ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Marton Éva mesterkurzusa

Marton Éva mesterkurzusa

Marton Éva-mesterkurzus Az árnyék nélküli asszonyból az Operában.

Richard Strauss főművének szoprán énekesei, illetve szerepekkel ismerkedő művészek számára hirdet mesterkurzust a világhírű, Magyar Szent István-renddel és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas operaénekes és a Magyar Állami Operaház. A 2022. március 7. és 11. között az Erkel Színházba tervezett képzés jelentkezési határideje 2022. január 31.

A Magyar Állami Operaház jövő márciusi újranyitásával a dalszínháznak ismét lehetősége nyílik teljes színpadi változatban játszani Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operáját. Ez alkalomból, az előadások mintegy felvezetéseként Marton Éva, aki hosszú és gazdag nemzetközi pályafutása során a darab két fajsúlyos drámai szoprán szerepét, a Császárnét és a Kelmefestő, Barak feleségét 1974 és 2003 között  húzások nélkül formálta meg Frankfurt, Hamburg, Genf, Buenos Aires (Teatro Colón), New York (MET), Chicago, Milánó (Scala), Bécs, valamint Salzburg (Húsvéti és Ünnepi Játékok), Berlin, Barcelona, Athén (Athéni Fesztivál) és Frankfurt rangos színpadain, az Erkel Színházban tart ötnapos továbbképzést.

A mesterkurzus célja, hogy saját szólamaik elsajátításán túl az énekesek átfogó képet kapjanak a darabról, Richard Strauss zenei világáról, Hugo von Hofmannstahl szimbolikus meseszövéséről. A kurzusnak fontos részét képezi a szerepek alapos elemzése is, ami megkönnyítheti a rendezői és karmesteri elképzelések későbbi könnyebb elsajátítását. Ehhez a művésznő segítségül hívja a darab 1992-es, Salzburgi Ünnepi Játékok alkalmával készített felvételét is, amiben Marton Éva a Kelmefestőnét alakította Solti György vezényletével, Götz Friedrich rendezésében, Cheryl Studer, Marjana Lipovšek, Thomas Moser, Robert Hale, Rost Andrea és Bryn Terfel partnereként.

marton eva mesterkurzus


A mesterkurzus során az aktív résztvevőkkel Marton Éva személyesen, egyenként is foglalkozik majd, illetve annak végén egyes részletek zongorás előadására is alkalom nyílik. A tervek szerint a kurzuson ugyancsak előadást tart Almási-Tóth András, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, és a következő évad Árnyék nélküli-előadásának karmestere is.

A szervezők a mesterkurzusra olyan énekesek jelentkezését várják, akik vagy éneklik, coverolják Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának bármely szerepét, vagy úgy érzik, előbb-utóbb képesnek lesznek ezek megformálására. A jelentkezés nincs korhatárhoz vagy kotta nélküli szereptudáshoz kötve, de csak felsőfokú énekesi végzettség birtokában, illetve MA hallgatók számára látogatható, és feltétele a szerepek német nyelvű ismerete. A mesterkurzus a passzív részvételre is lehetőséget biztosít. Újonnan jelentkező, aktív énekesektől a szervezők rövid életrajz mellékelését kérik, a Magyar Állami Operaház művészei esetében erre nincs szükség. A résztvevőket az Opera 2022. február 18-ig e-mailben értesíti.


Jelentkezni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen.

Jelentkezési határidő: 2022. január 31.

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)