Életrajz

 

 

A Weiner Leó Konzervatóriumban végeztem magánének szakon Bikfalvy Júliánál, aki jelenleg is a mesterem. Színpadi tanulmányaimat már ebben az időszakban megkezdtem a Fiatalok Budapesti Operastúdiójában (1994-2001) és a Palládium Színházi Műhelyben. A Honvéd Művészegyüttes szólistájaként igen korán, 1995-től színpadra kerültem, majd sok éves együttműködést követően, 2005-ben az újjászervezett Honvéd Kamaraszínház tagja lettem.

Wiedemann Bernadettel, Ercse Margittal, majd Maria Teresa Uribével folytatott hangképzési tanulmányaim mellett Laki Krisztina, Walther Moore, Hamari Júlia és Renato Bruson mesterkurzusain vettem részt.
A 2003-2004-es évadban a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának magánénekeseként dolgoztam és tanultam. 2004-ben Jeanne Henny rendezőnő ösztöndíját, 2005-ben a Budapesti Operabarátok Alapítvány ösztöndíját nyertem el, az ő operagáláiknak a mai napig résztvevője vagyok.
Időközben az ELTÉ-n nyelvész-, a Berzsenyi Főiskolán angol szakos diplomát szereztem, szaktanulmányokat folytattam nyilvános beszédből és hangtanból, az angol mellett pedig elsajátítottam a német, az olasz és az orosz nyelvet.

E közben az anyanyelv ápolásáért, a szép magyar beszédért Kazinczy Emlékérmet is kaptam.

1997-es debütálásom óta Cherubino szerepét gyakran énekeltem, legutóbb a Magyar Állami Operaház ifjúsági előadásain. Nadrágszerepben máskor is feltűntem, 2004-ben Ramirot alakítottam Mozart: Az álruhás kertészlány c. operájában, az Erkel Színházban.
Rádió felvétel készült velem Sosztakovics: Cserjomuski című művének Ljuszájaként; Hamupipőkeként pedig a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának kíséretével készítettem TV felvételt. A Magyar Állami Operaház Budapesti Operabarátok által rendezett gáláin kedves szerepeim mindegyikében bemutatkozhattam: Dorabellaként, Lolaként és Carmenként egyaránt.
Rosina szerepét olyan kiváló művészek vezényletével volt alkalmam elénekelni, mint Oberfrank Géza és Kovács János.
Legelső oratórium koncertemet, Pergolesi: Stabat Materét Kesselyák Gergely dirigálta.
2000-ben a pápai audiencián Kodály: Budavári Te Deum-ának, 2007-ben a Művészetek Palotájában Bach: Magnificat-jának alt szólóját interpretáltam. Volt szerencsém Mozart C- moll miséjét Vásáry Tamással bemutatni, ahol a szoprán 2 szólót énekeltem.
Bartók: Falun c. dalciklusát megszólaltattam a bécsi Zeneakadémián (2000), a Collegium Hungaricumban(2008), és a Bartók Emlékházban is (2009).
A Honvéd Együttes szólistájaként a legkülönbözőbb stílusú zenei előadásokon szerepeltem, aminek köszönhetően repertoáromon az operától az egyházzenei műveken át a sanzonig megannyi értékes zenemű megtalálható. Bizet Carmenje, Verdi Ebolija legalább annyira kedves nekem, mint Kálmán Imre Marica grófnője, vagy Sissi szerepe Lévay-Kuntze: Elisabeth című musicaljében. Előszeretettel fordulok a dalirodalom megannyi ágához is, mert vonz a percekben megjelenített történetek izgalmassága.
2007 óta az Opera-Cirkusz társulatával és a Klasszikon együttessel alternatív utakon dolgozom az opera műfajának népszerűsítésén.

 

Galéria

"Elvinni az operát az emberekhez..."