head main hirek

Balettgála és Rost Andrea – otthonra

Balettgála és Rost Andrea – otthonra

Balettgála Nagy Iván tiszteletére és a Varázsfuvola az Opera közvetítéssorozatában.

A 2014-ben elhunyt legendás balettművész, Nagy Iván előtt tisztelgő gálájával és Szinetár Miklós nagyszerű A varázsfuvola-rendezésével érkezik hétvégén az Opera közvetítéssorozata. A Magyar Nemzeti Balett színes palettáját bemutató est szombaton az Opera YouTube-csatornáján, Mozart operája pedig vasárnap az M5 kulturális csatornán tekinthető meg.

Május 9-én szombaton 19 órától a baletté lesz a főszerep az O/A – otthonra című sorozatban. 2018-ban negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Állami Operaház a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálát, amely az intézmény egykori művészeti főtanácsadója, az itthon és külföldön egyaránt elismert Nagy Ivánnak állít emléket. A gála nemzetköziségét a Bolsoj Színház, a Mariinszkij Színház és a Mihajlovszkij Színház táncosai biztosítják, de természetesen a Magyar Nemzeti Balett együttesének legjobb szólistái és a Magyar Nemzeti Balettintézet hallgatói is színpadra lépnek a változatos műsor folyamán. Az Erkel Színházban tartott ünnepélyes eseményt az a Solymosi Tamás rendezte, aki ezúttal is átadta a Solymosi-díjat az előző decemberi A diótörő-sorozat legjobbjának. Balanchine, Petipa, Gorszkij, Lander – csak néhány név a koreográfusok közül, akiknek a művei műsorra kerültek a 2018. júniusi gálán, ahol az Opera Zenekart Déri András és Kollár Imre vezényelte.

balettgala


Másnap, május 10-én vasárnap 20:55-től az M5 kulturális csatorna hagyományos közvetítéssorozatában Mozart talán legismertebb operáját (pontosabban daljátékát), A varázsfuvolát nézhetik meg az érdeklődők. A hazai operaélet doyenje, Szinetár Miklós másodszor rendezte meg a művet 2014-ben, ezúttal rendkívül látványos vetítéstechnikai eljárás és ún. 3D mapping segítségével. A színpadkép Velich Rita jelmezeivel és Horgas Péter díszleteivel egzotikus és titokzatos fantáziavilágot idéz meg, amelyben egy sokszázéves, elfeledett kultúra és a szabadkőművesség jelképei találkoznak, és amelyben az emberi tulajdonságok szimbólumaiként értelmezhető szereplők a karakterüket kifejező jelmezben jelennek meg. A világhírű Pamina, Rost Andrea, valamint Cser Krisztián (Sarastro), Pataky Dániel (Tamino) és Gábor Géza (Öreg pap) mellett az I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny 2. díjasa, az ukrán Tetiana Zhuravel (Éj királynője) is látható és hallható majd, aki magyar kollégáihoz hasonlóan magyar nyelven énekli majd Mozart leghíresebb áriáit. Az Opera Zenekart Káli Gábor vezényli.

varazsfuvola

A varázsfuvola


(fotók: Nagy Attila, Kummer János)

(forrás: Operaház)