head main programajanlo

"Ha elégedett lennék, az a vég kezdete lenne"

"Ha elégedett lennék, az a vég kezdete lenne"

Interjú Julia Novikovával, az 2009. évi Operalia Nemzetközi Énekverseny női kategóriájának győztesével.

Az interjú az Operalia verseny döntője előtt készült. Az interjút követő napon Julia Novikova az operaénekesnői kategóriában első helyezést ért el és ő kapta az énekesnők között a verseny Közönségdíját is.Hivatalosan Britten: A csavar fordul egyet című operájában debütáltál a Mariinszkij Színházban. Korábban is felléptél azonban már színpadon, a konzervatóriumi évek alatt.

 

Igen, ezek is igazi színházi előadások voltak, közönséggel, ami nagyon jó gyakorlási lehetőséget jelentett a diákok számára. Nem is tudom, miért nem számítanak hivatalos debütálásnak. Olyan operákban énekeltünk, mint például a Traviata vagy a Figaro házassága. Minden diáknak el kellett énekelnie legalább egy főszerepet is, és osztályoztak minket, amit aztán a diplomába is beleírtak.

 

Mi volt tehát ténylegesen a legelső opera, amiben felléptél?

 

A Figaro házassága, amiben Barbarinát énekeltem, másodéves koromban.

 

Már gyerekként is énekeltél a Szentpétervári Rádió és Televízió Gyermekkórusában, ahol szólista voltál. De mikor határoztad el, hogy operaénekes leszel?

 

Ez valahogy jött magától. "Nagyszerű dolog a színpadon állni..." Gyerekkorom óta tanulok zenét, zongoráztam, majd fuvoláztam. Aztán jött a kóruséneklés, és gyerekszólistaként felfedezhettem, milyen nagyszerű dolog a színpadon állni, közönség előtt. A szüleim pedig gyakran elvittek koncertekre és operába.

 

 

novikovaint

(fotó: Operaportál)

 

Szentpéterváron születtél és ott is tanultál, most azonban Németországban laksz és a Dortmund-i operaházban énekelsz. Miért mentél Németországba?

 

Mert rögtön a konzervatórium befejezése után kaptam egy ajánlatot ettől a színháztól, hogy ott szólista lehetek. Gondoltam, sok tapasztalatot szerzek majd.

 

De akkor te már a Mariinszkij Színházban is énekeltél.

 

Nem igazán, csak meghívást kaptam vendégénekesként, egyetlen előadásra.

 

Visszamész majd Oroszországba?

 

Nem tudom. Szeretek Európában lenni, szeretem az itteni operaéletet is.

 

Több énekversenyen is sikerrel szerepeltél már, harmadik lettél egy svédországi versenyen...

 

...igen, ez volt a legelső versenyem...

 

...aztán közönség-díj a Concours de Genéve-en, és egy másik, német énekversenyen, majd tavaly első díj a Musik Debüt-ön, megint csak Németországban. A mostani volt az első alkalom, hogy a Domingo-énekversenyre jelentkeztél?

 

Igen, korábban nem éreztem még úgy, hogy készen állok erre. Az előbb említetteken kívül nem is volt túl nagy tapasztalatom a versenyzés terén. Vannak énekesek, akik állandóan versenyekre járnak, és alig énekelnek színpadon. Én azonban igyekszem több időt fordítani arra, hogy a színpadon is énekeljek.

 

 

novikovaint2

(fotó: Operaportál)

 

Még idén fellépsz a bécsi Staatsoperben is. A karriered elindult. Ennek ellenére úgy érezted, hogy még mindig itt, az Operalián kell magad megméretni?

 

Persze, a Domingo-versenynek nagyon nagy a rangja. Itt jól szerepelni azt jelenti, hogy újabb ajtók nyílhatnak meg, amire persze nincs garancia.

 

Domingóval milyen a versenyzők kapcsolata?

 

Itt találkoztam vele először, Magyarországon, a versenyen. Természetesen van vele kapcsolatunk, hiszen együtt beszéltük meg, hogy ki melyik áriát énekelje a döntőben, ahol ő lesz a karmester. Éppen most jöttem vissza a zenekari próbáról.

 

Tanácsokat is adott az első fordulók után?

 

Nem, erre még nem volt lehetőség. Remélem, hogy majd lesz és a zsüri többi tagjának is szívesen meghallgatnám a véleményét.

 

Oroszországban már ismerik a nevedet?

 

Nem, egyáltalán nem. Amikor versenyt nyertem, akkor már nem is Oroszországban éltem és most is külföldön élek. Hogyan is ismerhetnének?

 

Szerény vagy, de gondolom, azért már most is sok elismerő kritikát kaptál.

 

Kapok ilyeneket, de ha ezzel foglalkoznék, és nagyon elégedett lennék magammal, az a vég kezdete lenne. Mindig lehet tovább fejlődni, próbálok minden nap valami újat tanulni. Egyébként negatív kritikákat is kapok, például többen mondták, hogy nem elég erős a hangom.

 

Én a pécsi színházban több helyről is meghallgattalak. Nem úgy tűnt, hogy ne lenne elég hangerőd.

 

Talán olyan hangerőt várnak egyesek, amivel a drámai szopránok rendelkeznek, de hát én nem vagyok drámai szoprán.

