head main programajanlo

IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny - döntő

IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny - döntő

Sonja Šarić kapta az első díjat és a közönségdíjat.
A 31 éves Sonja Šarić kapta a 30 ezer eurós első díjat és a közönségdíjat is a Zeneakadémia által szervezett IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny vasárnapi díjkiosztó gálaestjén.

A 20 ezer euróval járó második helyen Azat Malik kazah bariton végzett, a 10 ezer eurós harmadik díjat Son Jihoon dél-koreai tenor kapta, a szintén 10 ezer eurós, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött Marton Éva Különdíjat pedig Deniz Uzun török-német mezzoszoprán/alt vehette át.

martonverseny sadric mudra laszlo

Sonja Šarić


A szombat este a Zeneakadémia Nagytermében megtartott döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, emellett minden énekes kisfilmen is bemutatkozott a nézőknek, akik a kiosztott szavazólapon voksolhattak kedvencükre. A zsűri ezután határozott a díjakról, majd azokat a szintén a Nagyteremben rendezett vasárnap esti gálakoncerten hirdették ki és adták át.

A megmérettetésen számos különdíj is gazdára talált. A második helyezett Azat Malik kazah baritont – aki egyébként 2016-ban már indult a II. Marton Éva Énekversenyen, és akkor is a döntőbe jutott – egy-egy fellépési lehetőséggel jutalmazta a Magyar Állami Operaház és a Müpa. A harmadik helyezett Son Jihoon dél-koreai tenort ugyancsak meghívta az Operaház, illetve a Filharmónia Magyarország koncertszervező.

A döntőbe jutottak közül az argentin Germán Enrique Alcántara fellépési lehetőséget kapott egy koncerten a 2022/2023-as évadban a Zeneakadémiától, illetve valamely következő nyári előadásban a Margitszigeti Színháztól, továbbá a legjobb baritonnak járó 800 eurós Bravo Bariton díjat vehette át a Serj Mecenat Classic Foundation of Mongolia felajánlásával. Az egyetlen magyar döntős Fürjes Anna Csenge a Magyar Rádió Művészeti Együtteseitől, illetve a Miskolci Szimfonikus Zenekartól nyert egy-egy meghívást. Volodymyr Tyshkov ukrán basszus bemutatkozhat a kazahsztáni Astana Operában, valamint fellépési lehetőséget kapott a Nemzeti Filharmonikusoktól és a Szegedi Nemzeti Színháztól. Deniz Uzun török-német mezzoszoprán/alt meghívást nyert a Müpától és a MÁV Szimfonikus Zenekartól, Ethan Vincent amerikai bariton pedig Miguel Lerín, az egyik zsűritag felajánlásával, a Lerín Artist Management jóvoltából meghallgatáson vehet részt három spanyolországi operaházban. Oleksandr Kyreiev ukrán bariton, aki betegsége miatt nem tudott részt venni a döntőben, a középdöntős előadása alapján kapott meghívást az Operaházba. A középdöntőig jutó Pjotr Kalina lengyel tenornak kéthetes mesterkurzust ajánlott fel Anatoli Goussev, a zsűri Milánóban élő tagja, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora.

martonverseny malik mudra laszlo

Azat Malik


A 30 ezer euróval járó első díjat és a közönségdíjat elnyerő Sonja Šarić Bellini Norma című operájának Casta Diva áriáját és Verdi A trubadúr c. művéből Leonora cavatináját énekelte a döntőben. A szerb szoprán Mannheimben diplomázott, majd Heidelbergi Tavaszi Zenei Fesztivál Lied Akadémiáján és a George Solti Akadémián tanult. Számos énekversenyen nyert már díjat, köztük 2017-ben a Maria Callas International Grand Prix verseny nagydíját és az aranyérmet.

Azat Malik, a 20 ezer euró pénzjutalommal járó második díjat elnyerő kazah bariton Mozart Figaro házassága és Verdi Álarcosbál című operájának egy-egy áriáját adta elő a döntőben. Az 1991-ben született bariton a Kazahsztáni Nemzeti Művészeti Egyetemen szerezte alapfokú, majd 2019-ben mesterdiplomáját, 2018-tól 2021-ig pedig szintén mesterképzésen tanult Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és a kazahsztáni Astana Opera vendégművésze.

A 10 ezer eurós jutalommal járó harmadik díjat megszerző Son Jihoon Rossini Hamupipőke és Puccini Bohémélet című operájából énekelt. Az 1990-ban született dél-koreai tenor Szöulban szerzett diplomát, jelenleg Münchenben tanul a Zene- és Színművészeti Főiskolán és az August Everding Színművészeti Akadémián. Koreában számos díjat nyert már, szólistaként turnézott Korea legnagyobb zenekaraival, Rómában pedig Stephen Kramer vezényletével lépett fel.

martonverseny jihoon mudra laszlo

Son Jihoon


A Marton Éva Különdíjat elnyerő Deniz Uzun Rossini Olasz nő Algírban illetve Donizetti A kegyencnő című operájából énekelt. A török származású német mezzo-szoprán/alt a karlsruhei Zeneművészeti Egyetemen, valamint a mannheimi Zeneművészeti Egyetemen tanult, jelenleg a Zürichi Opera társulatának tagja. Versenysikerei között szerepel a Charlotte-Hamel-díj a 2012-es Berlini Országos Énekversenyen, valamint két különdíj a 2018-as Belvedere Versenyen, beleértve egy meghívást a Deutsche Oper Berlinbe.

A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny minden korábbinál több, 66 versenyző részvételével zajlott. Rekordszámú volt a jelentkezők és az elődöntőbe kerültek száma is: 47 ország 255 fiatal tehetsége küldte be videóit még 2020 tavaszán, s közülük a Marton Éva vezette előzsűri 116 jelentkezőt hívott meg akkor az élő fordulókba.

martonverseny uzun mudra laszlo

Deniz Uzun


A Zeneakadémia által megrendezett verseny zsűrijében Marton Éva elnökölt, mellette a nemzetközi operaélet kulcsszereplői foglaltak helyet: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora, Anatoli Goussev operaénekes, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Larisza Gergijeva, a Mariinszkij Színház fiatal operaénekesek számára létrehozott akadémiájának művészeti vezetője, Dmitrij Vdovin operaénekes, a Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjának alapító művészeti vezetője, a világ számos neves operastúdiójának vendégtanára, illetve magyar részről Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

 

fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

(forrás: Zenakadémia)