ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

"A japánok állva tapsoltak..."

"A japánok állva tapsoltak..."

Interjú Sáfár Orsolya szopránnal.

A tavalyi évad második felében két új szerepben is debütált: a Faust Margitjaként és a Figaro házasságában, mint Susanna.

 

Gounod Margitját Szombathelyen énekeltem februárban. Egyetlenegyszer adtuk elő, de annál jobban szerettük. Szerintem nagyon jól sikerült, és a közönség is nagyon élvezte, annak ellenére, hogy húzások nélkül, ráadásul franciául énekeltünk, felirat pedig nem volt. A francia szereptudásnak köszönhetően májusban már Rost Andreát „cover”-olhattam az Operaházban.

 

Vagyis Ön volt a „beugró”. Gondolom, ezt kevésbé szívesen vállalják az énekesek.

 

Nem hiszem, hogy ez így van, mert egy ilyen munkából akkor is profitál az ember, ha nem léphet színpadra. Hiszen megtanulok egy új szerepet, vagy egy korábbi szerepet új rendezésben. Ezúttal ráadásul a karmester egyénileg is dolgozott velem két ízben is, ami már felért egy mesterkurzussal. Persze bízom benne, hogy néhány éven belül meg is kaphatom a szerepet. Úgy érzem, hogy a szólam jól illik a hangomhoz; hangregiszterek és hangszínek széles skáláját meg lehet mutatni vele.

 

 

so int 15 szept 3
A Così fan tuttéban az Operaházban;

partnere: Kálmán Péter (fotó: Csibi Szilvia) 

 

 

Susannaként egy igen egzotikus helyszínen debütálhatott.

 

Igen, Japánban énekeltem az Operaház társulatával. Összesen öt alkalommal léphettem fel, mindig más helyszínen, igazán illusztris énekesekkel: Rost Andrea, Balga Gabriella, Cser Krisztián és Haja Zsolt álltak mellettem a nagyobb szerepekben, de a kisebb szereplőkkel is jó élmény volt játszani. A színházakban az akusztika és a műszaki felszereltség mindenhol kitűnő volt, csak a színpadméretekhez kellett komolyabban igazodni - előfordult, hogy nem fért be egy díszletelem -, viszont a nézőtér mindenütt be tudott fogadni 1500-2000 főt.

 

Milyen volt a japán közönség?

 

A japán nép nagyon fegyelmezett. Pontosan betartják a kezdési és a szünetekre kijelölt időpontokat is. A nézőtéren is több kijelző mutatja az időt, a díszletezők haptákba állva várják a munkára felszólító jeleket. A reakciókból, nevetésekből tudtuk, hogy a nézők - a japán feliratnak köszönhetően - értették és élvezték is a darabot. Különösen hálásak voltak Dénes István karmester úr ötletéért, mikor az olaszul többször elhangzó „az anyja” illetve „az apja” szavakat az utolsó ismétléskor japánul énekeltük. Az előadások végén minden alkalommal állva tapsoltak, integettek. A hallgatóságban jelentős számú autogram- és szelfigyűjtő operarajongó is volt, ők is számunkra szokatlanul csendesen, türelmesen várták ki a sorukat az előadás után.

 

Koncerttermekben vagy operaházakban léptek fel?

 

Olyan színházakban, ahol operaelőadásokat és koncerteket is rendeznek. Japánban ugyanis - a 127 millió lakos ellenére - mindössze két operatársulat van.

 

 

so int 15 szept 1
A Magyar Ezüst Érdemkereszt átvétele

 

 

Az elmúlt fél év során kitüntetésben is részesült, ráadásul nem is egyben.

 

Márciusban a Pesti Vigadóban megkaptam a Magyar Ezüst Érdemkeresztet, ami óriási megtiszteltetés volt számomra. Júniusban pedig az Operaház Oláh Gusztáv emlékplakettjét, amit a Tokiói Magyar Nagykövetségen vehettem át. Mindkét elismerés kiérdemlésében nagyon nagy szerepe van a tanulmányaimhoz, munkámhoz biztos hátteret teremtő családomnak, amelynek áldozatvállalása nélkül nem űzhetném ezt a gyönyörű foglalkozást. Természetesen mindenkori tanáraim, instruktőreim és pályatársaim hatása nélkül sem juthattam volna idáig. Nekik is nagyon hálás vagyok.

