head main programajanlo

Verseny felsőfokon

Verseny felsőfokon

Beszámoló és képek az Operalia 2009 Nemzetközi Énekverseny elődöntőiről és középdöntőjéről a Pécsi Nemzeti Színházban.

Az alábbiakban életrajzok, majd rövid beszámolók következnek az elődöntők és a középdöntő fellépőiről és produkcióiról (az elődöntők fellépési sorrendjében).

 

A beszámolók nem annyira kritikák, mint inkább a cikk írójának első benyomásai az Operalia verseny énekeseiről.

 

 

afelsofok

Lent a zsüri, fent a közönség (fotó: Körtvélyesi László)

 

afelsofok2

(fotó: Operaportál)

 

afelsofok3

Domingo zsürizik (fotó: Körtvélyesi László)

 

 

 

2009. július 25., Pécs, 1. ELŐDÖNTŐ


1. Karina A. Flores - szoprán (30), Oroszország
A Rostovi Konzervatóriumban végzett.  Számos szerepben játszott már a moszkvai Helikon Opera színpadán (Pikk Dáma, Aida, Nabucco) és fellépett a cataniai Teatro Massimo Bellini színpadán is a Parasztbecsületben.

 

Az orosz szoprán Verdi Trubadúrjával kezdett (Tacea la notte placida), kicsit bizonytalanul. Egy igen nagy hangot hallhattunk, a felső lágéban azonban egyes hangok néha alacsonyra sikeredtek (lehet, hogy Flores mezzo szerepekben még jobban megállná a helyét). A zsűri által Puccini Manon Lescaut-jából választott áriát (Sola, perduta, abbandonata) nagy szenvedéllyel énekelte, de a magas hangjai kicsit színtelenek voltak. A zarzuelája azonban hatásos volt.

 

Nem jutott be a középdöntőbe.


2. Sergey Romanovsky - tenor (25), Oroszország
A moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban tanult, jelenleg utolsó éves a moszkvai Állami Kórusművészeti Akadémián. 2007 óta a moszkvai Novaja Opera szólistája. Az elmúlt évadban Almaviva grófot és Lenszkijt énekelte A sevillai borbélyban és az Anyeginben.

 

Szép, erőteljes tenorhang, biztos magasságokkal. Igen nagy hangterjedelme van, az általa választott ária (Rossini: Cenerentola - Si, ritrovarla io giuro) egyenesen bravúros volt. Bizet: Gyöngyhalászok című operájának áriájában (Je crois entendre encore) lényegesen gyengébb teljesítményt nyújtott. A magas hangokat inkább falzettben énekelte, ami ebben a nagyon magas hangfekvésű áriában szokás ugyan, de ezek a hangok most igencsak bizonytalanok voltak.

 

Nem jutott be a középdöntőbe.


3. Sofio Janelidze - mezzoszoprán (30), Grúzia
A Tbiliszi Konzervatóriumban végzett, majd a milánói Conservatorio Giuseppe Verdi-ben tanult. A tbiliszi Z. Paliasvili Állami Opera szólistája.

 

A grúz mezzo Donizetti: A kegyencnő című operájának áriájával kezdett (O mio Fernando), lenyűgözően, a hangja betöltötte a színháztermet. Az ezt követő ária (Saint-Saëns: Sámson és Delila - (Mon coeur s’ouvre á ta voix) kevésbé tetszett: egy-egy kitartott magas hang kedvéért Janelidze megtörte a dallamíveket, a mély hangoknál pedig erőltetetten sötétített.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Verdi Trubadúrjából énekelte Azucena áriáját. Nem nagyon jól, de kellő drámai érzékkel, és nagy közönségsikert aratva.

 

A döntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok4

Sofio Janelidze (fotó: Operaportál)

 

4. Jean-Vincent Blot - basszus (30), Franciaország
A párizsi Conservatoire National Supérieur-ben, majd a moszkvai Lyric Art Institute-ben tanult, fellépett már Basilióként A sevillai borbélyban, és Arkel szerepében a Pelléas és Mélisande-ban.

 

Az első ária (Verdi: Macbeth - Come dal ciel precipita) igen hatásos volt, stílusát tekintve is igazi Verdi énekest hallhattunk, akinek zengő basszusa imponáló a felső regiszterben is. A második ária (Gounod: Faust - Vous qui faites l’endormie) arról győzött meg, hogy Blot basszbaritonként talán még jobb, és a színészi képességei sem utolsóak.

 

A döntés engem meglepett: nem jutott be a középdöntőbe.

 

5. Krenare Gashi - szoprán (24), Koszovó

A németországi Detmold Zeneművészeti Főiskolájának növendéke. Számos hangversenyen lépett már fel Németországban és másutt, a közelmúltban pedig Micaëla szerepét énekelte a Carmenben, a Chicagoi Operaházban.

 

A fiatal szoprán Boito: Mefistofele című operájának áriájával kezdett (L’altra notte in fondo al mare). Vonzó megjelenése erőteljes drámai szoprán hanggal párosul, amely hang a magasságoknál szépen cseng, és ha kell, finom pianókra is képes. Nem hiányzott az előadásából a kellő átélés sem. A zsűri által választott Mozart: Idomeneo ária (Se il padre perdei) is elegáns, lendületes és pontos volt.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Leoncavallo: Bajazzók című operájának szoprán áriáját énekelte (Qual fiamma avea nel guardo), jól, de ezúttal nem átütően.

 

A döntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok5

Krenare Gashi (fotó: Operaportál)

 

6. Yang Yang - tenor (30), Kína
A pekingi Központi Színház szólistája, mostanában a Hamupipőkében Ramirót, a Traviatában Alfredót, a Don Giovanniban Don Ottaviót énekelte és számos koncerten is közreműködött Kínában.

