ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Britten-opera a Müpában

Britten-opera a Müpában

Benjamin Britten operáját mutatja be a Fesztiválzenekar. Ajánló.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös operaprodukcióval nyitja a 2022/23-as évadot: a világhírű brit zeneszerző, Benjamin Britten A csavar fordul egyet című művét állítják színpadra. Az 1954-ben írt opera alapjául szolgáló kultikus horrorkisregényt népszerű filmekben és sorozatokban is feldolgozták már. A nemzetközi sztárénekesek élőben és hologramként jelennek meg majd a színpadon. Az előadás Budapesten csak kétszer látható.

 

A 2022/23-as évad nyitányaként ismét új, a Müpával közösen színpadra állított operaprodukcióval jelentkezik a Budapesti Fesztiválzenekar. Fischer Iván rendezőként és karmesterként Benjamin Britten A csavar fordul egyet című, 1954-ben írt nagy sikerű operáját állítja színpadra. A Budapesten mindössze kétszer, szeptember 9-én és 10-én látható darab főszereplője a világhírű svéd szoprán, Miah Persson. A két árváról és nevelőnőjükről szóló Henry James-kisregény történetét a korábbi dada és inas szellemei teszik hátborzongatóvá, és sokan filmekből, vagy legutóbb egy Netflix-sorozatból (A Hill-ház szelleme) ismerhetik.

Fischer Iván szerint a darab rendkívül aktuális. „Igyekezeteink, hogy ráleljünk az objektív igazságra, kétértelműek maradnak, attól függően, hogy melyik buborékban olvassák őket.” A BFZ zeneigazgatója szerint nincs még egy opera, amely ennyire kétértelmű lenne. „Henry James gondoskodhatott volna arról, hogy történetét objektív mesélő adja elő, és ne a szubjektív, elfogult nevelőnő. Léteznek egyáltalán a szellemek, látják őket a gyerekek, vagy csak egy hisztérikus nő látomásaival van dolgunk? Benjamin Britten új szintre emelte ezt a kétértelműséget” – tette hozzá a rendező-karmester. Ezt a többértelműséget vizuálisan is átélhetővé teszi a produkció: minden nézőnek egyedi perspektívája van az előadás egyes mozzanataira, amelyek hologramszerű tükröződésekként úgy jelennek meg, mintha valóban a színpadon lennének. Az ehhez alkalmazott, Pepper’s Ghost néven ismert 19. századi technikában még analóg fényforrást és üveget használtak, Nils Corte látványtervező már lézerprojektort, félig átlátszó fóliát és polarizálható gézt alkalmaz a tökéletes illúzió megteremtéséért.

Csavar Müpa Fischer Iván

Fischer Iván
 

Csavar Müpa Peppers Ghost

Pepper’s Ghost

A produkció társrendezője ezúttal is Marco Gandini, aki Franco Zeffirelli mellett dolgozott évekig hasonló szerepben, és a világ legnagyobb operaházaiba hívják rendezni. Fischer Ivánnal egymást kölcsönösen ösztönözve fejlesztik az ötleteket. „Olyan emberekkel tudok együtt dolgozni, akik zeneileg érzékenyek, és tisztelik a szöveg és a zene logikáját. Iván esete egészen különleges. Nem ismerek még egy olyan embert, aki ugyanolyan nagyszerű képességekkel rendelkezik a zenében és a színházban” – nyilatkozta Gandini.

Az opera főszereplőjét Miah Persson alakítja, aki már sokszor dolgozott együtt a BFZ-vel, többek között a New York-ban díjnyertes Figaro házassága-produkcióban. Számos alkalommal alakította már a Britten-opera nevelőnőjét, és mindig nagy kihívásnak tartja a szerepet. „Bár a darab rövid, nagyon intenzív, és mind fizikailag, mind érzelmileg kifáradok a végére. Ugyanakkor ez egy álomszerep. Óriási kihívást jelent, de bőven megéri a ráfordított energia.” – mondta a nemzetközi hírű svéd szoprán.

Csavar Müpa Miah Persson Monika Rittershaus

 Miah Persson (fotó: Monika Rittershaus)

Csavar Müpa Andrew Staples

Andrew Staples

A többi szerepben hallható lesz a többek között Daniel Barenboimmal, Zubin Mehtával és Riccardo Mutival is dolgozó Laura Aikin világhírű amerikai szoprán, Andrew Staples, aki generációja egyik legsokoldalúbb tenorja, valamint Allison Cook, aki a kortárs és a huszadik századi repertoár egyik legavatottabb előadójaként ismert. A darab gyerekszereplői Angliából érkeznek: a 12 éves Ben Fletcher és a 11 éves Lucy Barlow fiatal koruk ellenére már számos operaprodukcióban bizonyították tehetségüket.

