Életrajz

 

 

Szegeden születtem 1975-ben. Tíz éves koromban gyermekstatisztaként részt vettem Verdi: Macbeth c. operájának azóta legendássá vált előadásában, és ez eldöntötte későbbi sorsomat. Ettől fogva tudatosan az énekesi pályára készültem, első énektanárom Berdál Valéria volt, majd Szécsi Editnél diplomáztam Szegeden, később Nádor Magdánál és Németh Gábornál tanultam tovább.
2003-ban második díjat nyertem a Gyurkovics Mária énekversenyen. Kezdetben elsősorban koncerténekesként léptem fel, és így lehetőségem volt a barokk és klasszikus oratóriumrepertoár legtöbb tenorszerepét elénekelni, olyan karmesterek keze alatt, mint Vashegyi György és Helmuth Rilling. Händel János-passiójának szólistájaként alkalmam volt János Károly spanyol király jelenlétében is fellépni. Jelenleg is gyakran és szívesen vállalok koncertfeladatokat.
2005-ben felvettek a Magyar Állami Operaház Operastúdiójába. A 2006-2007-es évadban már számos kisebb szerepem volt. Első jelentős kritikai visszhangot kiváltó operai fellépésem a Budapesti Tavaszi Fesztiválon bemutatott Mozart-Maratonon a Cosí fan tutte Ferrandója volt 2006-ban. Jelentősebb, Operaházban énekelt karakterszepeim Monostatos (Mozart: Varázsfuvola), Goro (Puccini: Pillangókisasszony), Pang (Puccini: Turandot). Ez utóbbi két szerepet Piergiorgo Morandi ill. Stefan Soltesz vezényletével is elénekelhettem a MüPa Puccini-év keretében rendezett előadásain, Pangként pedig Koreában is vendégszerepeltem 2009 őszén.
2007-ben, a mű (és ezzel együtt az opera, mint műfaj) megszületésének 400. évfordulóján Monteverdi: Orfeójának szerepeire kiírt verseny Raina Kabaivanska vezette zsűrije az I. pásztor szerepében győztesnek nyílvánított, és így résztvevője lehettem a mű mantovai, Gianfranco de Bosio rendezte díszelőadásának.
A Magyar Állami Operaházban énekelt főszerepeim Ferrando (Mozart: Cosí fan tutte), Don Ramiro (Rossini: Hamupipőke), Almaviva gróf (Rossini: A sevillai borbély), Orfeusz (Haydn: Orpheusz és Erüdiké), Aceste (Mozart: Ascanio in Alba, Fischer Ádám vezényletével), Mozart: Don Giovanni c. operájában Don Ottavióként pedig több, Operaházon kívüli produkcióban is szerepeltem: ezek közül a legjelentősebb a Fischer Iván által vezényelt és rendezett előadás, amelyben a nemzetközi szereposztás tagjaként a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem után 2011 augusztusában New Yorkban, a Lincoln Center által szervezett Mostly Mozart fesztiválon is felléphettem.

 

Galéria

"Megvalósítja a szinte lehetetlent: telibe találja Ottavio karakterét..." (Opera-Világ - Bóka Gábor)