2020 elnevezésű rangos díjakat is” – tette hozzá Jiří Heřman. A walesi együttesben David Stout bariton is fellép Prus báró szerepében, valamint Angeles Blancas Gulin spanyol szoprán Emilia Martyként.

janacek Jiří Heřman

Jiří Heřman


Operaelőadást cseh együttesek is kínálnak. Hagyomány immár, hogy a Fesztivál ünnepélyes megnyitóján a Janáček Opera új produkciót mutat be, ezúttal Janáček A holtak házából című operáját és Glagolita miséjének színpadi változatát, ugyanazon az estén. Utóbbinak ez lesz az első színpadi előadása, Jakub Hrůša vezényletével, Jiří Heřman rendezésében. A produkciót az Opera Vision november 6-án, a Cseh Televízióval együttműködve élőben közvetíti. A Prágai Nemzeti Színház és Állami Opera is előadja a Katya Kabanovát, valamint Schulhoff Flammen (Lángok) című művét (ennek premierje idén tavasszal volt Prágában), mindkettőt Calixto Bieito rendezésében. Vezényel: Jaroslav Kyzlink (Katya Kabanova) és Jiří Rožeň (Lángok).

janacek corinne winters

Corinne Winters


Ami a koncertkínálatot illeti: olyan neves külföldi zenekarok jönnek el, mint a svájci Orchestre de la Suisse Romande, amely több mint 100 felvételt készített a DECCA számára, és amellyel együtt lép most fel a híres brit hegedűművész, Viktoria Mullova, Tomáš Netopil vezényletével. A Walesi Nemzeti Opera Tomáš Hanus első karmesterrel a brit zeneszerző, Benjamin Britten és Leoš Janáček művei mellett Dvořák Bibliai dalok című darabját is előadja Adam Plachetka cseh énekes előadásában. A fesztiválon egyedülálló lehetőség nyílik egy ritkán előadott mű meghallgatására is: Sommer Vokális szimfóniáját a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekara, a Prágai Filharmonikusok Kórusa, Ondřej Brousek és Markéta Cukrová adja elő, a karmester Marko Ivanović lesz. Hasonlóan kiemelkedő zenei eseménynek ígérkezik F. Nowowiejski lengyel zeneszerző Quo Vadis című oratóriuma, amely John Fiore amerikai karmester különleges színpadra állításában lesz látható Tomasz Konieczny és Boross Csilla szólisták közreműködésével.

janacek nicky spence

Nicky Spence


Kamarakoncertek is lesznek, olyan ismert előadókkal, mint Josef Špaček, Iva Bittová, Miroslav Sekera, Ivo Kahánek, Tomáš Jamník és Martin Kasík, valamint a Pavel Haas Kvartett, a Zemlinsky Kvartett és a Brnói Kortárs Zenekar. Mint minden eddigi fesztiválon, a brnói Konzervatórium és a Janáček Zene- és Előadóművészeti Akadémia fiataljai ezúttal is bemutatkozhatnak: a hallgatók két opera világpremierjével készülnek.

A Brnói Nemzeti Színház igazgatója, Martin Glaser így nyilatkozott a fesztiválról: „Úgy gondolom, hogy a fesztivál helyszíne is nagy érték – Brno, ahol Leoš Janáček élt és alkotott, kulturális és társadalmi központ. A változatos zenei életnek köszönhetően, amelynek színházunk is része, Brno, Leoš Janáček hagyatékával együtt felkerült az UNESCO zenei városainak listájára.”

A Janáček Fesztivál számos kísérőrendezvényt is kínál majd városszerte: kiállításokat, a „Nyitott Ház túrát”, amely betekintést nyújt a Janáček Színház színfalai mögé, valamint a Janáček-ösvényen keresztül vezetett városnézést, amelyen sok érdekességet lehet megtudni a Mesterről.

janacek Zemlinsky Quartet

Zemlinsky Kvartett


A látogatók a fesztiválról naprakész információkat és online jegyvásárlási lehetőséget találnak a www.janacek-brno.cz oldalon. A fesztivállátogatók számára fesztiválbérlet áll rendelkezésre, melynek köszönhetően három vagy több előadásra 25%, öt vagy több előadás vásárlása esetén 30% kedvezményt kapnak. Érdemes igyekezni, mert néhány koncertre már most elkelt minden jegy.

 

További információk és a teljes program: www.janacek-brno.cz 

 

(forrás: Janáček Nemzetközi Fesztivál)