 

 

novikovaint3

A középdöntőben (fotó: Operaportál)

 

Fellépéskor szoktál izgulni?

 

Megpróbálom leküzdeni ezt az érzést, mert hamar rájöttem, hogy ha izgulok, azzal az egész produkciót elronthatom, mert olyankor nincs az embernek megfelelő kontrollja. Sokkal jobb, ha felmegyek a színpadra és megpróbálom magam jól érezni.

 

Domingo jelenléte feszültebbé tett vagy inkább inspirált?

 

Inkább örültem, és csodálkoztam, hogy egy ilyen híres ember azzal tölti az idejét, hogy engem hallgat! (Nevet.) Ráadásul ő énekes, tehát pontosan tudja, milyen ott állni a színpadon.

 

Az elődöntőben és a középdöntőben is nagy sikert arattál. Te is úgy érezted, hogy jól sikerültek az áriák?

 

Azt hiszem igen, azt tudtam nyújtani, amire képes vagyok. "Ha egy énekes fizikailag nincs jól, semmi nem megy neki..." Túl nagy kockázatot egyébként nem is akartam vállalni, ezért olyan áriákat választottam, amiket elég jól tudok. Remélem, hogy fizikailag, egészségileg rendben leszek a döntőben is, ez a legfontosabb. Ha egy énekes fizikailag nincs jól, akkor semmi nem megy neki.

 

Miért Gilda áriájával kezdtél az elődöntőben?

 

Szeretem a karaktert, ez az egyik kedvenc szerepem. A többi áriához képest ez egy líraibb ária, amelyben hosszú legatók vannak. Meg akartam mutatni, hogy ezt jól tudom énekelni.

 

Zarzuela-kategóriában miért nem indultál?

 

Mert azt még soha nem énekeltem, nem értek hozzá. Ráadásul tudtam, hogy valószínűleg lesznek itt spanyolok is, akik ezt úgyis jobban csinálják.

 

 

novikovaint4

A középdöntőben (fotó: Körtvélyesi László)

 

A verseny során eddig énekeltél már olasz áriát a Rigolettóból, németet a Varázsfuvolából és franciát a Lakméból. Melyikben érzed leginkább otthon magad?

 

Próbálom mindegyikben. A szép zene az szép, bárhol is írták.

 

És melyik korszak áll hozzád a legközelebb?

 

A 19. század.

 

A döntőre egyetlen áriád maradt, amit a versenyen még nem énekeltél: Zerbinetta áriája az Ariadné Naxos szigetén című R. Strauss operából.

 

Igen, de nem azt fogom énekelni, hanem újra a Lakmét. Ez volt ugyanis Maestro Domingo kérése, bár választhattam volna a Zerbinetta-áriát is.

 

A repertoárodon lévő szerepek többsége nem éppen hangkímélő, ráadásul hamarosan Zerbinetta szerepét is énekelni fogod színpadon. Kellően óvatosan választod meg a szerepeidet?

 

Nem énekelek olyat, ami nem jó a hangomnak.

 

A hallgató számára úgy tűnik, mintha egyáltalán nem lenne számodra nehéz, amit énekelsz, beleértve az itt előadott áriák legmagasabb koloratúráit is.

 

Ez olyasmi, ami nekem természettől fogva mindig megvolt. "A magas hangok mindig 'megvoltak'..."Ez az én hangom számára a normális regiszter. Nem is annyira kellett ezt tanulnom, sokkal inkább azt, hogyan énekeljek a középső és a mélyebb regiszterben. A magas hangok mindig "megvoltak".

 

Van olyan koloratúr szoprán szerep, amit még korainak tartanál elénekelni?

 

Például Konstanza szerepe Mozart: Szöktetés a szerájból című operájában és általában a drámaibb szoprán szerepek. Ezek most még túl nagy megterhelést jelentenének. Egyelőre inkább Blondét énekelek és nem Konstanzát.

 

 

novikovaint5

(fotó: Operaportál)

 

Sokat gyakorolsz?

 

Nem olyan sokat. Egy zongorista napi hat órát gyakorol. Ha egy énekes is ezt tenné, nem maradna hangja. Egy-egy új szerepre vagy egy versenyre persze intenzívebben készülök.

 

Mi a hobbid?

 

Semmi olyan, amivel most meghökkenthetnélek! (Nevet.) Szeretek olvasni, a barátaimmal esténként elmenni és szoktam néha bowlingozni is.

 

Otthon szoktál operát hallgatni?

 

Néha, például főzés közben. Főleg egy új szerepnél, hogy azt gyorsabban megtanuljam. Joan Sutherland-et például nagyon szeretem.

 

Lehet felvételek alapján a nagy énekesektől tanulni?

 

Igen, de mindenkitől mást. Egyvalakit utánozni viszont nem szabad, mert akkor elveszne a saját személyiségem.

 

Ha valaki azt mondaná, hogy holnap megnyered ezt a versenyt, utána pedig a világ egyik első számú énekese leszel, elhinnéd?

 

(Csodálkozik, majd hosszan gondolkozik.)

Fogalmam sincs. Csak azt tudom, hogy igyekszem minél többet tanulni. Nem tudom még, hogy ez pontosan mennyire lesz elég.

 

 

Csák Balázs

 

 

***

 

 

Másnap, eredmény hirdetés után az első díjjal:

 

 

novikovaint6

(fotó: Körtvélyesi László)