ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

"Az álruhás kertészlány" az Operában

"Az álruhás kertészlány" az Operában

Mozart ifjúkori operája az Eiffel Műhelyházban. Ajánló.

Az álruhás kertészlány című darabot Almási-Tóth András rendezésében, a San Diegó-i Opera Neóval együttműködésben mutatja be a Magyar Állami Operaház. A vígopera pályakezdő amerikai és magyar operaénekesek előadásában, az OPERA Zenekar élén Kozma Péterrel hallgatható meg az évadban egyetlen alkalommal, 2022. július 1-jén az Eiffel Műhelyházban.

Lagonero város elöljárója, Don Anchine házában unokahúga, Arminda esküvőjére készülnek, aki Belfiore grófhoz készül hozzámenni, nem tudva, hogy vőlegényét a bűntudat marja, amirét egy évvel korábban féltékenységi rohamában előző kedvese, Violante Oneste márkinő halálát okozta. A tette elől menekülő gróf nem is sejti, hogy a márkinő életben maradt, és szerelmét hűségesen követve Don Anchine házában állt kertészlánynak Sandrina néven, szolgája, Roberto kíséretében, aki eközben ugyancsak kertészként, Nardo álnéven Don Anchine szobalányának, Serpettának teszi a szépet. A cseléd ugyanakkor a gazdájába szerelmes, és féltékenyen figyeli, hogy ő ezalatt az álruhás kertészlányt tüntetné ki figyelmével. Az esküvőre érkező Ramiro lovag mindeközben pedig a menyasszony Armindában fedezi fel korábbi kikosarazóját, akinél ismét próbát tesz, vagy legalábbis Belfiorét igyekszik gáncsolni a ház ura előtt.

Az 1775-ben a müncheni Salvatortheaterben bemutatott Az álruhás kertészlány fontos állomás az ekkor 19 éves, útját kereső, de a zsenialitását már meg-megcsillogtató zeneszerző kibontakozása irányában. A darab zenéjét tekintve a korai Mozart-operák legsikerültebbje, a vígoperák és az opera seriák stílusjegyeit egyaránt magán viseli, története azonban jobbára a kor színházi toposzaiból építkezik. Az álruhás kertészlányt először 1987-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház Boschán Daisy rendezésében, a zenéjét azonban Hevesi Sándor már 1924-ben felhasználta Goldoni A fogadósnő című darabjának adaptációjához.

az alruhas kerteszlany 2022


Almási-Tóth András
új rendezése egy elvont, szellemes, mégis abszurd világba helyezi a cselekményt, amiben Fügedi Balázs vizuális tanácsadó, Márton Richárd jelmeztervező és Pillinger Tamás világítástervező volt segítségére. Mozart szerelmi bizonytalanságokkal teli, ifjúkori művét fiatal, pályakezdő amerikai és magyar művészek tolmácsolásában láthatja a közönség az Eiffel Műhelyházban: Eric Laine (Don Achine), Öznur Tülüoğlu (Violante/Sandrina), Anna Trombetta (Ramiro) és Kyle White (Roberto/Nardo) mellett a hazai színeket Szeleczki Artúr e.h. (Belfiore), Brassói-Jőrös Andrea (Arminda) és Brindás Boglárka e.h. (Serpetta) képviselik a szereposztásban.

A produkció a San Diegó-i Opera Neóval együttműködésben jött létre, amelynek alapító művészeti igazgatója Kozma Péter, az előadás karmestere. Az amerikai változat 2022. július 1-jei magyarországi bemutatóját követően augusztus 5-én debütál a rendezés az Egyesült Államokban, majd a Mítosz & történelem évad részeként 2023 júniusában tartja a magyar változat premierjét az OPERA.

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)