ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

A "Nabucco" a kőfejtőben

A "Nabucco" a kőfejtőben

Verdi "Nabucco" című operája a Szentmargitbányai kőfejtóben. Ajánló.

A 2022-es szezonban a Nabuccót, Giuseppe Verdi remekművét láthatjuk a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. A különleges helyszín 1996-ban éppen ezzel az operával debütált, a következő Nabucco bemutatóra 2007-ben került sor. A darab most új rendezésben tér vissza a kőfejtő különleges természeti adottságokkal rendelkező színpadára. A premier időpontja: 2022. július 13.

A remekművet a sokszorosan díjazott Francisco Negrin állítja színpadra. A spanyol rendező mind az operák, mind pedig a stadion- és arénarendezvények területén otthon van. Rendezésében maga a kőfejtő is a cselekmény főszereplőjévé válik: különlegessége visszatükrözi az operában szereplő zsidó közösség speciális világnézetét, amely szorosan kötődik a természethez. A babilóniaiak ezzel szemben belegázolnak a természetbe és elpusztítják azt. „A darab egy dekadens társadalmat ábrázol, amely tönkretesz embert és természetet. A kőfejtő maga is a természet része, a természet produktuma. A szentmargitbányai passiójátékok több évtizedes hagyománya egyértelműen demonstrálja, hogy létezik egy nagyon erős kapcsolat táj és spiritualitás között“ – vallja Francisco Negrin.

 nabucco 1 Andreas Tischler

(fotó: Andreas Tischler)


A babilóniai társadalom természetet leigázó életstílusának kritikája vizuálisan is megjelenik: az USA-ban, Nagy-Britanniában és Csehországban építészetet tanult Thanassis Demiris a színpad hátteréhez igazodva egy befejezés előtt álló monumentális babilóniai palotát helyezett a színpadi koncepció középpontjába. A jelmeztervező Pepe Corzo részben minimalista, egyszerű, részben futurisztikus kosztümjei remekül tükrözik az egymástól nagymértékben eltérő társadalmakat. Corzo így összegzi terveit: „A jelmezeket erősen inspirálta a babilóniai kultúra és művészet, a fennmaradt építészeti emlékek, szimbolika, szobrok. A Nabuccóban két univerzum találkozik egymással: Babilont mértéktelenség, arrogancia, hatalom, megalománia, mohóság jellemzi. A zsidók világa ezzel szemben az egyszerűséget, a természettel és a környezettel való kapcsolatot képviseli.“ A dél-amerikai művészeti igazgató, jelmez- és díszlettervező a világ számos neves operaházában és színházában dolgozott már. Stílusára, jelmezeire a kísérletezés, a játékosság és az élénk színek jellemzők.

Alvise Caselatti személyében ismét az olasz opera egyik tekintélyes specialistája áll majd a karmesteri pultnál. Caselatti alapítója és zenei vezetője az „Opera Italiana is in the Air“-nek, amely 2017 óta mindenki számára elérhetővé teszi az olasz operazenét. A Piedra Fesztiválzenekar és egy kiváló nemzetközi énekesekből álló együttes az ő vezetésével fogja a melódiáival és ritmusával magával ragadó partitúrát lángra lobbantani, azt a partitúrát, amellyel a fiatal Verdi elődjei, Rossini, Bellini és Donizetti örökébe lépett. Alvise Caselatti legutóbb a szentpétervári Mariinszkij Színházban vitte sikerre a Nabuccót.

 nabucco Pepe Corzo Francisco Negrin Thanassis Demiris Andreas Tischler

Pepe Corzo jelmeztervező, Francisco Negrin rendező és Thanassis Demiris díszlettervező
(fotó: Andreas Tischler)


Nabucco szerepében az amerikai baritont, Lucas Meachemet hallhatjuk, aki Aris Argirisszel és Leo Annal osztozik a szerepen. Meachem a 2007/2008-as szezonban debütált a New York-i Metropolitan Operában a Háború és béke Rajevszkijének szerepében, a jelenlegi szezonban a Bohémélet Marcellóját alakítja. Európában is a legjelentősebb operák színpadain énekelt. A fiatal tehetséget, Leo Ant ebben az évben már láthattuk a kőfejtő színpadán, Puccini Turandot című operájában Ping szerepét énekelte. Abigaille szerepére a nemzetközileg is ismert és sikeres énekesnőket, Evgenia Muravevát, Ewa Płonkát és Astrik Khanamiryát sikerült szerződtetni. Muraveva többek között Katyerina Izmajlova szerepét (Kisvárosi Lady Machbeth) énekelte 2017-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon, 2019-ben pedig a Tosca címszerepében lépett fel a Bécsi Állami Operaházban. A lengyel-amerikai Ewa Płonka nagy sikerrel debütált idén Ausztriában, a kőfejtőben színpadra állított Turandotban. December 29-én Lady Machbeth-ként hallhatjuk a Milánói Scala színpadán, ahol a Verdi-opera címszerepén Anna Netrebkóval osztozik. Nabucco lányát, Fenenát felváltva énekli a Szlovéniából származó mezzoszoprán, Monika Bohinec és Marie Luise Dreßen. Monica Bohinec a 2011/2012-es szezon óta a Bécsi Állami Operaház együttesének elmaradhatatlan tagja. Izmáel szerepét a két tenor, Jinxu Xiaohu és Carlos Osuna éneklik. Mindketten a Bécsi Állami Operaház együttesének tagjai, és nem kisebb énekes, mint Plácido Domingo volt a partnerük Verdi Machbeth-jében.  Zakariás szerepét Jongmin Park és Nicola Ulivieri éneklik. Park legutóbb a veronai Aréna színpadán remekelt az Aidában. Anna szerepét Amélie Hois, Baál főpapját Ivan Zinoviev, Abdallót David Jagodic énekli. A Philharmonia Chor Wien együttesét a korábbi években már sokszor bizonyító Walter Zeh vezényli.

 

IDŐPONTOK & INFORMÁCIÓK                                                       

Premier: 2022. július 13.

További időpontok:

2022. július 14., 15., 16., 21., 22., 23., 24., 28., 29., 30. és 31.

2022. augusztus 4., 5., 6.,7., 11., 12., 13. és 14.

Kezdés júliusban: 20.30 óra, beengedés 18.30 órától

Kezdés augusztusban: 20.00 óra, beengedés 18.00 órától                                             

Időtartam: kb. 2,5 óra                                                                                                      

Árak: 43 és 146 euró között

Jegyrendelés:

pan.event jegyiroda

Telefonszám: +43 2682 65065

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információk: www.operimsteinbruch.at

 

 

(forrás: Schneider and Partner Communications Consultancy Ltd.)