ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

La Scala programajánló

La Scala programajánló

Májusi programajánló a milánói Scala-ból.

A Scala májusi programjának középpontjában három 20. századi opera áll: Lorin Maazel 1984, Luigi Dallapiccola Il Prigioniero és Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára c. operája.

 

 

A három mű közül az első a legújabb: a Lorin Maazel által 2004-ben komponált operát 2005-ben mutatták be a londoni Royal Opera House-ban. A premieren maga Maazel vezényelt és ő dirigálja a Scala-beli előadást is. A mű George Orwellnek a jövő totalitárius politikai rendszerét vizionáló, 1948-ban írt könyvén alapul.

 

1984 (Fotó: Teatro Alla Scala)

 

Dallapiccola 1944 és 1948 között írta az Il Prigioniero-t. A mű az embert megsemmisíteni képes hatalom metaforájaként értelmezhető, jóllehet, a szerző Spanyolországba, II. Fülöp uralkodása idejére helyezte a cselekményt.

A három mű közül Bartóké keletkezett a legkorábban (1918-ban mutatták be Budapesten).

Az 1984-et a kanadai Robert Lepage rendezi. Az Il Prigioniero-t és a Kékszakállút egy estén mutatják be, mindkettőt Peter Stein rendezi és Daniel Harding vezényli (utóbbi hatalmas sikert aratott tavaly a Scalában Richard Strauss: Salome c. operájában).

 

 

A Kékszakállú herceg szerepében Bretz Gábort láthatja majd a Scala közönsége.

 

Bretz Gábor

 

 

Május 11-én a "koloratúra királynő", Edita Gruberova ad koncertet, amelyen Schubert, Dvořák, és Richard Strauss dalokat ad majd elő.

 

Edita Gruberova (fotó: Teatro Alla Scala)

 

 

További információk: http://www.teatroallascala.org