 

Yang Yang dinamikusan és precízen énekelte Rossini: Hamupipőkéje tenor áriájának (Si, ritrovarla io giuro) futamait, biztos magasságokkal. A remek technika mellé kevésbé kellemes hangszín társul. A Puritánok (Bellini) ária (A te o cara) magas Cisz hangja jól sikerült, de stílusát tekintve az áriát kevéssé éreztem olasznak.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Donizetti: Az ezred lánya című operájának tenor áriáját (Pour mon ame) énekelte, ami szerintem meghaladta a képességeit.

 

A zsüri másképp látta, Yang Yang a döntőbe is bejutott.

 

 

afelsofok6

Yang Yang (fotó: Operaportál)

 

7. Francesca Ruospo - szoprán (28), Olaszország
Bariban, a N. Piccinni Konzervatóriumban végzett. A Teatro Comunale di Modenában, az Angelica nővér címszerepében mutatkozott be. A milánói Scala színpadán is fellépett már: Dorabellát énekelte a Cosě fan tuttéban és Almaviva grófnét a Figaro házasságában.

 

Az olasz szoprán hatalmas hanggal rendelkezik, amely azonban a felső regiszterben kevésbé szép. Az általa választott ária (Cilea: Adriana Lecouvreur - Io son l’umile ancella) után igen meggyőzően énekelte az áriát Dvorak: Ruszalkájából is (Mesicku na nebi hlubokem).

 

Meglepett, hogy a középdöntőbe nem jutott be.


8. David Serero - bariton (28), Franciaország
A szentpétervári Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumban és a Mariinszkij Színház Fiatal Szólisták Akadémiáján tanult. Fellépett már többek között, mint Escamillo a Carmenben, Malatesta a Don Pasqualéban, Tonio a Bajazzókban és Enrico a Lammermoori Luciában.

 

A jóképű francia bariton megnyerő személyiség, kellő színpadi érzékkel, amely tulajdonság már Jago áriájának előadásakor is megmutatkozott (Verdi: Otello - Credo in un Dio crudel), majd a Torreádor-dalban is (Bizet: Carmen - Votre toast, je peux vous le rendre). Hangilag azonban nem volt rendben, talán meg is volt fázva. Olykor hamis hangok is becsúsztak, azt hiszem, hogy David Serero ennél többre képes.

 

A középdöntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok7

David Serero (fotó: Körtvélyesi László)

 

9. Auxiliadora Toledano - szoprán (30), Spanyolország
A Salamancai Konzervatóriumban végzett, de képezte magát az Accademia Rossiniánán is a pesaroi Rossini Operafesztiválon és a római Accademia Santa Cecilia operastúdiójában is. Számos madridi és barcelonai zarzuela előadáson énekelt. Nemrégiben Corrina szerepét énekelte A reimsi utazás c. operában, Bilbaóban.

 

A spanyol szoprán nem csak vonzó jelenség, de remek koloratúra is. Bellini: Az Alvajáró című operájának áriájában (Ah, non credea mirarti) bravúros volt, Gilda áriáját (Verdi: Rigoletto - Caro nome) pedig elbűvölően énekelte, gyönyörű, tiszta magas hangokkal. Zarzuelája egy bravúros operaáriának is beillett.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott a Puritánokból (Bellini) énekelte a Vien, diletto című áriát, ebből elsősorban szép koloratúrái maradtak meg bennem.

 

A döntőbe opera és zarzuela kategóriában is bejutott.

 

 

afelsofok8

Auxiliadora Toledano (fotó: Operaportál)

 

10. Dmitry Trunov ‐ tenor (23), Oroszország
A moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumba jár. Repertoárjában megtalálható Lenszkij az Anyeginből, Rodolfo a Bohéméletből és Almaviva gróf szerepe A sevillai borbélyból.

 

A még nagyon fiatal orosz énekes szép, erős tenor hanggal rendelkezik. Lenszkij áriáját (Csajkovszkij: Anyegin - Kuda, kuda vi udalilis) igen meggyőzően adta elő. Gounod Faustjának tenoráriájában (Salut! Demeure chaste et pure) már kevésbé volt jó, szép hangon, de nem stílusosan énekelt.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott az Ezred lánya (Donizetti) Pour mon ame című tenor áriáját énekelte, és ez neki sem sikerült jól.

 

A döntőbe nem jutott be.


11. Annalisa Stroppa - mezzoszoprán (28) Olaszország
A bresciai L. Marenzio Konzervatóriumban végzett. Repertoárjában megtalálható Dorabella a Cosě fan tuttéból, Cherubino a Figaro házasságából, valamint Rómeó a Rómeó és Júliából és a Carmen címszerepe.

 

Az olasz mezzoszoprán kitűnő énekes, erős, szépen csengő hanggal. A Kegyencnő (Donizetti) áriát (O mio Fernando) hatásosan énekelte, és külön tetszett, hogy a mély hangokat nem akarta túlságosan sötétíteni, ezáltal azok is természetesen szóltak. Massenet: Wertherének áriája (Werther, Werther...) valamelyest gyengébb volt, de összességében nagyon jó produkciót láthattunk.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Bellini Rómeó és Júliájából énekelte a Deh! Tu bell’anima című áriát, szerintem közepesen.

 

A döntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok9

Annalisa Stroppa (fotó: Körtvélyesi László)

 

12. Catalin Mustata - tenor (29), Románia
A bukaresti Állami Zeneművészeti Egyetemen tanult, a közelmúltban Temesvárott énekelte Almaviva gróf szerepét A sevillai borbélyban. Repertoárja tartalmazza még Ferrando szerepét a Cosě fan tuttéban, Taminót A varázsfuvolában, Nemorinót a Szerelmi bájitalban, valamint Lenszkij szerepét az Anyeginben.