 

Milyen szerepekben láthatjuk az idei évadban?

 

Már-már hagyomány, hogy az évad számomra Menotti A telefon című operájával indul. Lucy szerepét harmadik éve éneklem. A Színházak Éjszakáján a „Shakespeare Show” Nanettája leszek: a Falstaff fúgáját adjuk majd elő.

Új szerep lesz idén számomra Puccini Gianni Schicchijében Lauretta. Ez egy kicsi, de annál hálásabb szerep, mert igazán szívhez szólóan, dúsan, áradóan lehet és kell énekelni benne. Norinaként is fellépek majd a vidéket már bejárt, Káel Csaba által rendezett Don Pasqualéban, úgyhogy a koloratúrkészségem sem fog pihenni az idén. A következő hetekben ezt a szerepet is elkezdem gyakorolni; az ősz számomra amúgy is a tanulásról szól, hiszen az előadásaim nagy része decembertől júniusig van kitűzve.

 

 

so int 15 szept 2
Sissi hercegnőként az Operaház ünnepségén (fotó: Rákossy Péter) 

 

 

Az új szerepek betanulása korrepetitorral szokott történni vagy egyénileg készülnek?

 

Szerintem mindenki másképp készül. Az Operaház mindig biztosít korrepetitorokat is, persze a szerep nagyságához mért óraszámban, amit okosan kell beosztani. Én először csak otthon szoktam tanulni, kottából zongorázgatva, és a memorizáláshoz hangfelvételt is használok. Ha már eljutottam egy bizonyos szintre, akkor megyek csak el a korrepetitorhoz.

 

Idén ismét láthatjuk Mimí szerepében, az előadásnak azonban ezúttal Bohémélet 2.0 lesz a címe. Miért?

 

Ez a produkció a 2012-es Damiano Michieletto által rendezett salzburgi színrevitel felújítása lesz az Erkel Színházban. Az Operaházban azonban megmarad a Nádasdy-féle rendezés is. Ezért lett a cím Bohémélet 2.0, ami egy nagyon modern, fiatalos rendezést takar: körfolyosós bérházban, hipermarket előtt, autópályán stb. zajlik a cselekmény. Mimínek pedig vagány frufruja és rövid bőrszoknyája lesz… Rodolfként Boncsér Gergő lesz a partnerem, akivel idén nyáron az OperaFüreden is duetteztünk egy jót. A kiírás szerint Kovács János vezényel majd.

Ezt követően Serpina szerepében is fellépek az Úrhatnám szolgálóban Kiss András basszistával, akivel már játszottam együtt vígoperában - biztos most is nagyszerű móka lesz a közös munka. Utána pedig ismét Pamina leszek a Varázsfuvolában, ezúttal a diákoknak szóló OperaKaland keretein belül. Az évad végén lesz még egy premierem: Purcell Tündérkirálynőjében énekelem majd a Két lány közül az egyiket. Erről még nagyon keveset tudok, de mivel Almássy-Tóth András rendezi a darabot, unatkozni biztosan nem fogunk.

 

 

so int 15 szept 5
Mozart: A színigazgató; partnere: Busa Tamás

(fotó: Nagy Attila) 

 

 

Más barokk szerepeket is énekelt már?

 

Igen, bár nem sokat. Monteverditől egy alkalommal játszottam Klorindát a Katona József Színházban, illetve Damigellaként szerepelek a Poppea megkoronázásából készült filmen. Purcelltől CD-re énekeltem az Első boszorkányt a Dido és Aeneasban. Nagyjából ennyi.

 

Úgy érzi, elég szerepet kapott ebben az évadban?

 

Igen. Természetesen vannak más szerepek is, amiket szívesen elénekelnék, de összességében úgy érzem, hogy egészséges mennyiségű fellépésem van. Ősszel kényelmesen tudok készülni a feladataimra, és mivel nincsenek különösebb előadás-torlódásaim, tudok elég időt szánni a családomra is.  

 

 

Csák Balázs