ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Janáček Nemzetközi Fesztivál 2022

Janáček Nemzetközi Fesztivál 2022

Ősszel rendezik Brnóban az idei Janáček Fesztivált. Ajánló.

A nyolcadik alkalommal sorra kerülő brnói Janáček Nemzetközi Fesztivált 2022. november 2. és 20. között láthatja a közönség.

A két évente megtartott zenei eseményen cseh és külföldi operaházak társulatai, elismert karmesterek, rendezők és előadóművészek lépnek fel – abban a városban, ahol a zeneszerző, Leoš Janáček több mint ötven éven át élt és alkotott. Operák mellett szimfonikus és kamarakoncertek, gyermekprogramok, kiállítások, valamint Janáček munkásságához kapcsolódó színházi előadások és filmvetítések is várják a látogatókat. A programban különböző rendezői elképzeléseken alapuló színrevitelek, világpremierek és Janáček műveinek eddig nem látott, eredeti változatainak bemutatói is helyt kapnak.

A Janáček Fesztivál az első és eddig egyetlen zenei fesztivál a Cseh Köztársaságban, amely 2018-ban megkapta a legjobb fesztiválnak járó rangos nemzetközi díjat, az International Opera Award-ot.

janacek ajanlo hrusa herzau

Jakub Hrůša karmester (fotó: Andreas Herzau)


Az idei nyitóünnepségen egy estén adják elő Janáček A holtak házából című operáját és Glagolita miséjének színpadi változatát. A rendező Jiří Heřman, a Brnói Nemzeti Színházban működő Janáček Opera művészeti igazgatója. A karmester Jakub Hrůša, aki a cseh zeneszerző életművét talán leghitelesebben tolmácsoló Janáček Opera társulatát dirigálja. (A produkciót élőben közvetíti majd az OperaVision csatorna.) A genfi Grand Théâtre Janáček Kátya Kabanova című operájának produkciójával érkezik, Tatjana Gürbaca rendezésében, Tomáš Netopil vezényletével. A Prágai Nemzeti Színház ugyanezt az operát mutatja be Calixto Bieito rendezésében, a karmester Jaroslav Kyzlink. A nézők tehát ugyanazon a fesztiválon két különböző rendezésben láthatják a művet. A Walesi Nemzeti Opera Janáček A Makropulos-ügy című darabját hozza el Olivia Fuchs rendezésében, Tomas Hanus vezényletével. A fesztiválon nem csak a névadó cseh zeneszerző műveit tűzik műsorra. A közel három hétig tartó rendezvénysorozatot idén a Prágai Nemzeti Színház zárja Ervín Schulhoff Flammen (Lángok) című operájával, ismét Calixto Bieito rendezésében. „A Flammen érdekes párhuzamot mutat A Makropulos-üggyel. Míg Janáček Elinája a halálban talál rá a szabadságra, hiszen életünk éppen annak végessége miatt nyer tartalmat és értelmet, addig Schulhoff Don Juanját azzal büntetik tetteiért, hogy örökké halhatatlannak kell maradnia” – meséli Patricia Částková, a Janáček Opera dramaturgja.

janacek ajanlo tomas netopil

Tomáš Netopil karmester


Az idei fesztivál címe és témája: „Quo Vadis”, amely egyben Feliks Nowowiejski spirituális kantátájának, Janáček kedvenc művének a címe. A darab humanista üzenete a zeneszerző saját műveiben is tükröződik, különösen szláv ihletésű darabjaiban.

Janáček Egy eltűnt naplója című dalciklusa szintén két változatban hangzik el. Az első egy nemzetközileg elismert produkció Julius Drake (zongora), Nicky Spence (ének) és Václava Krejčí Houskova (ének) közreműködésével. A második előadás Miloš Štědroň hangszerelésében csendül fel, szintén kiváló szólistákkal, Iva Bittová (ének) és Jaroslav Březina (ének) személyében.

janacek ajanlo julius drake

Julius Drake zongoraművész (fotó: Sim Canetty-Clarke)


A fesztivál koncertsorozata idén elsősorban azt kívánja érzékeltetni, hogy a szláv kultúra nem csak Janáček életművére hatott, de más zeneszerzők, elsősorban kortársai munkásságára is. A koncertek gazdag választékában többek között hallható lesz a már említett Quo Vadis kantáta John Fiore vezényletével, a Janáček Opera zenekarának és a Szlovák Nemzeti Színház kórusának közreműködésével. A többi koncerten is olyan kiváló zenekarokat hallhatunk majd, mint az Orchestre de la Suisse Romande, a Walesi Nemzeti Opera Zenekara és a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekara, illetve a kamarakoncert-sorozatban a Pavel Haas Kvartett és a Zemlinsky Kvartett.

janacek ajanlo pavel haas boris giltburg

A Pavel Haas Kvartett


A fesztivál a legfiatalabb művészgenerációnak is teret ad, együttműködve a Brnói Konzervatóriummal és a Janáček Zene- és Előadóművészeti Akadémiával. A programban idén két zeneszerző, Markéta Brothánková és Noemi Savková új operájának ősbemutatója lesz hallható.

 

További információk és a teljes program: www.janacek-brno.cz

 

(forrás: Janáček Nemzetközi Fesztivál)