 

A román tenorista Lenszkij áriáját választotta (Csajkovszkij: Anyegin - Kuda, kuda vi udalilis), amit gyönyörűen énekelt, szépen csengő hangon, mély átéléssel. Utána Puccini Toscájának első tenoráriája következett (Recondita armonia), ebben Mustata lényegesen gyengébb volt.

 

A középdöntőbe nem jutott be.


13. Nina Gravrok - szoprán (29), Norvégia
Oslóban tanult az Állami Művészeti Akadémián. Nemrégiben A varázsfuvola Pamináját énekelte Kölnben és Essenben. Repertoárján szerepel még Musetta (Bohémélet), Despina (Cosí fan tutte) és Zerlina (Don Giovanni) szerepe is.

 

Mind az általa választott R. Strauss áriában (Arabella - Das war sehr gut, Mandryka), mind pedig az ezt követő Mozart áriában (Cosí fan tutte - Come scoglio) bebizonyította, hogy kitűnő énekes: nagy hangterjedelem, biztos énektudás, és erős színpadi jelenlét jellemzi.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott a Mefistofeléből (Boito) énekelte a L’altra notte in fondo al mare című áriát, ezúttal már nem annyira jól.

 

A döntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok10

Nina Gravrok (fotó: Operaportál)

 

14. Gál Máté - tenor (26), Magyarország
A Pécsi Egyetemen és Olaszországban, a trieszti Conservatorio di Musica di Giuseppe Tartini-ben tanult énekelni. Repertoárjában megtalálható Fenton szerepe a Falstaffból, Tamino A varázsfuvolából, Don Ottavio a Don Giovanniból és Ferrando a Cosí fan tutte c. operából.

 

Az este első magyar énekesének fellépése sajnos nem sikerült jól. Gounod Faustjának tenor áriáját választotta (Salut! Demeure chaste et pure), amit kissé megilletődötten énekelt és a hang sem volt elég ehhez az áriához. (A magas C-n még egy diminuendóval is megpróbálkozott - a lá Giuseppe Di Stefano -, ami valamennyire sikerült is.) Azt hiszem, Gál Máté inkább Mozart-tenor, de a második ária a Varázsfuvolából (Dies Bildnis ist bezaubernd schön) sem volt elég meggyőző. A fiatal magyar tenorista hangja olykor egészen elhalkult, talán egészségileg sem volt aznap este száz százalékos. Biztos, hogy többre is képes.

 

A középdöntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok11

Gál Máté (fotó: Körtvélyesi László)

 

15. Anna Viktorova - mezzoszoprán (28), Oroszország
A moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumban tanult énekelni. A Bolsoj Színház japán turnéján a Pikk dáma Pauline szerepét énekelte, a dublini Anna Livia Nemzetközi operafesztiválon a Sámson és Delilában lépett fel.

 

A szünetet követő első énekes, Anna Viktorova érdekes módon kevésbé volt jó az általa választott áriában (Saint-Saens: Sámson és Delila - Mon coeur s’ouvre á ta voix), hangja kissé színtelen volt, a magas hangokat pedig gyakran "alulról fogta meg". A Cilea: Adriana Lecouvreur-ben (Acerba voluttá) sokkal jobban tetszett.

 

A középdöntőbe nem jutott be.

 

16. Alessandro Luciano - tenor (28), Olaszország
Előbb zongora, zeneszerzői és karmesteri tanulmányokat folytatott. Énekesként a Drámai Művészetek Nemzeti Akadémiáján végzett Rómában. Szerepei között található Ramiro a Hamupipőkéből, Belfiore A reimsi utazásból és Nemorino a Szerelmi bájitalból.

 

Az olasz tenor pontosan, remek technikával énekelte Rossini: Semiramisából az Ah, dov’é il cimento című áriát, a magas C feletti hangjai is biztosan megvoltak. A Mozart: Mitriade áriában (Se di lauri il crine adorno) technikás falsettókat hallhattunk tőle, a hangja azonban nekem - ezekhez a szerepekhez is - túl vékony.

 

A középdöntőbe nem jutott be.


17. Ana Puche Rosado - szoprán (28), Spanyolország
A barcelonai Escola Superior de Música de Catalunyában végzett. Tanult a bécsi Zeneművészeti Egyetemen is, 2007-ben a Nürnbergi Staatstheater operastúdiójának tagja lett. Énekelt a Fidelióban Marcellina szerepében, a Figaro házasságában Barbarina szerepében és a Don Giovanniban, Zerlinaként.

 

Szép hangú szoprán, de sem a Ruszalka (Dvořák) áriában (Mesicku na nebi hlubokem), sem pedig a Faust (Gounod) áriában (Ah! Jer is de me voir si belle) nem volt igazán átütő.

 

A középdöntőbe zarzuela kategóriában jutott be.

 

A döntőbe nem jutott be.


18. Marc Scoffoni - bariton (29), Franciaország
A Conservatoire National Supérieur de Paris-ban és a Párizsi Konzervatóriumban tanult énekelni. A Festival d’Aix en Provence Európai Akadémiáján és a Guildhall Zene- és Drámaiskolában is képezte magát. A közeljövőben Jupitert énekli az Orfeusz az alvilágban c. operában és Agamemnónt a Szép Helénában.

 

Sem Rossini Sevillai borbélyának áriájában (Largo al factotum), sem pedig a Gounod: Faust áriában (Avant de quitter ces lieux) nem volt jó. A hang meglehetősen színtelen, de a zarzuelát nagy átéléssel énekelte.

 

A középdöntőbe zarzuela kategóriában jutott be.

 

A döntőbe nem jutott be.


19. Simon Brigitta - szoprán (21), Magyarország
Simon Brigitta most kezdi meg tanulmányait a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen. Számos előadáson működött közre Magyarországon és Ausztriában, mely alkalmakkor többek között Mozart, Bellini, Rossini és Händel áriákat adott elő.

