head main programajanlo

Orosz győztesek az Operalia döntőjében

Orosz győztesek az Operalia döntőjében

Szombat este került sor a Placido Domingo által alapított Operalia énekverseny 2009. évi döntőjére a Magyar Állami Operaházban. Beszámoló.

Mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál orosz énekes kapta az első díjat Julia Novikova, illetve Alekszej Kudria személyében.

 

A Zarzuela-díjat a nőknél az amerikai Angel Blue, a férfiaknál a görög Dimitrios Flemotomos kapta.

 

A nézők is Julia Novikovát találták legjobbnak, valamint Dimitrios Flemotomost, így ők ketten kapták a női és a férfi kategória közönség-díját.

 

(A díjazottak teljes listáját a cikk végén olvashatják.)

 

 

oroszgy

(fotó: Körtvélyesi László)

 

Az Operaház a döntőn zsúfolásig megtelt, ami persze nem csak a versenynek és a versenyzőknek, hanem Placido Domingónak is szólt, aki a döntőben a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekarát vezényelte. A verseny előtt Domingo is felment a színpadra (a közönség percekig ünnepelte), majd a verseny alapítójaként és  a zsüri (szavazati jog nélküli) elnökeként rövid köszöntőt mondott. Egy perccel később már karmesterként jelent meg a zenekari árokban (újabb vastaps) és megkezdődött a döntő.

 

 

oroszgy2

Domingo köszöntőt mond (fotó: Körtvélyesi László)

 

Háttér

 

Közel ezer, 18 és 30 év közötti jelentkezőből választották ki néhány hónappal ezelőtt azt a negyvennyolcat, aki eljöhetett Pécsre, ahol előbb az elődöntőkre, majd a középdöntőre került sor. Az énekeseknek négy áriával kellett készülniük, ebből kettőt énekeltek az elődöntőben, egy harmadikat a középdöntőben (ezeket zongorakísérettel) és egyet a döntőben (zenekari kísérettel).

A döntőbeli ária bármelyik lehetett a négyből (hogy ki melyiket fogja énekelni, azt a versenyzők a középdöntő után beszélték meg Domingóval).

 

Az énekesek zarzuela kategóriában is indulhattak, de ez nem volt kötelező. (A zarzuela zenés, népi spanyol színpadi mű, drámai daljáték.)

 

A döntőre a Magyar Állami Operaházban került sor. Ide eredetileg tíz énekes kerülhetett volna csak be, de a zsüri végül úgy döntött, hogy a döntőbe tizenhárman versenyezhetnek.

 

 

oroszgy3

Domingo vezényel (fotó: Körtvélyesi László)

 

A döntő

 

Elsőként az amerikai basszista, Jordan Bisch lépett a színpadra, akit korábbi produkciói alapján mindenképpen az első három helyezett közé vártam. Ismét azt az áriát énekelte, amivel az elődöntőben kezdett: az O tu Palermo-t Verdi Szicíliai vecsernyéjéből. Most is magabiztos volt, mélybasszusa szépen zengett az Operaház színpadán is.
A zsűri döntése alapján Jordan bisch - megosztva - második helyezett lett.

 

 

oroszgy4

Jordan Bisch a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)

 

Másodikként a spanyol szoprán, Beatriz Diaz következett. Ő is ugyanazt énekelte, amit az elődöntőben: Gounod  Faustjából az Ah! Jer is de me voir si belle című áriát. Diazról végig az volt a véleményem, hogy nagyon jó, de valami hiányzik belől ahhoz, hogy a győzelemre esélyes legyen. Az áriát most is nagyszerűen énekelte, különösen a befejezés volt hatásos.

 

 

oroszgy5

Beatriz Diaz a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)

 

Dimitrios Flemotomos görög tenorista következett. A versenyen induló tenorok közül én őt tartottam a legjobbnak, erős, férfias hang, biztos magasságokkal. Meyerbeer: Az Afrikai nő című operájából énekelte az O Paradis-t, ezzel kezdett az elődöntőben is. Most is remekül énekelt, a hangja betöltötte a nézőteret.
A zsűri döntése alapján Dimitrios Flemotomos - megosztva - második helyezett lett.
Dimitrios Flemotomos kapta a nézők szavazatai alapján a férfiaknál a verseny Közönség-díját is.

