head main programajanlo

"Az áriát érezni kell, a dalt festeni..."

"Az áriát érezni kell, a dalt festeni..."

Rost Andrea a Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyről.

 "Az áriát érezni kell, a dalt pedig festeni"

Zajlik a Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny. Rost Andrea, az 1989-es győztes, idén ismét részt vesz a versenyben, ezúttal zsűritagként. Tapasztalt énekesként pontosan tisztában van vele, mi vár a fiatal tehetségekre mind a verseny alatt, mind később a karrierjük során. Az idei versenyt augusztus 4-e és 13-a között rendezik Helsinkiben, három fordulóban összesen 63 énekes verseng egymással. Világhírű szoprán énekesünk az énekversenyekről, egy énekes felé támasztott követelményekről, saját tapasztalatairól beszél.

A Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny 1984-es alapítása óta döbbenetes számú csillagot helyezett fel a zenei világ égboltjára. Győzteseiknek világszerte sikerült hírnevet szerezni a dal és az opera műfajában is. A versenyzőknek igazán széles repertoárral kell rendelkezniük, ha sikert szeretnének elérni a magas színvonalú versenyben. A szép hang, tiszta előadásmóddal közel sem elegendő. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy élő adásban kell szerepelni, miközben az operaénekes minden mozdulatát több tucat kamera veszi, amit tévénézők ezrei szélesvásznú minőségben követhetnek figyelemmel. Rost Andrea úgy véli, manapság szinte fontosabb szerepet játszik az, hogy eladható és alakítható médiatermékként az énekest minél nagyobb közönséghez lehessen eljuttatni.

„Azt hiszem sokat segített, hogy éppen a megfelelő életkorban voltam, és hogy alaposan felkészülve érkeztem.” – meséli Rost Andrea az 1989-es Mirjam Helin énekversenyről. „Emellett úgy gondolom, a színpadi jelenlétem, játékom és a hangom minősége is döntő szerepet játszott abban, hogy az első díjat nekem ítélte a rangos zsűri.”

A versenyzők számára célravezetőbb, ha nem törődnek a zsűri jelenlétével - mondja a világhírű szoprán. „Ne fordítsanak túl nagy figyelmet arra, hogy a zsűrinek énekeljenek. Sokkal inkább a közönségnek énekeljenek, melynek csak néhány tagja a zsűri. Az a legfontosabb, hogy figyeljék és érezzék a zenét, játszanak és közvetítsék az érzelmeket.”

rost helsinki4
Az idei zsűri

A sokszínűség fontossága egy énekes számára

Az énekversenyek során az jelent igazi nehézséget a versenyzők számára, hogy maximálisan jelen legyenek és átéljék az interpretálandó áriát vagy dalt. Ez a helyzet megerőltetőbb, mint végigénekelni egy teljes operaelőadást, ahol az énekes a fellépés elejétől végéig ugyanazt a szerepet alakítja és egyszerre csak egy karakter érzéseit kell átélnie. A Mirjam Helin Énekversenyen az énekeseknek a különböző zenei korszakok interpretációs stílusát fölényes biztonsággal kell uralniuk, és legalább 3 különböző nyelvre íródott zenemű megszólaltatásában kell jeleskedniük.

„A versenyzőknek minden számban 200 százalékosan kell teljesíteni, és nem hibázhatnak.” – folytatta az énekesnő. „Koncertek esetében mindig gondolhatja azt az ember, hogy majd legközelebb jobban fog sikerülni, de erre nincs lehetőség, ha versenyről van szó. Az sem elég, ha -tegyük fel - megtölti a Metropolitan-t egy vivőerős hangú előadó, de a hangszíne, a zenei megoldásai valamint a színpadi jelenléte nem ébresztenek érzelmeket a hallgatókban. A széles repertoár és a stílusérzék tehát elengedhetetlen kelléke mind a versenyeknek, mind a későbbi karriernek.”