 

Az idei Operalia legfiatalabb versenyzője, a magyar Simon Brigitta először Bellini Rómeó és Júliájából énekelte az O quante volte ti chiedo kezdetű áriát. Simon Brigittának kellemes hangszíne van, a magasságai pedig - bár még nincsenek igazán kidolgozva - nagyon szépek. Másodikként a Cosí fan tuttéból (Mozart) énekelte az Una donna a quindici anni című áriát, szépen, stílusosan és szórakoztatóan. A zarzuelája nekem egy kicsit operettesnek tűnt, de hatásos volt.

 

A középdöntőbe, majd onnan a döntőbe zarzuela kategóriában jutott be.

 

Simon Brigitta mindössze 21 éves, az Operalia döntőjébe való bejutása óriási eredmény, érdemes lesz rá a jövőben figyelni.

 

 

afelsofok12

Simon Brigitta (fotó: Operaportál)

 

20. Dimitrios Flemotomos - tenor (30), Görögország
Baritonként kezdte, majd 2002-ben az Athéni Állami Konzervatóriumban tenorként folytatta tanulmányait. 2007-ben elnyerte a Maria Callas Ösztöndíjat, és a müncheni Zenei és Színházművészeti Főiskola növendéke lett. Nemrég Münchenben a Bohéméletben Rodolfót énekelte.

 

Flemotomos erős, férfias, kissé nyers tenor hanggal rendelkezik, ami a felső regiszterben is szépen, kiegyenlítetten szól. Az Afrikai nő (Meyerbeer) tenoráriája (O Paradis) után Bizet Carmenjéből énekelte a La fleur que tu m’avais jetée-t, mindkettőt nagyon jól.

 

A középdöntőbe opera és zarzuela kategóriában is bejutott.

 

Ott a Toscából (Puccini) énekelte a Recondita armoniát, és jól, bár a záró magas hang kevésbé sikerült. A zarzuelája hatalmas közönségsikert aratott.

 

A döntőbe opera és zarzuela kategóriában is bejutott.

 

 

afelsofok13

Dimitrios Flemotomos (fotó: Körtvélyesi László)

 

21. Valda Wilson - szoprán (28), Ausztrália
A Sydney-i Konzervatóriumban végzett, jelenleg a londoni Állami Operastúdióban tanul. Repertoárján szerepek többek között Suzanna a Figaroházasságából és Giulietta a Rómeó és Júliából, a Manon címszerepe, és Gilda a Rigolettóból.

 

Az ausztrál szoprán Massenet Manonjából (Je marche sur tous les chemins) és Händel Julius Caesar c. operájából (Non disperar) énekelt. Szép és erős hanggal rendelkezik, valamint látványos, de még nem teljesen kiforrott koloratúrákkal.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott ismét gyönyörűen és stílusosan énekelte Mozart Idomeneójából a Padre, germani, addio című áriát, a döntőbe azonban nem jutott be.

 

 

afelsofok14

Valda Wilson (fotó: Operaportál)

 

22. Paul O’Neill - tenor (30), Ausztrália
A Nyugat Ausztráliai Előadóművészeti Akadémián és a Cardiffi Nemzetközi Akadémián tanult énekelni. 2007-ben lett a Berlini Staatsoper stúdiójának tagja. Jelenlegi és elkövetkező szerepei: az Énekes A rózsalovag, a Mantovai herceg aRigoletto és Elvino Az alvajáró c. operában.

 

A Bohéméletből a Che gelida maninát lendületesen, szép magas C-vel énekelte el, a hangszíne azonban nekem kevésbé tetszik. Az Arles-i lány (Cilea) az áriát (E’ la solita storia del pastore) szerintem nem elég kifinomultan énekelte.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott a Lammermoori Luciából (Donizetti) énekelte a Tombe degl’avi miei-t, szerintem igen jól, de a döntőbe nem jutott be.


23. Anna Aglatova - szoprán (27), Oroszország
Oroszországban, a Gnesin Zeneakadémián végzett. 2005-ben a Falstaff Nannetta szerepében mutatkozott be a Bolsoj Színházban. Azóta számos szerepben volt látható, például A varázsfuvolában Paminát és Papagenát, a Boris Godunovban Xéniát, a Turandotban Liút énekelte.

 

A Massenet: Manon áriában (Je marche sur tous les chemins) meggyőző volt, a Traviata ária (É strano...Sempre libera) azonban kissé egysíkúra sikeredett.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Charpentier: Louise című operájából énekelte a Depuis le jour-t, szerintem gyönyörűen, azonban a döntőbe nem jutott be.


24. Kostas Smoriginas - basszbariton (29), Litvánia
A litván Zene- és Színházművészeti Akadémián és a londoni Királyi Zeneakadémián tanult. A Királyi Operában a Hamupipőke Alidoro szerepében debütált. A Lett Állami Operában a Fidelióban Pizarrót, a Pikk dámában Tomszkijt énekelte.

 

Férfias, kifejező baritonjával Smoriginas mind Bizet: Carmenjéban (Votre toast...), mind Mozart: Figaro házassága című operájában (Aprite un po’ quegl’occhi) meggyőző volt.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Borogyin: Igor hercegéből énekelte a Ni sna ni otdycha izmuchennoj duse című áriát, nagyon hitelesen.

 

A döntőbe bejutott.

 

 

afelsofok15

Kostas Smoriginas (fotó: Operaportál)

 

25. Anita Watson - szoprán (28), Ausztrália
A Sydney-i Konzervatóriumban szerzett oklevelet, majd a Covent Garden Királyi Operaházban csatlakozott a Fiatal Művészek Jette Parker Programjához. Repertoárjában megtalálható Almaviva grófné szerepe a Figaro házasságából, Donna Anna a Don Giovanniból és Mimi a Bohéméletből.

 

Mind a Don Giovanniban (Non mi dir), mind pedig a Trubadúrban (D’amor sull’ali rose) igen meggyőző volt és a középdöntőbe bejutott.