Az operaprodukció a budapesti premiert követően október végén a Vicenzai Operafesztiválon lesz látható. A Müpában a szeptember 10-i előadás előtt nyilvános beszélgetés lesz az eredeti kisregény feldolgozásairól: a Dragomán György – Szabó T. Anna íróházaspár J. Győri László irodalomtörténész segítségével igyekszik megfejteni, hogy mi is lehet A csavar fordul egyet ma sem szűnő hatásának titka.

Csavar Müpa Aikin Laura Fabrizia Costa

 Aikin Laura (fotó: Fabrizia Costa)

Csavar Müpa Marco Gandini

Marco Gandini

 

*


2022. szeptember 9. és 10., Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Benjamin Britten:

 

A csavar fordul egyet (The turn of the screw)

 

Jelmeztervező: Anna Biagiotti

Díszlettervező: Andrea Tocchio

Világítástervező: Nils Riefstahl

Speciális effektek: Nils Corte

Rendezőasszisztens: Gelesz Hannah

Ügyelő: Wendy Griffin-Reid

Technikai vezető: Zentai Róbert

Karmester: Fischer Iván

Rendező: Fischer Iván és Marco Gandini

Szereplők:

Nevelőnő: Miah Persson

Mrs. Grose: Laura Aikin

Peter Quint (prológus): Andrew Staples

Miss Jessel: Allison Cook

Miles: Ben Fletcher

Flora: Lucy Barlow

Közreműködnek a Budapesti Fesztiválzenekar művészei

*


Cselekmény

 

1. felvonás

Egy fiatal hölgy nevelőnői állást kap egy Bly nevű magányos, vidéki udvarházban, ahol két gyermeket bíznak a gondjaira. A megbízó a gyerekek nagybátyja, aki az egyetlen élő rokonuk, és ő maga nem kíván a nevelésükkel foglalkozni. Egyetlen feltételt szab: a nevelőnőnek mindenben önállóan kell intézkednie, és semmilyen kérdéssel nem zavarhatja a munkaadóját.

A nevelőnő Blyba utazik, de tele van kétséggel azzal kapcsolatban, hogy el tudja-e látni a feladatot. Blyban már izgatottan várja őt a két gyerek, Miles és Flora, valamint a házvezetőnő, Mrs. Grose. Miután a gyerekek körbevezették új nevelőnőjüket a házban, levél érkezik Miles iskolájából, melyben az áll, hogy a fiút kicsapták az intézményből. Sem a nevelőnő, sem Mrs. Grose nem hiszi el, hogy Miles képes lenne bármilyen rosszaságra, ezért – miközben Miles és Flora gyerekdalokat énekel odakint – a nevelőnő úgy dönt, nem foglalkozik a levéllel, és nem tesz semmilyen lépést az ügy kapcsán. Egyre otthonosabban érzi magát új szerepében, és szeretné, ha a munkaadója is látná, milyen jól megbirkózik a feladattal. Ebben a pillanatban egy férfi tűnik fel a toronyban. Az ismeretlen láttán a nevelőnő riadtan elmenekül.

A gyerekek játszanak, és egy másik gyerekdalt énekelnek. A nevelőnő az ablakból ismét megpillantja a különös férfit. Leírja a külsejét Mrs. Grose-nak, aki felismeri benne a korábbi inast, Peter Quintet. Mrs. Grose őszintén bevallja, félt Quinttől, mert az „túl sokat engedett meg magának”, különösen Milesszal és az előző nevelőnővel, Miss Jessellel szemben. Végül elárulja, hogy Quint és Miss Jessel is meghalt. A nevelőnő határozottan reagál: biztos benne, hogy a különös férfi Quint, és Milesért jött. Eltökélt szándéka, hogy megvédje a gyerekeket, és megtartsa a nagybátyjuknak tett ígéretét. Mrs. Grose nem ért semmit, de szavát adja, hogy a nevelőnő mellé áll.

