Kritikák

 

 
Beszámoló Bobanj Rebeka Hemsbach-i koncertjéről:
 
 
"Hogy siker volt, az biztos...Bobanj Rebekának csodálatos hangja van. 30 évesen diplomázott kitűnő eredménnyel. Akkor azt mondták róla, világraszóló tehetség, és az egy év alatt ő ezt már számos fellépéssel bizonyította."

(Puccini: Bohémélet, Debreceni Csokonai Színház, 2012 június; Családi Kör - Friedrich Anna)

 

"A szabadkai születésű Bobanj Rebeka operaénekes az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány első olyan hallgatója volt, aki művészként nyerte el a kuratórium fődíját. A fiatal énekesnő fényesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket."

("Szeged" folyóirat, 2012, Arany Mihály)

 
"Musetta szerepében a Szegedi Tudományegyetem friss diplomás énekművésze, Bobanj Rebeka mutatkozik be január 6-án. A jelenleg Németországban élő, kiemelkedő tehetségű fiatal koloratúr szoprán további két előadásban...Tokody Ilona partnereként énekli Musettát."

(A Magyar Állami Operaház honlapja, 2012. január)


"Világraszóló tehetség - így jellemezte tanára, Temesi Mária Bobanj Rebekát."

(Délmagyar.hu)


"A szabadkai születésű Bobanj Rebeka, a Szegedi Tudományegyetem friss diplomás énekművésze mutatkozott be 2012. január 6-án a Magyar Állami Operaház színpadán Musette szerepében. A közönség Puccini Bohémélet című operájában a január 11-ei és 14-ei előadásokon is láthatja és hallhatja az SZTE üdvöskéjét. Ugyanezt a szerepet további 8 áprilisi előadáson énekli Debrecenben az ifjú tehetség, aki Temesi Máriának, az SZTE Zeneművészeti Kar tanszékvezetőjének a tanítványa."

(VajdaságMA)


"Musetta Puccini Bohéméletében: Rebeka, a szegedi egyetem üdvöskéje

'Rebeka nagyszerűen énekelt és óriási sikere volt a Magyar Állami Operaházbeli debütálásán, ahol partnere volt: Tokody Ilona, Szegedi Csaba és Palerdi András' - érzékeltette tanítványa bemutatkozásának a jelentőségét Temesi Mária, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar tanszékvezetője. A jelenleg Németországban élő, kiemelkedő tehetségű fiatal koloratúrszoprán további két előadáson - 2012. január 11-én és 14-én - áll színpadra mint a kissé ledér, ám érző szívű nőalak, Musetta megformálója. Bobanj Rebeka mindhárom előadásban Tokody Ilona partnereként énekli Musettát - olvasható az Operaház honlapján."

(Szegedi Tudományegyetem)


"A gyönyörű hanggal megáldott Bobanj Rebeka személyében a Sófi-ösztöndíj történetében először nyert zeneművészeti karos hallgató."

(a Szegedi Tudomány Egyetem a Sófi Alapítvány fődíjáról)


"A szabadkai születésű Bobanj Rebeka, Temesi Mária tanítványa, már 2009-ben kuratóriumi dicséretben részesült, majd tavaly különdíjas volt. A Nemzetközi Simándy Énekversenyen harmadik helyezést ért el 2008-ban. Ezután egyre több opera főszerepét játszhatta, többek között a Budapesti Filharmónia felkérésével. 2008-ban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon is bemutatkozott Korsakov Sadko című operájában Volhova szerepében. Ezután következett a Kolozsvári Operafesztivál, majd Magyarország területén legalább 15 helyszínen énekelhette Rossini Sevillai borbély című operájából Rosina szerepét, többek között a keszthelyi Balaton Színházban és a Budapesti Művészetek Palotájában. 2010-ben fellépett Szabadkán, a nagyszabású Újévi gálahangversenyen. Idén Budapesten énekelte Mozart Varázsfuvola című operájából az Éj királynő szerepét. Legutóbb április 8-án énekelt a Művészetek Palotájában, az Erkel és Liszt Emlékhangversenyen 1500 ember előtt a Bartók-teremben. Számos koncert, fellépés és főszerep áll már Rebeka mögött és emellett kitűnő eredménnyel végezte egyetemi éveit, amiért köztársasági ösztöndíjban is részesült."

(Szegedma.hu - Arany Mihály)


"Az operakedvelők számára egyikőjük neve sem ismeretlen, de mellettük azért a magyarok közül érdemes megemlíteni a szerintünk tehetséges Ferencz Karolinát (szoprán), Szabó Olgát (mezzoszoprán), Bobanj Rebekát (szoprán), és Kovács Ágnest (szoprán) is."

(Operaportál, 2010. április)


"Remekül énekelt és komoly karrier előtt állhat a szerb (de Szegeden tanuló) Bobanj Rebeka, ő is különdíjas lett."

(Operaportál, 2011. május)


"Született tehetség: igazi operaszínpadra való nemes hanganyaggal, nagy hangterjedelemmel, megfelelő színpadi kisugárzó erővel és mély átéléssel éneklő, fegyelmezett egyéniség, aki mindezek mellett művészi alázattal is rendelkezik.
Rendkívüli szorgalma és mélyreható kutatómunkára való motiváltsága máris szakmailag igen alapos felkészültséget mutat.
Külső - belső adottságai és szakmai - emberi hozzáállása, életszemlélete egy nagy ígéretű énekesi pálya lehetőségét hordozza magában, mellyel mind jelenleg az egyetemi évek alatt, és egészen biztosan a diploma megszerzése után is Szeged város zenei-kulturális életének további büszkesége lesz."

(Prof. Dr. Temesi Mária - Ajánlás, 2011)

 

"A witty staging and an outstanding ensemble performance made the piece really work with Rebeka Bobanj as the Princess..... especially notable."

(Kulturissimo; Miskolc Operafestival 2010)


"A könyvbemutatón is összecsengtek a poharak, miközben Bobány Rebeka koloratúr szopránját élveztük..."

(Hét Nap [Vajdasági magyar hetilap] - Krekity Olga)


"Volhova szerepét megint csak ketten adták felváltva, itt a másodikként fellépő Bobanj Rebeka hatott meggyőzőbben, bölcsődala egészen szívhez szólóan szólt, megbízható csúcshangokkal, hiteles dalszínházi pátosszal."

(Revizor - Csont András)

 

Galéria

"Világraszóló tehetség..." (Temesi Mária operaénekes)