head main programajanlo

A Kékszakállú Normandiában

A Kékszakállú Normandiában

Magyar vonatkozású kooprodukciók Európa-szerte.

Idén októberben hatodik alkalommal került sor a szegedi Armel Operaverseny és Fesztiválra, erről mi is részletesen beszámoltunk (lásd ITT). Az azonban kevesebb nyilvánosságot kapott, hogy a Fesztivál szervezője, az Armel Produkció & Sajtóiroda az Operafesztivál mellett számos további produkciót - pontosabban magyar vonatkozású kooprodukciót - is rendezett Európa-szerte.

Novemberben a Normandiai Őszi Fesztiválra, a franciaországi Rouen-ba vitték el a Kékszakállú herceg várát Miksch Adrienn, Cser Krisztián és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, majd Avignonban mutatták be az idei Operafesztivál győztes produkcióját,a Lajka, az űrkutya című operát,amelyben a Hungarian Sinfonietta zenészei is részt vettek. 2013 decemberében kezdődött szervezésükben a Pannon Filharmonikusok koncertsorozata Svájcban és Németországban, a már említett Hungarian Sinfonietta pedig a Moscow City Ballet turnéján vesz részt Angliában.

 

A Kékszakállú herceg vára Normandiában

 

2013. november 25-én és 26-án mutatták be az Armel Produkció & Sajtóiroda szervezésében a Kékszakállú herceg várát a roueni Charles Dullin színházban. Az előadásra a Normandiai Őszi Fesztivál keretében került sor, amely Franciaország második legnagyobb őszi fesztiválja.

A Felső-Normandiai régió területén zajló, egy hónapon át tartó eseménysorozatot évente rendezik meg. Az operaelőadások mellett színházi, zenei és tánc produkciókra is sor kerül. A programok minden évben egy-egy téma köré épülnek, az ideit „A Férfi és a Nő” címmel hirdették meg.

 

armelfranciahir 4

A fesztivál plakátja

 

A magyar vonatkozású esten a Kékszakállú herceg vára mellett a nézők zenekari részleteket hallhattak Wagner Trisztán és Izoldájából is. A Magyarországról érkező 76 fős Pannon Filharmonikusokat a francia Daniel Kawka vezényelte. A Kékszakállú herceg várának két szólistája Miksch Adrienn és Cser Krisztián voltak. Utóbbi nem először énekelte a Kékszakállú herceg szerepét, Miksch Adrienn azonban most debütált Juditként és - Cser Krisztiánnal valamint a Pannon Filharmonikusokkal együtt - hatalmas közönségsikert aratott. A tudósítások külön kiemelték az örömteli tényt, hogy az előadást sok fiatal nézte meg. (A Miksch Adriennel a közelmúltban készült interjúnkat ITT olvashatják.)

 

armelfranciahir 3

Miksch Adriann, Cser Krisztián és a Pannon Filharmonikusok a Kékszakállú herceg vára főpróbáján

 

 

A Lajka, az űrkutya Avignonban

 

Nem sokkal a rouen-i fesztivált követően került sor az Armel Produkció és Sajtóiroda szervezésében egy másik előadásra is, a szintén franciaországi Avignonban. Ez az előadás az Armel Operafesztiválhoz kapcsolódott, ugyanis immár harmadik éve hagyomány, hogy a Fesztivál győztes produkcióját az októberi, szegedi döntő után bemutatják az avignon-i operaházban is. A 2013. évi Fesztivál nyertes produkciója a Lajka, az űrkutya volt, amelyre a londoni English Touring Opera előadásában került sor.

Az elsősorban a legfiatalabb korosztálynak szóló operában szereplő harminc gyerek ezúttal az Avignoni Operaház gyerekkórusából került ki. Ők a kották mellett a szegedi Fesztiválon készült videó alapján készültek fel Tim Yealland rendező segítségével, aki pár nappal az előadás előtt érkezett meg Avignonba.

A zenekart ezúttal a Hungarian Sinfonietta fiatal muzsikusai alkották, akik a produkciót megelőzően Londonban próbálták a darabot Russell Hepplewhite zeneszerző-karmesterrel. (Az Operafesztivál októberi, szegedi döntőjében angol és magyar - a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai - zenészek játszottak.)

 

armelfranciahir 1

A Lajka, az űrkutya előadása Avignonban

 

 

A Pannon Filharmonikusok koncertsorozata Európa legjelentősebb hangversenytermeiben

 

2013 decemberében indult útjára az a 10 hangversenyből álló koncertsorozat, amely az Armel Produkció & Sajtóiroda valamint a Pannon Filharmonikusok együttműködésének köszönhetően jött létre. 

A háromhetes turné során a Pannon Filharmonikusok Svájc és Németország kiemelkedő hangversenytermeiben lép fel. Első állomása a Berlini Konzerthaus nagyterme, a sorozat megkoronázásaként pedig az együttes a kontinens legfontosabb hangversenytermében, a Berlini Filharmónia 2500 főt befogadó nagytermében lép színpadra. A két esemény között a zenekar bemutatkozik többek között a lipcsei Gewandhaus nagytermében, a zürichi Tonhalle nagytermében, a hamburgi Laeiszhalle-ban, a genfi Victoria Hall-ban(ahol fellépnek az Armel Operafesztivál 2013 győztesei is Jelena Končar mezzoszoprán és Sébastien Obrecht tenor személyében) és a Luzerni Hangversenyteremben is.

A koncertek műsorán Smetana, Mozart, Haydn, Dvorák, Johann Strauss, Rimszkij-Korszakov, Glinka, Kodály művei, illetve Csajkovszkij és Rahmanyinov versenyművei szerepelnek.

Szólistaként Andrei Gavrilov zongoraművész, Guliano Sommerhalder trombitaművész, Romaine Bolinger, Kirill Troussov és Ilya Gringolts hegedűművészek az együttes partnerei. A turné karmestere Michael Zukernik vendégkarmester, valamint Vass András és Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterei.

 

armelfarnciahir 5

A Moscow City Ballet a Hattyúk tava előadásán

 

 

A Moscow City Ballet turnéja Angliában a Hungarian Sinfoniettával

 

A Moscow City Ballet-t Oroszország egyik legsikeresebb turnézó társulataként tartják számon. 25. évfordulójuk alkalmából az angliai turnéra Moszkva legjobb fiatal táncosait állítják színpadra, kiemelkedő főszereplőkkel, káprázatos szólistákkal és fantasztikus balettkarral. 

A Moscow City Ballet-t 2013 őszétől kezdve egy új együttműködés keretében a Hungarian Sinfonietta kíséri el. A harmincfős zenekar tagjait Magyarország egyik legismertebb balett-karmestere, Csányi Valéria készítette fel az előadásokra.

A két társulat turnéja 2013 novemberében indult. Az egész hónapban tartó angliai fellépés-sorozat során 22 nagysikerű előadást tudhattak magukénak. 2014 januárjától a turné folytatódik: a társulat tizenöt neves angliai színházban lép majd színpadra.

A Hungarian Sinfonietta és a Moscow City Balett előadássorozatában a következő darabokat hallhatja és láthatja a közönség: Hattyúk tava, DiótörőRómeó és Júlia, valamint a Don Quijote.

 

(forrás és fotók: Armel Operaverseny és Fesztivál)