head main programajanlo

Elindult a verseny

Elindult a verseny

Az Operalia nemzetközi operaverseny elődöntőit szombaton és vasárnap este rendezték a Pécsi Nemzeti Színházban, a középdöntőt pedig hétfőn este, ugyanott. Beszámoló.

(A versennyel kapcsolatos tudnivalókról lásd előző cikkünket: Az Operalia énekverseny Pécsen.)

 

A színházba érkezve meglepetés fogadott: a nézőtér ugyanis az este hat órára meghirdetett időpontban még teljesen üres volt. Kiderült, hogy Placido Domingo gépe késett, ezért a verseny is fél órás késéssel kezdődik.

Hamarosan meg is érkezett a nézőtérre a 13 zsűritag és a zsüri elnöke, Domingo és "kísérete" - köztük két fia -, akik valamennyien a színház közvetlen közelében lévő szállodában szálltak meg.

 

 

elindultavers

Domingo és felesége elindulnak a szállodából (fotó: Operaportál)

 

A következő néhány napban Domingót többször is lehetett látni, például az utcán, amikor átsétált a színházba, és persze a versenyen és annak szüneteiben. Csak megerősíteni tudom a róla már sokak által elmondottakat: a világhírű tenor rendkívül szimpatikus és közvetlen ember, mindenféle "sztár allűr" nélkül. A színházba érkezésekor az utcán persze felismerték, fotósok és néhány lelkes autogram gyűjtő követte minden lépését, a színház előtti téren összegyűlt kisebb tömeg pedig megtapsolta. Az ünnepléshez ő már nyilván hozzászokott, inkább az volt nekem furcsa, miért nem jöttek el többen, hogy láthassák őt.

 

 

elindultavers2

(fotó: Operaportál)

 

Persze nyilván ő is tudta, hogy a pécsi fogadtatás nem olyan lesz, mint amikor hiszterikus rajongók tömege vette őt körül fénykorában egy Metropolitan-beli előadás után. Az őt köszöntőknek azonban barátságosan integetett, majd felesége - a szintén zsüritag Marta Domingo oldalán - belépett a színházba.

 

 

elindultavers3

A színház előtt egybegyűltek megtapsolják Domingót (fotó: Operaportál)

 

Térjünk vissza mi is a színházba, ahol engem újabb meglepetés ért, ugyanis a nézőtér a zsüri megérkezése után is üres maradt. "A zsüri a teljes nézőteret lefoglalta..." Hamar kiderült, miről van szó: a zsüri a teljes nézőteret lefoglalta. Ők középen, két sorban ültek le, a hátul lévő 2-3 sorban pedig szintén ültek néhányan, de ők sem "egyszerű" nézők voltak, hanem az Operalia szervezői és más, a versenyhez kapcsolódó személyek.

A nézők tehát kizárólag a páholyokban és a karzaton foglalhattak helyet, azonban az elődöntők alatt ezek egy része is üresen maradt (a hétfői középdöntőben már "telt ház" volt). Ráadásul a verseny alatt az ott ülők többsége is szorgalmasan jegyzetelt, ami arra utal, hogy ők is inkább újságírók voltak, valamint versenyzők, akik kíváncsiak voltak egymás produkciójára. A versenyre egyébként bárki vásárolhatott jegyet, de ezek szerint ezt nagyon kevesen tették meg (vajon miért?).

 

Szünetben többnyire francia szavakat lehetett hallani (ami persze nem meglepő, mive az Operalia központja Párizsban van).

 

 

elindultavers4

A nézők csak fent ülhettek (fotó: Operaportál)

 

A zsüri elővigyázatossága egyébként indokolt volt. Ha tele lett volna a nézőtér, az könnyen megzavarhatta volna a zsüritagok munkáját, így viszont az áriák alatt pisszenést sem lehetett hallani. 

A zsüri mellett tehát tényleg csak a komoly érdeklődők voltak jelen, és bár magamat is idesorolom, be kell valljam: az elődöntő első estéjének hossza - közel hat óra! - komoly kitartást igényelt. Huszonnégy énekest hallhattunk (másnap ugyanennyit, de az valamivel rövidebb ideig tartott), akik közül mindenki két áriát énekelt, illetve aki zarzuela kategóriában is indult, az hármat. (A zarzuela zenés, népi spanyol színpadi mű, drámai daljáték.)
Összesen 64 ária hangzott el.

A verseny menete a következőképpen zajlott. Az énekest a színpadra szólították, akitől Domingo megkérdezte: melyik áriát választotta? (Összesen négy áriával kellett készülni, ebből az elődöntőben egyet saját választásaként adott elő a versenyző, egyet pedig a zsüri döntése alapján. Aki továbbjutott a középdöntőbe, az a harmadik áriát is elénekelte. Gondolom, hogy a döntőben kerül majd sor a negyedik áriára.) A "saját" ária után Domingo rövid szünetet kért, konzultált a zsürivel, majd közölte a versenyzővel, hogy melyik áriát kell másodikként elénekelnie. Ha a versenyző zarzuela kategóriában is indult, maga dönthetett, melyiket énekli el (kettőt kellett megtanulni). A produkció után a zsüri nem mondott véleményt, rögtön behívták a következő versenyzőt.

 

 

elindultavers5

Dolgozik a zsüri (fotó: Operaportál)

 

Az első néhány ária után meg kellett állapítanom: ez tényleg a világ egyik legrangosabb operaversenye. "Ez tényleg a világ egyik legrangosabb operaversenye..." Az itt induló fiatal énekesek - talán néhány kivételtől eltekintve - egytől-egyig megállnák a helyüket rangosabb operaházakban is, néhányan közülük pedig a legrangosabbakban is.

Az énekesek életrajzát alaposabban átolvasva persze erre lehetett számítani: túl azon, hogy többségük a világ legjobb konzervatóriumaiban és kurzusain tanult, számosan közülük már rendszeresen fel is lépnek (sőt, némelyikük olyan helyeken, mint a Scala vagy a Metropolitan). A verseny rangját és színvonalát mutatja, hogy ide bekerülni és jól szerepelni számukra is a legnagyobb kihívást és rangot jelenti.

 

 

elindultavers6

Domingo konzultál a szünetben (fotó: Operaportál)

 

Néhány gyengébb produkció mellett nagyon sok jó énekest hallhattunk, köztük néhány kiválót. Talán még közülük is kiemelkedik azonban egy orosz szoprán: Julia Novikova. Ez persze szubjektív vélemény, de azon sem csodálkoznék, ha néhány éven belül a világ egyik elsőszámú szopránjaként tartanák számon.

A három magyar induló közül Gál Máté tenorista gyengébben szerepelt, míg Simon Brigitta szoprán és Kun Ágnes Anna mezzoszoprán kitűnően - kettejük közül azonban csak Simon Brigitta jutott zarzuela kategóriában a középdöntőbe, majd a döntőbe.

 

A következő cikkben az egyes énekesekről és produkcióikról részletesebben is beszámolunk.

 

 

Csák Balázs

 

 

 

Kapcsolódó oldalak ezen a honlapon:

 

Az Operalia énekverseny Pécsen

 

Összefogás a Domingo-verseny sikeréért

 

A Domingo-verseny Magyarországon

 

A Domingo-verseny felfedezettje (Interjú Szemerédy Károly baritonnal)

 

Opera, szteppelés és korcsolya (Interjú Dobay Kinga mezzoszopránnal)

 

A jövő sztárjai (A 2008. évi Operaliáról)

 

 

További kapcsolódó oldalak:

 

Az Operalia hivatalos honlapja: www.operalia.org