 

Ott a Catalani: La Wally című operájából énekelte az Ebben? Ne andró lontana-t. Watsonnak gyönyörűek a magas hangjai, de összességében nekem inkább közepesnek tűnt a produkció.

 

A döntőbe bejutott.

 

 

afelsofok16

 


2009. július 25., Pécs, 2. ELŐDÖNTŐ


1. Abdumalik Abdukayumov - bariton (28), Üzbegisztán
Az Üzbegisztáni Állami Konzervatóriumban végzett. Az ausztriai Landestheater Linz szólistája. Többek között Giorgio Germont-t énekelte a Traviata, Leporellót a Don Giovanni és Renatót az Álarcosbál c. operában.

 

Erős, férfias bariton hang, de számomra kissé harsányan énekelte Verdi: Álarcosbáljából az Eri tu, che macchiavi-t és Giordano: André Chénier című operájából is a Nemico della patria-t. Különösen a Chénier áriában hiányoltam a finomabb árnyalatokat.

 

A középdöntőbe nem jutott be.


2. Beatriz Diaz - szoprán (28), Spanyolország
Beatriz Diaz zongorázni és énekelni tanult az asturiasi konzervatóriumban. A közelmúltban Musettát játszotta (Bohémélet) a genovai Teatro Carlo Felice-ben, és Diane szerepét az Iphigenia Aulisban c. operában, a római Teatro dell’Opera-ban. Repertoárjában megtalálható még Liú (Turandot), Zerlina (Don Giovanni) és Margit (Faust) szerepe.

 

A spanyol szoprán Bellini: Rómeó és Júlia című operájának áriájával kezdett (O quante volte ti chiedo). Erős, szép csengésű szopránjával nagyon jó benyomást keltett. Hasonlóan magas színvonalon énekelte a Gounod: Faust áriát is (Ah! Jer is de me voir si belle), úgy tűnik, hogy a francia és az olasz operákban egyaránt otthon van. A hangja a mélyebb lágéban is kellemes.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Puccini Bohéméletéből énekelt (Mi chiamano Mimi), számomra ezúttal kevésbé hatásosan, de a zsüri döntése alapján a döntőbe bejutott.

 

 

afelsofok17

Beatriz Diaz (fotó: Operaportál)

 

3. Alexey Sayapin - tenor (24), Oroszország
A Szaratovi Konzervatórium harmadéves hallgatója. Repertoárjában megtalálható Alfred szerepe a Traviatában, Edgardo a Lammermoori Luciában, Vlagyimir az Igor hercegben és Lenszkij az Anyeginben.

 

Sem Puccini: Manon Lescaut-jának áriájában (Donna non vidi mai), sem pedig Gounod Rómeó és Júliájában (Ah! Léve-toi soleil) nem tetszett igazán, szerintem mindkét szerep túl súlyos a hangjához. Leginkább a magas hangjai voltak hatásosak.

 

A középdöntőbe nem jutott be.


4. Marie Kalinine - mezzoszoprán (30), Franciaország
A párizsi Conservatoire Supérieur-ben végzett. 2007 nyarán sikerrel mutatkozott be a Carmen címszerepében a Festival Musique au Coeur Antibes és a Festival de Lacoste-Pierre Cardin fesztiválokon, Franciaországban. Nemrégiben énekelte az Orfeusz és Euridiké címszerepét a Belfort Operában, és debütált a Théâtre du Châtelet-ben A Boldogságos Szűz vecsernyéje alt szóló szerepében.

 

A verseny egyik színfoltja volt, játéka és különös mimikája a humort sem nélkülözte. Rossini Sevillai borbélyából az Una voce poco fa-t nagyon jól énekelte, bár egy kicsit túljátszotta. Ravel: L’heure espagnole című operájának áriáját (Oh, la pitoyable aventure) is lendületesen és szórakoztatóan adta elő.

 

Mindezek ellenére a középdöntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok18

Marie Kalinine (fotó: Operaportál)

 

5. Jordan Bisch - basszus (27), Amerikai Egyesült Államok
Jordan Bisch a 2005/06-os évadban csatlakozott a Fiatal Művészek Lindemann Fejlesztési Programjához. A Metropolitan Operában 2006-ban, a Parsifal egyik lovagjaként mutatkozott be. A 2006/07-es évadban az egyik trójai (Idomeneo) szerepében tért vissza a Metropolitan színpadára. Az elmúlt nyáron Lőrinc barát (Rómeó és Júlia) szerepét énekelte a Maine állambeli Portlandban, a PORTopera társulatával.

 

Egyértelműen a verseny legjobbjai közé tartozik. Zengő basszusa a mély lágéban szól a legszebben, és amerikai létére Bisch igazi "szláv basszus hang". Verdi Szicíliai vecsernyéjében (O tu Palermo) lenyűgöző volt, a másik áriában (Rahmanyinov: Aleko - Ves tabor spit) egy kicsit kiabálva énekelt.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Mozart Figaro házasságából énekelte a Se vuol ballare, signor Contino című áriát, ezúttal is jól, bár az elődöntőhöz képest nem volt az előadása olyan átütő.

 

A döntőbe bejutott.

 

 

afelsofok19

Jordan Bisch (fotó: Operaportál)

 

6. Ekaterina Goncharova - szoprán (27), Oroszország
A Szentpétervári Állami Konzervatóriumban tanult, ahol a Bohémélet Mimijét, és az Anyegin Tatjána szerepét játszotta. Nemrég Micaëlát énekelte Szentpétervárott, a Carmen koncertelőadásán.

 

Az orosz szoprán rendkívül meggyőző volt mind a Carmen Micaëlájaként, mind pedig Verdi: Ernani-jának áriájában (Ernani involami...). Szenvedéllyel, zengő drámai hangon énekelt, ugyanakkor a pianói is szépek.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott a Don Giovanniból énekelte a Non mi dir című áriát, ezúttal haloványabb teljesítményt nyújtva, mint az elődöntőben.