rost helsinki2
Rost Andrea a versenyen 1989-ben

Rost Andrea kiemelte a sokoldalúság fontosságát is. Az áriák és fortissimo-k mellett képesnek kell lenni egy meghitt dal előadására, melyben a precíz szövegmondás mellett az előadó a dal hangulatát, az abban rejlő valamennyi érzelmet és zenei finomságot, mint egy festő, különböző hangszínekkel tudja megjeleníteni. „Egy dalt énekelve az előadó ’meztelenül’ áll a közönség előtt. Nincs se díszlet, se kellék vagy díszes ruhaköltemény, csak és egyedül a hangja és a személyisége az, amivel ’varázsolhat’. A verseny szigorú követelményeiről sokat elárul az, hogy a Mirjam Helin Verseny résztvevőinek, akik egy meglehetősen széles repertoárral kell, hogy rendelkezzenek, a második fordulóban egy dalciklust vagy dalciklus-részletet is elő kell adniuk.”

Az énekesnő szerint minden énekesnek megvan a maga erőssége, a hangja, az énektechnikai felkészültsége változik a karrierje folyamán, ezért repertoárjának is tartani kell a fejlődés iramát. Fiatal énekeseknek különösen kell ügyelniük arra, hogy ne válasszanak olyan áriákat, amelyek nem illenek a hangjukhoz, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egy „könnyebb” áriát kell választaniuk. Nincs értelme nagy és nehéz áriákkal fellépni, akkor sem, ha szeretnének.

„Nem lehet egy oroszlánt túl korán megszelídíteni.” – tette hozzá. „Egy énekesnek előadás közben nem szabad a technikára figyelnie. A zsűri észreveszi, ha a fellépő nem a számára megfelelő típusú áriát választotta. Egy könnyedebb ária jó előadásával nagyobb sikert érhetnek el, mint egy érettebb művészt megkövetelő, nagyformátumú ária kevésbé jó vagy gyenge előadásával.”

A karizma, a hang és a színészi tehetség mellett Rost Andrea megemlít még egy elengedhetetlen attribútumot, amivel az énekeseknek rendelkezni kell. Ez nem más, mint a humorérzék. Véleménye szerint a humor nagyon fontos abban, hogy valaki sikeres karriert futhasson be. Egy előadónak tudnia kell magán nevetnie; nem érdemes mindent túl komolyan venni. Természetesen mindig a maximumot kell nyújtani, de ha úgy alakul, hogy az nem elegendő, akkor az sem jelenti a világ végét.

rost helsinki
Rost Andrea a versenyen 1989-ben

Kitartanak az énekversenyek

Általánosságban három meghatározó dolog van, ami naggyá tesz egy zenei versenyt: nyeremények, az előző évek versenyeinek sikeres győztesei és egy elismert tagokból álló zsűri. A Mirjam Helin verseny minden kritériumnak megfelel, ezáltal presztízsét képes lesz megtartani a zenészek körében a jövőben is. Rost Andrea szerint hiába segítik a karrier beindítását különféle új médiumok, mint például a saját internetes csatornára feltölthető saját készítésű videók, az énekversenyek nem váltak jelentéktelenebbé az évek során.

A versenyek fontos szerepet játszanak egy énekes karrierjében. Fontos, hogy találkoznak más előadókkal a világ minden pontjáról, és hogy a zenei élet részévé válnak, amelynek révén felfedezhetik, hogy miben érdemes még fejlődniük. Ezek a versenyek láthatóságot és páratlan lehetőségeket biztosítanak az énekesek számára. Személyesen találkozhatnak a zsűritagokkal, akiktől visszajelzést kaphatnak, ami természetesn ugyancsak segíti őket a fejlődésben. Rost Andrea mellett az idei verseny zsűrijében olyan nagyságok foglalnak helyet, mint Jorma Silvasti, elnök, valamint Franz Grundheber, Maria Guleghina, Ben Heppner, Robert Holl, Nathalie Stutzmann és Debora Voigt.

A Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyt augusztus 4-e és 13-a között rendezik Helsinkiben.

Jaani Länsiö interjúja alapján

 

 

(forrás és fotók: Arteregó; lead-kép: www.andrearost.com))