ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

„Musica non grata” – Záró hétvége

„Musica non grata” – Záró hétvége

Április 5. és 7. között fejeződik be a négyéves programsorozat Prágában.

A Musica non grata” elnevezésű előadás-sorozat záró hétvégéje e a cseh Nemzeti Színház és a cseh Állami Operaház négyéves projektjének csúcspontját jelenti.  

A Cseh Köztársaság és Németország négy évig tartó közös zenei és kulturális projektje a két világháború közötti Csehszlovákia zenei életében fontos, a nemzetiszocializmus által vallási, faji, politikai okokból vagy nemi hovatartozásuk miatt üldözött zeneszerzők művészi örökségét elevenítette fel. A Musica non grata” sorozat négy év alatt több mint 150 opera és operett előadást, koncertet és ismeretterjesztő programot kínált. A projekt Németország csehországi nagykövetségének anyagi támogatásával valósult meg.

musica zemlinsky kleider c Serghei Gherciu

Zemlinsky: Kleider machen Leute (fotó: Serghei Gherciu)

A »Musica non grata« felidézi közös, viharos közép-európai történelmünk nagy korszakait, ugyanakkor emlékeztet bennünket múltunk sötét fejezeteire is. A fanatikus nacionalizmus és a fajgyűlölet áldozatául esett alkotók műveinek újrafelfedezése, bemutatása és értelmezése kivételes jelentőséggel bír a cseh-német kultúrtörténet szempontjából. Mély hálával tartozom a Nemzeti Színházzal és az Állami Operaházzal való kiváló együttműködésért. A projekt egyben a Közép-Európában is meglévő pozitív szellemiségnek is szép bizonyítéka” – mondta Andreas Künne, Németország csehországi nagykövete. Számomra, mint a Nemzeti Színház és az Állami Opera művészeti igazgatója számára ez a projekt a cseh operajátszás visszatérését jelenti Európa kulturális térképére. Úgy vélem, ezen a téren csodálatos sikereket értünk el. Bízom abban is, hogy a »Musica non grata« projekt értékes tapasztalatokkal, kapcsolatokkal, inspirációkkal és új barátságokkal gazdagította a Nemzeti Színház minden résztvevőjét, legyen szó a művészekről vagy az ott dolgozó többi kollégáról” – tette hozzá Per Boye Hansen, a Nemzeti Színház és az Állami Operaház művészeti igazgatója.

musica hotelu savoy c Zdeněk Sokol

Ábrahám Pál: Bál a Savoyban (fotó: Zdeněk Sokol)

A „Musica non grata” projekt április 5. és 7. között búcsúzik közönségétől a prágai Állami Operaházban Ábrahám Pál Bál a Savoyban című operettjének (április 5.) és Alexander Zemlinsky Kleider machen Leute című vígoperájának (április 7.) utolsó előadásával.

Április 6-án, szombaton Paul Hindemith Sancta Susanna című egyfelvonásos operáját – amely 101 év után tér vissza az Állami Operaház színpadára –, valamint Alexander Zemlinsky Eine florentinische Tragödie című egyfelvonásosát adják elő. A főszerepeket Tamara Morozová, Lucie Hilscherová, Joachim Goltz, Corinna Scheurle és Josef Moravec alakítja.  A koncertszerű előadást Karsten Januschke vezényli. Ha e szerzők zenéjének bemutatásával akár csak egy cseppet is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy felismerjük, milyen veszélyes helyzetben vagyunk ma, és hogy az emberiség nyolcvan évvel ezelőtt a legszörnyűbb rémálmot élte át, boldog leszek. [...] De az Eine florentinische Tragödie és a Sancta Susanna mindenekelőtt olyan lenyűgöző zenét testesít meg, amelynek sokkal gyakrabban kellene szerepelnie a repertoáron. Ne gondoljunk rájuk mindig a nácizmus és a Harmadik Birodalom kapcsán, mert az a rezsim pontosan ezt akarta volna. Egyszerűen csak élvezzük!” – mondja Karsten Januschke. A koncerten bevezetőt tart Alexander Zemlinsky munkásságának egyik legjelentősebb szakértője, Antony Beaumont karmester és zenetudós.

musica Karsten Januschke c Juergen Friedel

Karsten Januschke, karmester (fotó: Juergen Friede)

A „Musica non grata” záró hétvégéjén kerül sor A kopasz királylány című bábmesejáték világpremierjére a theresienstadti koncentrációs táborban évekig fogva tartott zeneszerző, Lena Stein-Schneider zenéjével, a Matyáš Míka, Markéta Labusová és Iva Ščerbáková alkotta fiatal csapat előadásában. A Nemzeti Színház, a „Musica non grata” és a „Bábok a kórházban” egyesület koprodukciójában megvalósuló előadás április 6-án, szombaton lesz a prágai Ronald McDonald Házban, és kizárólag a Motol Egyetemi Kórház onkológiai osztálya gyermekbetegei számára készült.

A „Musica non grata” keretében előadott produkciók közül két operáról írtunk kritikát, amelyeket itt olvashatnak:   

A hang nyomában (Franz Schreker: A távoli hang)  

Életre ítélve (Erwin Schulhoff: Lángok

A „Musica non grata” záró hétvégéjére vonatkozó további információ és lehetőség jegyek vásárlására a musicanongrata.cz/weekend oldalon található.

 

musica non grata

 

 

(forrás: Musica non grata)