 

A döntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok20

Ekaterina Goncharova (fotó: Operaportál)

 

7. Arnold Rutkowski - tenor (30), Lengyelország
A Lodzi Konzervatóriumban végzett. Színpadon 2002-ben Dániában, a Bornholm Opera-szigeten debütált a Cosě fan tuttéban, Ferrando szerepében. 2006 és 2008 között a Wroclawi Opera első számú tenorja volt. Repertoárjában megtalálható Alfred a Traviatából, Don José a Carmenből, a Mantovai herceg a Rigolettóból és Rodolfo szerepe a Bohéméletből.

 

A Gounod: Faust (Salut! Demeure chaste et pure) legjobb esetben is csak közepesenek volt mondható a teljesítménye, a Csajkovszkij: Anyeginben (Kuda, kuda vy udalilis) és a zarzuelában jobb volt.

 

A középdöntőbe, majd onnan a döntőbe zarzuela kategóriában  jutott be.

 

 

afelsofok21

Arnold Rutkowski (fotó: Körtvélyesi László)

 

8. Amber Wagner - szoprán (29), Egyesült Államok
Az arizonai Phoenix Grand Canyon Egyetemén végzett. Tanulmányai alatt a Turandot és a Vanessa címszerepeiben, valamint Rosina (Figaro házassága)szerepében lépett fel. A chicagói Lyric Opera színpadán Az árnyék nélküli asszony c. operában debütált, majd a 2008-2009-es évadban, a Pillangókisasszonyban Kate Pinkerton szerepét énekelte.

 

Minden regiszterben kiegyenlítetten éneklő, erős, drámai szoprán hang. Verdi: Álarcosbáljának szopránáriáját (Ma dall’arido stelo divulsa) nagyon meggyőzően énekelte (igaz, a magas C egyáltalán nem sikerült) és jó volt R. Strauss: Ariadne Naxosban című operájában is (Es gibt ein Reich).

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott a Trubadúrból énekelt (Tacea la notte placida), ezúttal is magabiztosan, azonban a döntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok22

Amber Wagner (fotó: Operaportál)

 

9. Eric Margiore - tenor (29), Amerikai Egyesült Államok
Nemrégiben tűnt fel Almaviva gróf (A sevillai borbély), Alfred (Traviata), a Mantovai herceg (Rigoletto), Cassio (Otello) és Gérald (Lakmé) szerepeiben. Rövidesen két új szerepben debütál: Narraboth-ot énekli a Salomeban és Toniót Az ezred lányában.

 

A választása meglepett (Verdi: Rigoletto - Questa o quella), ezzel a rövid áriával aligha lehet egy ilyen mezőnyben kitűnni. A Faust áriával (Salut! Demeure chaste et pure) már sokkal inkább, de Margiore ebben is nagyon közepes teljesítményt nyújtott. A zarzuelában jobb volt.

 

A középdöntőbe nem jutott be.


10.  Julia Novikova - szoprán (25), Oroszország

A Szentpétervári Konzervatóriumban tanult énekelni. Színpadon a Mariinszkij Színházban, A csavar fordul egyet c. operában, Flora szerepében mutatkozott be. Jelenlegi és közeljövőbeli szerepei: Gilda (Rigoletto), Az Éj Királynője (A varázsfuvola), Blonde (Szöktetés a szerájból), Adina (Szerelmi bájital) és Zerbinetta (Ariadne Naxos szigetén).

 

Én Julia Novikovát tartom a verseny legkiemelkedőbb tehetségének. A mindössze 25 éves szoprán Gilda áriájával kezdett (Verdi: Rigoletto - Caro nome), amelyet gyönyörű,  csillogó szoprán hangon, légies magasságokkal és kifejezően adta elő. Ugyanígy otthon van a Mozart operákban is, amit a másodikként a Varázsfuvolából előadott Éj királynője áriával (O zittre nicht) is igazolt, rendkívül magabiztosan adva elő az ária legnehezebb részeit is.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Delibes Lakmé-jából kellett előadnia az Oú va la jeune Hindoue-t, amit Novikova fantasztikusan énekelt, hatásos, intenzív és megnyerő színpadi jelenléttel, és lenyűgöző koloratúrákkal. A középdöntő legnagyobb tapsát ő kapta - méltán.

A döntőbe bejutott.

 

afelsofok23

Julia Novikova (fotó: Operaportál)

 

 

afelsofok24

Julia Novikova (fotó: Körtvélyesi László)

 

11. Orhan Yildiz - bariton (30), Törökország
A Mersini Állami Konzervatóriumban végzett. 2000 óta a Mersini Állami Opera szólistája. Repertoárján megtalálható Zurga (A gyöngyhalász), Silvio (Bajazzók), Almaviva gróf (Figaro házassága), Belcore (Szerelmi bájital) és Figaro (A sevillai borbély) szerepe.

 

A Figaro házassága bariton áriáját (Vedro mentrio sospiro) nem különösebben meggyőzően, de jó stílusérzékkel adta elő. Ugyanez mondható el az Anyegin áriáról is (Kogda bi zsizny domasnim krugom).

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Bellini: A puritánok című operájából énekelte az Ah per sempre io ti perdei című áriát, most is stílusosan és szépen, de számomra kissé unalmasan.

 

A döntőbe bejutott.

 

 

afelsofok25

Orhan Yildiz (fotó: Operaportál)

 

12.  Alexey Kudrya - tenor (27), Oroszország
A G. Visnyevszkaja Opera Központban tanult Moszkvában, és részt vett az Accademia Rossiniánán is a pesarói Rossini Operafesztiválon. Repertoárján többek között szerepel Lenszkij (Anyegin), Alfred (Traviata), a Mantovai herceg (Rigoletto), Nemorino (Szerelmi bájital) és Almaviva gróf (A sevillai borbély) szerepe.