 

 

oroszgy6

Dimitrios Flemotomos a középdöntőben (fotó: Operaportál)

 

Anita Watson ausztrál szoprán következett, aki a középdöntőben énekelt áriáját adta elő újra, Catalani: La Wally című operájából az Ebben? Ne andró lontana-t. Watsonnak gyönyörűek a magas hangjai, nagyon jól énekel, de összességében sem az előző fordulóban, sem most nem volt elég lehengerlő (bár a döntőben jobban tetszett). 
A zsűri döntése alapján Anita Watson - megosztva - harmadik helyezett lett.

 

 

oroszgy7

Anita Watson a középdöntőben (fotó: Körtvélyesi László)

 

Orhan Yildiz görög bariton lépett a színpadra, aki Bellini: A puritánok című operájából énekelte az Ah per sempre io ti perdei kezdetű áriát (a középdöntőben is ezt énekelte). Ahogy akkor, most is stílusosan és szépen énekelt, de nekem a hang kevésnek tűnik ahhoz, hogy egy ekkora színpadon hatásosan tudja előadni ezt az áriát.

 

 

oroszgy8

Orhan Yildiz a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)

 

Elizabeth Bailey angol szoprán következett, aki Donizetti: Linda di Chamounix című operájából énekelte az O luce di quest’anima-t. Bailey-ről csak jókat tudok mondani: kifinomult technika, gyönyörű hang és nagyon jó színpadi kiállás. Az előző fordulókhoz képest talán egy kicsit haloványabb volt, de én így is az első három közé vártam. Tévedtem és nagyon sajnálom, hogy Bailey végül semmilyen díjat nem kapott.

 

 

oroszgy9

Elizabeth Bailey a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)

 

Alekszej Kudria következett. Az orosz tenor Lenszkij áriáját (Csajkovszkij: Anyegin - Kuda, kuda vi udalilis) adta elő, amit ezen a versenyen ő eddig még nem énekelt. Jól tette, hogy a végére hagyta, ugyanis ebben volt a legjobb. Hangja alapján már az előző fordulókban is egyértelmű volt, hogy a verseny egyik esélyese, de a döntőbeli szereplésekor tudtam csak azt mondani, hogy az előadása stílusát tekintve is kiváló. (A korábbi fordulókban előadott Bellini, Donizetti és Mozart áriáknál nem ez volt a benyomásom.) Most az orosz tenor egy orosz operaáriát énekelt és nagyot alakított, megérdemelt volt a közönség tapsa.
A zsűri döntése alapján Alekszej Kudria első helyezett lett.

 

 

oroszgy10

Alekszej Kudria a középdöntőben (fotó: Körtvélyesi László)

 

Auxiliadora Toledano spanyol szoprán következett, aki Bellini: Az alvajáró című operájából énekelte az Ah, non credea mirarti-t (ezzel kezdett az elődöntőben is). Ahogy akkor, most is bravúros volt, bár a mélyebb lágéban egy kicsit "eltűnik" a hangja. Szerintem a választása nem volt azonban jó, egyszerűen azért, mert ez az ária túl hosszú a többiek által a döntőben énekelt áriákhoz képest. (A zsürit persze ez a szempont nyilván nem befolyásolta, de talán nem lett volna szentségtörés, ha az arányok - és a közönség - kedvéért a bevezető recitativo ezúttal elmarad.)
A zsűri döntése alapján Auxiliadora Toledano - megosztva - harmadik helyezett lett.

 

 

oroszgy11

Auxiliadora Toledano a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)

 

Yang Yang kínai tenorista volt a következő előadó, aki a középdöntőben előadott áriáját énekelte el újra (Donizetti: Az ezred lánya - Pour mon ame), és csak megismételni tudom, amit akkor írtam: ez az ária meghaladja Yang Yang képességeit. A kínai tenor egyébként az első fordulóban technikásan adta elő a Hamupipőke (Rossini) tenoráriáját, de akkor sem értettem, miért jutott tovább, a középdöntő után pedig végképp nem. (Nála sokkal jobb énekesek is kiestek az első és a második fordulóban.)

