ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Hangverseny és Rameau-opera

Hangverseny és Rameau-opera

Hangverseny Ybl Miklós születésének 204. évfordulóján és Rameau Hippolütosz és Aricia  című operája. Az Operaház közvetítéssorozata.

Utolsó állomásához érkezik június végén a Magyar Állami Operaház népszerű közvetítéssorozata. 27-én az Ybl Miklós születésének 204. évfordulóján adott hangverseny, 28-án a Hippolütosz és Aricia című Rameau-mű felvétele zárja a sort.

Mi mással indulhatna az Opera közvetítéssorozatának utolsó hétvégéje, mint az Operaház tervezője, Ybl Miklós előtt tisztelgő, Ybl204 – Mahler és kora című hangversennyel? A magyar építészlegenda születésének bicentenáriuma óta már-már hagyomány, hogy Ybl-díjazottak, építőművészek és mérnökök a vendégei annak az évről évre megrendezett koncertnek, amit az Opera az építész szakma ünnepévé igyekszik varázsolni. A most látható felvételen Bartók Két kép című zenekari műve, Hubay 3. (g-moll) hegedűversenye és Mahler 1. szimfóniája lesz hallható az Opera Zenekar előadásában. A hegedűverseny szólistája az együttes egyik koncertmestere, Kállai Ernő lesz, aki korábban számos versenyen ért el kiemelkedő eredményt, diplomáját pedig az egyik leghíresebb hegedűművész, Itzhak Perlman tanítványaként szerezte meg a Juilliard Schoolban. A 2018-ban rögzített estet az Opera főzeneigazgatója, Kocsár Balázs dirigálja.

oh hangverseny csibi szilvia

(fotó: Csibi Szilvia)

Vasárnap egy igazi zenei csemege kerül terítékre. Jean-Philippe Rameau Hippolütosz és Ariciája egy antik szerelmi történet, amely a korabeli Franciaországban Racine jóvoltából széles körben ismert Phaedra-mítoszt dolgozta fel. A barokk operákon belül a francia művek különleges világot képviselnek, ezért az előadóknak birtokában kell lenniük a stílus pontos ismeretének. Ebben a 2013-as produkcióban ez a kitétel teljességgel megvalósul, hiszen Vashegyi György barokk-specialista dirigens vezényletével, Káel Csaba rendezésében láthatják azt az érdeklődők. A főszerepekben Szutrély Katalin és Jeffrey Thompson látható. A tenor William Christie énekes iskolájában, a Jardin de Voix-ban nőtt fel, és ennek nyomán lett a világ egyik vezető haute-contre-ja (azaz francia magas tenorja). Phédre-ként látható Vizin Viktória, aki számos énekversenyen és a világ legnevesebb operaházaiban bizonyította tehetségét Bécstől Londonig, Los Angelestől New York-ig. A futurisztikus látványvilágú előadást „bolygóközi” vizuális hatások egészítik ki Haamer Andrea jelmezein, Szendrényi Éva díszletein és Bordos Zsolt világhírű videomap animátor munkáin keresztül. 

oh hippo nagy attila

Hippolütosz és Aricia (fotó: Nagy Attila)


A felvételeket az adott napon az Opera YouTube-csatornáján tekinthetik meg 19 órától.



(forrás: MÁO)