 

A Varázsfuvola áriát (Dies Bildnis ist bezaubernd schön) szépen és kifinomultan énekelte, Bellini: A kalóz című operájának tenoráriájában (Nel furor delle tempeste) azonban hiányoltam tőle a dinamikát. Az azonban, hogy a magas C fölötti hangokat is biztosan énekli, igen hatásos.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Donizetti Szerelmi bájitalából énekelte az Una furtiva lagrima-t, nekem kissé túlságosan finomkodva, de összességében nagyon hatásosan, amelyet nagy és megérdemelt taps követett.

 

A döntőbe bejutott.

 

 

afelsofok26

Alexey Kudrya (fotó: Operaportál)

 

13. Elizabeth Bailey - szoprán (29), Egyesült Királyság
A londoni Guildhall Zene-és Drámaiskolában tanult. Repertoárjában egyebek mellett megtalálható Folleville grófnő (A reimsi utazás), Blonde (Szöktetés a szerájból) és Barbarina (Figaró házassága) szerepe. Játszott Lausanne, Fribourg, Reims, Clermont-Ferrand és Montpellier operaházaiban.

 

Händel: Alcina című operájának áriáját (Credete al mio dolore) gyönyörűen és kifinomult technikával énekelte. Majd Bernstein Candide-jából következett a Glitter and be gay, ami  bravúros volt és kiváló volt Bailey játéka is.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Bellini Rómeó és Júliájából énekelte az O quante volte ti chiedo-t, remekül. A magas hangjai gyönyörűek (majdnem vetekszenek Julia Novikováéval...).

 

A döntőbe bejutott.

 

 

afelsofok27

Elizabeth Bailey (fotó: Operaportál)

 

14.  Wenwei Zhang - basszus (30), Kína
A Liao Ning-i Opera Centre-ben végzett. A 2007/08-as szezonban a Marseille-i CNIPAL-ban is képezte magát. Számos előadáson működött közre Franciaországban. Nemrégiben a Nizzai Operában a Doktor szerepét játszotta a Macbethben.

 

A magas termetű kínai basszista különös, görnyedt testtartásával érdekes jelenség. Szép basszus hanggal rendelkezik, ami a magas lágéban is kiegyenlítetten szól (szerintem inkább basszbariton). A Perth-i szép lány című Bizet opera basszus áriáját (Quand la flamme de l’amour) énekelte először, majd Verdi Macbeth-jéből a Come dal ciel precipita-t, sötéten és stílusosan.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Weber: A bűvös vadász című művéből következett a Schweig, damit dich niemand warnt című ária, amit Zhang nagy sikerrel adott elő.

 

A döntőbe bejutott.

 

 

afelsofok28

Wenwei Zhang (fotó: Operaportál)

 

15.  Oksana Volkova - mezzoszoprán (29), Belorusszia
A Belorusz Állami Konzervatóriumban végzett. 2002 óta a Belorusz Állami Opera szólistája. Repertoárjában egyebek mellett megtalálható Olga (Anyegin), Marina (Borisz Godunov), Flora (Traviata) és a Carmen címszerepe.

 

Volkova nagy hangterjedelemmel rendelkezik, de választott áriája (Sámson és Delila - Amour viens aider ma faiblesse) sem hangilag, sem kifejezésmód tekintetében nem volt meggyőző. Verdi Don Carlosának áriájában (Nei giardin del bello) technikásan és pontosan énekelt, de hiányoltam az előadásából a játékosságot.

 

A középdöntőbe nem jutott be.


16.  Lee Poulis - bariton (29), Amerikai Egyesült Államok
A 2008/09-es évadban számos fontos szerepet énekelt a Theater Bonn társulatának tagjaként, így például Germont-t a Traviatában, Jeletszkijt a Pikk dámában, Renatót Az álarcosbálban, Michonnet-t az Adriana Lecouvreur-ben és Papagenót A varázsfuvolában. A közelmúltban fellépett még a Faustban, Valentin szerepében, a Don Giovanniban Masetto szerepében és Dandiniként a Hamupipőke c. operában.

 

Az amerikai baritont  a Faust áriában (Avant de quitter ces lieux) és Verdi Falstaff-jában (E sogno? O realta?) is igen közepesnek találtam.

 

Ennek ellenére a középdöntőbe bejutott.

 

Ott Wagner: Tannhäuseréből énekelte az O du mein holder Abendstern-t (ez volt a versenyen az egyetlen Wagner-ária), szerintem igen gyengén.

 

A döntőbe nem jutott be.


17. Angel Blue - szoprán (26), Amerikai Egyesült Államok
Operaénekesként végzett a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen. Idén második éve vesz részt a Los Angeles Opera Fiatal Művészek Domingo-Thronton Programjában. Operaszerepei között megtalálható az Angelica nővér címszerepe, Giulietta a Hoffmann meséiben, Belinda és Dido a Dido és Aeneasban, valamint Ruggiero az Alcinában.

 

Az amerikai szoprán minden bizonnyal a verseny esélyesei közé tartozik. Bellini: A puritánok című operájának áriáját (Vien, diletto) lendületesen énekelte végig, szép záró Esz hanggal a végén. Majd Catalani La Wally-jából következett az Ebben? Ne andró lontana, ismét magas színvonalon.

 

A középdöntőbe bejutott.

 

Ott Massenet: Heródiásából hallhattunk egy áriát (Il est doux, il est bon), kiváló előadásban. Technikás zarzuela-előadása is hozzájárult ahhoz, hogy nagy tapsot kapott.

 

A döntőbe ária és zarzuela kategóriában is bejutott.

