ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Bemutatták a Nabuccót Szentmargitbányán

Bemutatták a Nabuccót Szentmargitbányán

Sikeres Nabucco-bemutató a Szentmargitbányai Kőfejtőben. Ajánló.

Több ezres nézőközönség, köztük osztrák hírességek töltötték meg a Szentmargitbányai Kőfejtő nézőterét Verdi Nabucco című operájának premierjén, július 13-án este. A különleges helyszín 1996-ban éppen ezzel az operával debütált, és utoljára 2007-ben állították itt színpadra. A következő szezonban, 2023-ban Bizet Carmenjét tűzik műsorra.

Verdi, az olasz opera fiatal zsenije 1842-ben a fülbemászó dallamokkal, a híressé vált Rabszolgakórussal, a megtorlásról és a rendíthetetlen hitről szóló megható történetével egyik napról a másikra ismertté vált. A művet napjainkban is az operarepertoár leggyakrabban játszott darabjai között tartják számon. A pazar, látványos, több mint 300 résztvevő közreműködésével készült produkció a Kőfejtő közönségét is lenyűgözte.

A remekművet a sokszorosan díjazott Francisco Negrin állította színpadra. A spanyol rendező mind az operák, mind pedig a stadion- és arénarendezvények területén otthon van, s a világ egyik legjobb rendezőjének számít. Negrin Nabucco-rendezésében nem ábrázol konkrét vallásokat és rítusokat.  A zsidó nép szorosan kötődik a természethez, a babilóniaiak ezzel szemben belegázolnak a természetbe és elpusztítják azt.

Nabucco szbanya sannikova c jerzy bin

Ekaterina Sannikova (Abigaille) (fotó: Jerzy Bin)


Negrin a perui Limában, a Pánamerikai Játékok megnyitóján dolgozott együtt Pepe Corzo jelmeztervezővel és Thanassis Demiris díszlettervezővel. Corzo és hazája, az inka és a Kolumbusz előtti építészet, valamint ötvösművészet nagyban befolyásolták a produkciót. Thanassis, a díszlettervező görög származása miatt egy óriási kulturális örökség árnyékában nevelkedett, végzettsége szerint építész is, és miután a díszlet egy épülő palota, ezért egyértelmű volt, hogy őrá esik Negrin választása. A babilóniai társadalom természetet leigázó életstílusának kritikája vizuálisan is megjelenik színpadképében, melyben maga a kőfejtő is a cselekmény főszereplőjévé válik. A kőfejtő sziklái és a színpadhoz levezető monumentális rámpák egy olyan színpadkép létrehozására inspirálták, mely hűen tükrözi mind a zsidó mind pedig a babilóniai társadalom életstílusát.

Alvise Caselatti személyében ismét az olasz opera egyik tekintélyes specialistája áll a karmesteri pultnál. Caselatti alapítója és zenei vezetője az „Opera Italiana is in the Air“-nek, amely 2017 óta mindenki számára elérhetővé teszi az olasz operazenét. A magyar zenészekből álló Piedra Fesztiválzenekar és egy kiváló nemzetközi énekesekből álló együttes az ő vezetésével lobbantja lángra a melódiáival és ritmusával magával ragadó partitúrát, amellyel a fiatal Verdi elődjei, Rossini, Bellini és Donizetti örökébe lépett. A Philharmonia Chor Wien együttesét a korábbi években már sokszor bizonyító Walter Zeh vezényli.

Nabucco szbanya meachem c jerzy bin

Lucas Meachem (Nabucco) (fotó: Jerzy Bin)


A premieren Nabucco szerepében az amerikai baritont, Lucas Meachemet hallhattuk. Meachem a 2007/2008-as szezonban debütált a New York-i Metropolitan Operában a Háború és béke Rajevszkijének szerepében, a jelenlegi szezonban a Bohémélet Marcello-ját alakítja. Európában is a legjelentősebb operák színpadain énekelt. Abigaille szerepére a nemzetközileg is ismert és sikeres énekesnőt, Ekaterina Sannikovát szerződteték. Nabucco lányát, Fenenát a Szlovéniából származó mezzoszoprán, Monika Bohinec alakította. Monica Bohinec a 2011/2012-es szezon óta a Bécsi Állami Operaház együttesének tagja. Izmáel szerepét a tenor Jinxu Xiaohu énekelte, aki a Bécsi Állami Operaház együttesének tagja.  Zakariást Jongmin Park alakította. Park legutóbb a veronai Aréna színpadán remekelt az Aidában. Anna szerepét Amélie Hois, Baál főpapját Ivan Zinoviev, Abdallót David Jagodic énekelte.

 

IDŐPONTOK ÉS INFORMÁCIÓK

Premier: 2022. július 13.

További időpontok:

2022. július 14., 15., 16., 23., 24., 28., 29., 30. és 31.

2022. augusztus 4., 5., 6.,7., 11., 12., 13. és 14.

Kezdés júliusban: 20.30 óra, beengedés 18.30 órától

Kezdés augusztusban: 20.00 óra, beengedés 18.00 órától

Időtartam: kb. 2,5 óra

Árak: 43 és 146 euró között

 

JEGYRENDELÉS

pan.event jegyiroda

Telefonszám: +43 2682 65065

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.operimsteinbruch.at

További információk: www.operimsteinbruch.at