 

 

oroszgy12

Yang Yang a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)

 

Az idei Operalia csodája, az orosz Julia Novikova következett, aki a középdöntőhöz hasonlóan ezúttal is Delibes: Lakmé című operájából adta elő a "Csengettyű-áriát" (Oú va la jeune Hindoue). "Az idei Operalia csodája az orosz Julia Novikova..." Mikor legelőször hallottam Novikovát az elődöntőben (előbb Gilda, majd az Éj királynője áriáját énekelte), azt mondtam: nehéz elképzelni, hogy ne ő nyerje ezt a versenyt, hacsak nem történik a döntőben valami váratlan fordulat. Nem történt. Novikova ezúttal is lenyűgöző volt, intenzív színpadi jelenléttel, csillogó, könnyed koloratúrákkal énekelt. (Igaz, most először hallottam tőle néhány bizonytalanabb hangot is, de a döntőben nyilván ő is izgult.) A közönséget - és a zsürit - egyaránt levette a lábáról és még csak 25 éves! (A Julia Novikovával készült intejúnkat hamarosan olvashatják az Operaportálon.) 
A zsűri döntése alapján Julia Novikova első helyezett lett.
Julia Novikova kapta a nézők szavazatai alapján a nőknél a verseny Közönség-díját is.

 

 

oroszgy13

Julia Novikova a középdöntőben (fotó: Operaportál)

 

 

oroszgy14

Julia Novikova a döntőben (fotó: Körtvélyesi László)

 

Novikova után Kostas Smoriginas litván basszbariton lépett a színpadra. Smoriginas a verseny kezdetétől fogva nagyon jó benyomást keltett, kiegyenlített, férfias bariton hangja van. A középdöntőhöz hasonlóan ezúttal is Borogyin Igor hercegéből énekelte a Ni sna ni otdycha izmuchennoj duse című áriát, és ezúttal is nagyon hitelesen, átéléssel. Ezzel a produkcióval bármely operaszínpadon megállná a helyét.
A zsűri döntése alapján Kostas Smoriginas - megosztva - harmadik helyezett lett.

 

 

oroszgy15

Kostas Smoriginas a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)

 

A szép nevű amerikai szoprán, Angel Blue következett, aki csakúgy, mint a középdöntőben, most is Massenet Heródiásából énekelte az Il est doux, il est bon című áriát. Blue kezdettől fogva az esélyesek közé tartozott. Szép, technikás szopránhang, biztos magasságokkal és bár ezúttal nekem nem volt olyan meggyőző, mint az előző fordulókban, méltán kapott nagy tapsot.
A zsűri döntése alapján Angel Blue második helyezett lett.

 

 

oroszgy16

Angel Blue a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)

 

Utolsóként Wenwei Zhang kínai basszista következett, aki Verdi Macbeth-jéből énekelte a Come dal ciel precipita-t (ezt az áriát már énekelte az elődöntőben). Jó választás volt, Zhang igazi Verdi-basszus és bár nem egy óriási hang, erős a színpadi jelenléte, szerintem ennek is volt köszönhető a közönségsiker.
A zsűri döntése alapján Wenwei Zhang - megosztva - harmadik helyezett lett.

 

 

oroszgy17

Wenwei Zhang a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)


Zarzuelák

 

Hátra volt még a Zarzuela-verseny döntője, amire öten maradtak. A zsüri számára itt sem lehetett könnyű a döntés. A spanyol Auxiliadora Toledano spanyol szoprán és Angel Blue amerikai szoprán az ária-versenyben már fellépett aznap este. Ahogy akkor, most is mindketten kiválóan énekeltek (már amennyire ezt egy zarzuela esetében meg tudom ítélni, mindenesetre hatásosak voltak a dalok és a közönség is hálásan tapsolt).
Harmadik női énekesként a verseny legfiatalabbja, a magyar Simon Brigitta lépett színre (ő opera kategóriában nem jutott be). Kellemes és vonzó produkciót láthattunk tőle, amit a közönség is elismerő tapssal díjazott. Hangilag talán elmaradt két vetélytársnőjétől, ami azonban nem szégyen, mert mind Blue, mind pedig Toledano a verseny legjobbjai közé tartozott (opera kategóriában is). Simon Brigitta pedig még csak 21 éves, minden elismerés megilleti, amiért idáig eljutott.
A zsűri döntése alapján Zarzuela-kategóriában a női győztes Angel Blue lett.

 

 

oroszgy18

Simon Brigitta a középdöntőben

(fotó: Körtvélyesi László)


A három hölgy mellett két tenor mérte össze a tudását a görög Dimitrios Flemotomos (ő opera kategóriában is döntős volt) és a lengyel Arnold Rutkowski személyében (utóbbi csak Zarzuela-kategóriában lett döntős). Érdekes volt, hogy mindketten ugyanazt a zarzuelát választották, így mindenestre könnyebbnek tűnt a nézők számára az összehasonlítás. Flemotomos talán egy hajszállal jobb volt, de mindketten remekül énekeltek, és hatalmas tapsot kaptak.
A zsűri döntése alapján Zarzuela-kategóriában a férfi győztes Dimitrios Flemotomos lett.