 

 

afelsofok29

Angel Blue (fotó: Operaportál)

 

18. Yingxi Zhang - tenor (28), Kína
A Kínai Konzervatóriumban kezdte zenei tanulmányait. 2005-ben csatlakozott a Washingtoni Állami Opera Fiatal Művészek Programjához. Olyan fontos szerepeket énekelt, mint Rinuccio a Gianni Schicchiben, Macduff a Macbethben, Pinkerton a Pillangókisasszonyban, Don Ottavio a Don Giovanniban és Alfred a Traviatában.

 

Először Verdi Macbeth-jéből énekelte az Ah, la paterna mano-t, majd Bizet: Gyöngyhalászok című operájából a Je crois entendre encore-t, mindkettőt igen közepesen.

 

A középdöntőbe nem jutott be.


19.  Kun Ágnes Anna - mezzoszoprán (29), Magyarország
A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Repertoárján, egyebek mellett, olyan szerepeket találunk, mint Dorabella a Cosi fan tuttéban, Cherubino a Figaro házasságában, Stéphano a Rómeó és Júliában, Rosina A sevillai borbélyban, Az olasz nő Algírban Isabellája és a Carmen címszerepe.

 

Harmadik magyar versenyzőnk a Carmennel kezdett (Habanera), szerintem remekül. Nem csak hangi szempontból hallottunk nagyon jó produkciót, de Kun Ágnes Anna megjelenésre is ideális Carmen, aki ráadásul a színészi képességeknek sincs híján. A zsüri ezután Rossini: Az olasz nő Algírban című operájából kérte a Cruda sorte!-t, amit a magyar mezzoszoprán igen meggyőzően, a Carmenhez hasonlóan magas színvonalon énekelt.

 

Csak sajnálni tudom, hogy a másik két áriát - Bernstein Candide-jából és Massenet Wertheréből - már nem hallhatjuk tőle, mivel a zsüri döntése alapján a középdöntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok30

Kun Ágnes Anna (fotó: Operaportál)

 

 

afelsofok31

Kun Ágnes Anna (fotó: Körtvélyesi László)

 

20.  Petar Naydenov - basszus (30), Bulgária
A szófiai Állami Zeneakadémián először hegedülni tanult, s csak később énekelni. A szófiai Állami Operaházban mutatkozott be a Don Giovanni címszerepében. Egyebek mellett énekelte Basiliót A sevillai borbélyban, Sarastrót A varázsfuvolában és Zakariást is a Nabuccóban.

 

A bolgár basszus számomra csalódás volt. Előbb Csajkovszkij Anyeginjéből énekelte a Ljubvi vse vozrasty pokorny című áriát, majd a Macbethből a Come dal ciel precipita-t. Egyikkel sem hagyott igazán mély nyomot a hallgatóságban (a Macbethben szerintem jobb volt).

 

A középdöntőbe nem jutott be.


21. Camille Slosse - szoprán (29), Franciaország
Rendszeresen fellép a Les Brigands francia operett-társulattal, a Les Musiciens du Louvre-al, valamint a párizsi Théâtre du Châtelet színpadán. Repertoárjában többek között megtalálható Az Éj Királynője és Papagena a Varázsfuvolából, Blonde (Szöktetés a szerájból) és Barbarina szerepe a Figaro házasságából.

 

A francia szoprán előbb Donizetti: Linda di Chamounix című operájából énekelte az O luce di quest’anima című áriát. Gyönyörű koloratúrákat hallhattunk és egy igen erős szoprán hangot, amely azonban kissé nyersen szólt és nem is volt mindig tiszta. Offenbach: Hoffmann meséi című operájának áriáját (Les oiseaux dans la charmille) igen szórakoztatóan és technikásan adta elő, de a hangja kissé túl éles, ami egy idő után egyre zavaróbbá vált.

 

A középdöntőbe nem jutott be.

 

 

afelsofok32

Camille Slosse (fotó: Operaportál)

 

22.  Mowgli Laps - Tenor (28), Franciaország
A Conservatoire du Centre de Paris-ban és a Versailles-i Konzervatóriumban tanult énekelni. Repertoárjában fellelhető Tamino A varázsfuvolából, Nemorino a Szerelmi bájitalból és Don José a Carmenból, valamint Rómeó szerepe a Rómeó és Júlia c. operából.

 

Az elődöntők utolsó versenyzője igen szerencsétlenül járt. A Traviata tenor áriájának elkezdése után fél perccel hirtelen abbahagyta az éneklést. Elnézést kért, de látszott rajta, hogy nincs jól. Néhány másodperccel később elájult és a versenyt nem tudta folytatni. (Domingo ekkor bejelentette, hogy másnap esetleg külön meghallgatják a tenoristát. Nem tudom, hogy erre sor került-e, de az énekes nem jutott tovább.)


Csák Balázs

 

 

 

 

afelsofok33

Az elődöntők eredményhirdetésére várva (fotó: Operaportál)

 

 

afelsofok34

A három magyar versenyző is izgul

(Kun Ágnes Anna, Gál Máté és Simon Brigitta) (fotó: Operaportál)

 

 

afelsofok35

Domingo kihirdeti az elődöntők eredményét (fotó: Operaportál)

 

 

afelsofok36

Kíséret zongorán (Myra Huang) (fotó: Operaportál)

 

 

afelsofokv

A középdöntő eredményhirdetésére várva (jobbra Julia Novikova)

(fotó: Operaportál)

 

 

afelsofok37

Domingo kihirdeti, hogy kik jutottak a döntőbe (fotó: Operaportál)

 

 

afelsofok38

Placido Domingo és Kincses Veronika zsüritag (fotó: Operaportál)

 

 

 

 

Kapcsolódó oldalak ezen a honlapon:

 

Elindult a verseny

 

Az Operalia énekverseny Pécsen

 

Összefogás a Domingo-verseny sikeréért

 

A Domingo-verseny Magyarországon

 

 

További kapcsolódó oldalak:

 

Az Operalia hivatalos honlapja: www.operalia.org