Miles éppen latint tanul. Miközben a nevelőnő biztatja Milest, hogy folytassa a tanulást, a fiú egy különös dalt énekel, amely az opera központi jelentőségű eleme. A dal látszólag csak egy mnemotechnikai gyakorlat, amely a „malo” szó lehetséges jelentéseinek memorizálására szolgál, de mintha sötétebb hangulata lenne. Később Flora altatódalt énekel a babájának a tónál. Ahogy befejezi a dalt, a nevelőnő megpillantja Miss Jessel alakját, amint előtűnik a tóból. Ettől kezdve szilárd meggyőződése, hogy mindkét gyereket megszállták a szellemek.

Leszáll az éj. Quint egy sejtelmes, igéző dalt énekel Milesnak, hogy felkeltse a figyelmét, és magához láncolja a fiút. Miss Jessel ugyanezt teszi Florával. Miután észreveszik, hogy a gyerekek nincsenek az ágyukban, a nevelőnő és Mrs. Grose is megjelenik a színen. A szellemek eltűnnek, Miles pedig kijelenti a nevelőnőnek: „Rossz vagyok.”

 

2. felvonás

Miss Jessel a szemére hányja Quintnek az ellene elkövetett tetteit. Aztán ugyanazt a szöveget éneklik együtt, a végén ezzel a sorral: „Az ártatlanság áldozata megfúl” (idézet W. B. Yeats A második eljövetel című verséből, fordította Ferencz Győző). Rögtön ezután tanúi lehetünk a nevelőnő elméjében dúló viharnak. Egyre inkább érzi a Gonosz jelenlétét Blyban.

A nevelőnő, Mrs. Grose, Miles és Flora a templomba készül, a gyerekek egy zsoltárt énekelnek. A nevelőnő hallja a Gonoszt az énekükben, és azt bizonygatja Mrs. Grose-nak, hogy Quint és Miss Jessel jelen van. Mrs. Grose ezt nem érti, és azt tanácsolja a nevelőnőnek, hogy írjon a gyerekek nagybátyjának, majd bemegy Florával a templomba. Miles egyedül marad a nevelőnővel, és megkérdi, hogy mikor mehet vissza az iskolába. Később, amikor a nevelőnő belép a ház tanulószobájába, ott találja Miss Jesselt az íróasztalánál. Miután elűzi, rájön, hogy nincs más választása: írnia kell a munkaadójának, és azonnal találkozót kell kérnie tőle.

Miles a szobájában van, a „malo-dalt” énekli. A nevelőnő félbeszakítja, és elmondja neki, hogy írt a nagybátyjának. Quint hangja hallatszik: azt mondja Milesnak, hogy lopja el a nevelőnő levelét. Miles engedelmeskedik.

A következő jelenetben Miles a zongorán gyakorol, a többiek hallgatják. Miközben a játéka egyre drámaibbá válik, a nevelőnő észreveszi, hogy Flora eltűnt. Mrs. Grose-zal a lány keresésére indul, Miles pedig a zongoránál marad, és diadalittasan játszik. A nevelőnő a tónál talál rá Florára, majd észreveszi Miss Jesselt a tó túloldalán. Mutatja Mrs. Grose-nak és Florának, hogy ott van Miss Jessel. Flora kitör: ismételgeti, hogy nem lát senkit, és hogy gyűlöli a nevelőnőt. Mrs. Grose elvezeti Florát, egyedül hagyva a nevelőnőt.

Miután egész éjjel Florát vigasztalta, Mrs. Grose úgy dönt, hogy elviszi a házból. A nevelőnő azt javasolja, hogy vigyék a gyereket a nagybátyjához, aki mostanra már valószínűleg megkapta a levelét, amelyben tájékoztatta, hogy nagy baj van Blyban. Mrs. Grose közli, hogy nem küldtek el semmilyen levelet, majd távozik Florával.

A nevelőnő egyedül marad Milesszal. Kéri, hogy árulja el, mi történt a múltban, és megkérdezi, hogy ő tette-e el a levelet. Quint hangja hallatszik: arra buzdítja Milest, hogy ne árulja el a titkukat. Miles bevallja, hogy ő tette el a levelet, mire a nevelőnő egyre hevesebben faggatja. Quint is egyre határozottabban követelőzik, Miles pedig szinte szétszakad kettejük közt.

Végül kiejti a száján Peter Quint nevét. Quint hangját halljuk, aki elbúcsúzik Milestól. Miles a nevelőnő karjai közé omlik, és meghal. A „malo-dal” dallamára a nevelőnő azt kérdezi, hogy mit tettek ők ketten Milesszal.