 

 

oroszgy19

Arnold Rutkowskia középdöntőben (fotó: Operaportál)

 

Befejezésként valamennyi versenyző felment a színpadra és együtt elénekelték ifj. Placido Domingo kórusra és zenekarra írt, kifejezetten az Operaliának szánt szerzeményét.

 

 

oroszgy20

Az "Operalia kórus" (fotó: Körtvélyesi László)

 

Hosszú szünet következett, mely során a nézők is leadhatták a szavazataikat (közönségdíjak is voltak), majd elkezdődött az eredményhirdetés. Előtte Domingo bemutatta a zsüritagokat, majd két fia jött fel a színpadra, akik szüleik 47. házassági évfordulója alkalmából mondtak köszöntőt Placido Domingónak és feleségének, a szintén zsüritag Marta Domingónak (akit Domingo tréfálkozva a "Domingo család igazgatójaként" mutatott be.)

 

 

oroszgy21

A díjak (fotó: Körtvélyesi László)


Eredményhirdetés

 

A döntő énekesei felsorakoztak a színpadon, ahol természetesen Domingo olvasta fel a győztesek és helyezettek névsorát.

 

 

NŐK

 

Első díj ($30,000 USD):  JULIA NOVIKOVA koloratúrszoprán (Oroszország)

 

Második díj ($20,000 USD): ANGEL BLUE szoprán (Egyesült Államok)

 

Harmadik díj ($10,000 USD): Megosztva: AUXILIADORA TOLEDANO szoprán (Spanyolország) és ANITA WATSON szoprán (Ausztrália)

 

Zarzuela díj - "Pepita Embi de Domingo" ($10,000 USD): ANGEL BLUE szoprán (Egyesült Államok)

 

Közönség-díj (egy Rolex óra): JULIA NOVIKOVA koloratúrszoprán (Oroszország)

 

 

oroszgy22

Eredményhirdetés (fotó: Körtvélyesi László)

 

 

oroszgy23

Julia Novikova az első díjjal (fotó: Körtvélyesi László)

 

FÉRFIAK

 

Első díj ($30,000 USD): ALEKSZEJ KUDRIA tenor (Oroszország)

 

Második díj ($20,000 USD): Megosztva: DIMITRIOS FLEMOTOMOS tenor (Görögország) és JORDAN BISCH basszus (Egyesült Államok)

 

Harmadik díj ($10,000 USD): Megosztva: KOSTAS SMORIGINAS basszbariton (Litvánia) és WENWEI ZHANG basszus (Kína)

 

Zarzuela díj - "Don Plácido Domingo" ($10,000 USD): DIMITRIOS FLEMOTOMOS tenor (Görögország)

 

Közönség-díj (egy Rolex óra): DIMITRIOS FLEMOTOMOS tenor (Görögország)

 

 

oroszgy24

Alekszej Kudria az első díjjal (fotó: Körtvélyesi László)

 


Különdíjak:

 

Különdíjat kapott Zarzuela-kategóriában ("Prize CulturArte - Bertita & Guillermo Martinez) a lengyel ARNOLD RUTKOWSKI tenorista.

A Magyar Állami Operaház díját kapta az orosz ALEKSZEJ KUDRIA (tenorista), akit egy fellépésre is meghívtak a budapesti Operaházba.

A Főváros különdíját kapta AUXILIADORA TOLEDANO spanyol szoprán, aki a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége lesz. 

Pécs város különdíját a litván basszbariton, KOSTAS SMORIGINAS vehette át, ő fellép majd a verseny döntőjében Domingo vezényletével közreműködő pécsi Pannon Filharmonikusokkal.

Placido Domingo és a verseny díjazottjai augusztus 8-án a pécsi Dóm téren adnak koncertet. Domingótól meghívást kapott erre az eseményre a verseny legfiatalabb indulója, a magyar szoprán, SIMON BRIGITTA is.Csák Balázs

 

 

 

Kapcsolódó oldalak ezen a honlapon:

 

Verseny felsőfokon

 

Elindult a verseny

 

Az Operalia énekverseny Pécsen

 

Összefogás a Domingo-verseny sikeréért

 

A Domingo-verseny Magyarországon

 

 

További kapcsolódó oldalak:

 

Az Operalia hivatalos honlapja: www.operalia.org