ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

A Marton Éva Énekverseny győztesei

A Marton Éva Énekverseny győztesei

Orosz tenor nyerte az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt.

A 34 éves Andrej Danilov kapta a 30 ezer eurós első díjat és a közönségdíjat is a Zeneakadémia ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekversenyének szombat esti döntőjén. A 20 ezer euróval járó második helyen Alekszej Kulagin orosz basszus végzett, a 10 ezer eurós harmadik díjat pedig Jeong Inho koreai basszus nyerte el.

marton donto gyoztesek erdos denes 140

Alekszej Kulagin, Andrej Danilov és Jeong Inho


A Zeneakadémia több mint nyolcvanezer euró összdíjazású ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekversenye ötven résztvevővel kezdődött el hétfőn.

A Zeneakadémia Nagytermében megtartott döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, emellett minden énekes kisfilmen is bemutatkozott a nézőknek, akik a kiosztott szavazólapokon voksolhattak kedvencükre.

A döntő


„Rendkívüli hangok döntője volt, csodákat hallhattunk” – értékelte a versenyt Marton Éva a fellépések után elmondott beszédében. Arról is szólt, hogy rendkívüli körülmények között vagyunk, egy háborúval a szomszédunkban, de ebben a megzavart világban egyensúlyt és harmóniát sikerült teremteni ezen a versenyen. Az esemény végeztével köszönetét fejezte ki a szervező Zeneakadémiának a megvalósításhoz.

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a döntőt felvezető beszédében úgy fogalmazott: a jelentős tapasztalatú zsűritagok folyamatos visszajelzései szerint a Marton-verseny szervezése és lebonyolítása felülmúlja más, nagyobb múltú megmérettetésekét.

20220911 marton gala erdos denes 64

Marton Éva


A 30 ezer euróval járó első díjat és a közönségdíjat is elnyerő Andrej Danilov orosz tenor a döntőben Offenbach Hoffmann meséi, illetve Richard Strauss A rózsalovag című operáiból énekelt egy-egy áriát. A Szibériai Jogi, Közgazdasági és Menedzsment Egyetem Művészeti Intézetében operaénekesként diplomázott, eddigi pályafutása során többek közt a moszkvai Kolobov Novaja Operaházban, a valenciai Palau de les Arts Reina Sofíában és a Cottbusi Állami Operaházban is fellépett, majd a berlini Deutsche Oper társulatának tagja lett, és több versenyen is díjakat nyert.

marton kozepdonto andrei Danilov erdos denes 2

Andrej Danilov


Alekszej Kulagin
, a 20 ezer euró pénzjutalommal járó második díjat elnyerő orosz basszus a Jolánta című Csajkovszkij-operából és Verdi Ernanijából adott elő egy-egy részletet. Az 1994-ben született énekes 2019-ben diplomázott a Szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Konzervatóriumban, és csatlakozott a Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjához, és ugyancsak rendelkezik már versenydíjakkal.

marton kozepdonto aleksey Kulagin erdos denes

Alekszej Kulagin


A 10 ezer eurós jutalommal járó harmadik díjat megszerző Jeong Inho koreai basszus Verdi Macbeth-jéből és A sevillai borbély című Rossini-operából adott elő áriákat. Az 1991-es születésű énekes 2017-ben szerzett alapdiplomát a Szöuli Nemzeti Egyetem Zeneművészeti Karán, jelenleg az intézmény Doktori Iskolájába jár, és a Koreai Nemzeti Opera szakmai kurzusát végzi. Az elmúlt években fellépett már a Bolsoj Színházban, a Grazi Operában, a Szöuli Művészeti Központban és különböző koncerteken, valamint több megmérettetésen is elismeréseket kapott.

marton donto Jeong Inho erdos denes

Jeong Inho


A zsűriben Marton Éva elnökölt, mellette a nemzetközi operaélet kulcsszereplői foglaltak helyet: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora, Anatoli Goussev operaénekes, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Vittorio Terranova operaénekes és tanár, Dmitrij Vdovin operaénekes, a Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjának alapító művészeti vezetője, a világ számos neves operastúdiójának vendégtanára, illetve magyar részről Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

marton kozepdonto Tuznik Natalia erdos denes

Tuznik Natália


*

A megmérettetés ugyancsak rangos különdíjainak nyerteseit a vasárnap esti, operaházi gálán hirdették ki a tizenkét döntős ismételt fellépésével.

A Gála


A verseny első, második és harmadik helyezettje, Andrej Danilov orosz tenor – aki a közönségdíjat is átvehette a szombati döntőn –, Alekszej Kulagin orosz basszus, illetve Jeong Inho koreai basszus különdíjként élő meghallgatást nyert a milánói Scala operaházba.

Ezen felül Andrej Danilov fellépési lehetőséget kapott az Asztanai Operától, a Filharmónia Magyarországtól, a Concerto Budapest zenekartól és a Magyar Állami Operaháztól, valamint kéthetes mesterkurzus lehetőségét Anatoli Goussev zsűritagtól.

Alekszej Kulagin a Classic Mecenat Foundation of Mongolia 1000 euróval járó, a legjobb baritonnak adható „Bravo Baritone” különdíját, a Fidelio médiacsomagját, továbbá fellépési lehetőséget a Magyar Állami Operaháztól, a MÜPA Budapesttől, illetve a Zempléni Fesztiváltól.

Jeong Inho megkapta Marton Éva különdíját, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 10 000 euróval jár, fellépési lehetőséget biztosít a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, valamint meghallgatást négy spanyol operaházban a Lerín Artist Management Barcelona jóvoltából.

marton gala slavikova erdos denes

Jolana Slavikova


A többi döntős közül Jolana Slavikova cseh mezzoszoprán nyerte a most először átadott, 10 000 euróval járó Köztársasági elnöki különdíjat a verseny névjegyének számító, kötelezően választandó Liszt-dalok legjobb előadójaként, amelyet Marton Éva határozata alapján érdemelt ki, és Novák Katalin államfő képviseletében Schanda Tamás kabinetvezető adott át. Jolana Slavikova emellett fellépési lehetőséget kapott a Zeneakadémiától és a Magyar Állami Operaháztól.

Linsey Coppens belga mezzoszoprán a Magyar Zene Háza koncertfelkérését vehette át; Tuznik Natália magyar szoprán meghívást kapott a Miskolci Szimfonikus Zenekartól, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseitől és a MÁV Szimfonikus Zenekartól, valamint megnyerte a Papageno médiacsomagját.

marton gala Linsey Coppens erdos denes

Linsey Coppens


fotó: Zeneakadémia / Erdős Dénes