head main programajanlo

A Domingo-verseny Magyarországon

A Domingo-verseny Magyarországon

Idén Magyarországon rendezik Plácido Domingo énekversenyét, az Operaliát.

Július 25-27-én kerül sor  az elő- és a középdöntőkre Pécsen, augusztus 1-én pedig a döntőre, Budapesten, ahol Placido Domingo vezényel.

 

 

Plácido Domingo Budapesten vezényli a világ leghíresebb énekversenyének döntőjét

Augusztus elsején az Operaházban derül fény arra, hogy ki lesz 2009 hangjaPlácido Domingo
az utóbbi két évtizedben a felnövekvő fiatal generáció támogatását is hivatásának tekinti, ezért kezdeményezte az Operalia létrehozását, amelyre először 1993-ban, Bordeaux-ban került sor. Mexikóváros, Madrid, Tokió, Párizs, Los Angeles és a világ más nagyvárosai után igazi szenzációt keltett azzal, hogy 2009-ben Magyarországra hozza a versenyt, melynek elő- és középdöntőjét Pécsett rendezik, míg döntőre augusztus elsején Budapesten, a Magyar Állami Operaházban kerül sor.

Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettes keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a főváros különdíjat alapít a 2009-es Operálián. "Örömmel jelentem be, hogy az eseményt tízmillió forinttal támogatjuk, valamint a Budapest-különdíj jövendőbeli tulajdonosa a Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége lesz. Azt is szeretnénk, ha a versenyt a magyar közönség kitüntetett érdeklődése övezné, ezért a főváros honlapján internetes szavazást indítunk, ahol minden operakedvelő leteheti a voksát a kedvence mellett. Továbbá a budapestiek köztéri kivetítőkön is élvezhetik majd az eseményt" - mondta Horváth Csaba.

 

 

domingovmo

Horváth Csaba és Kincses Veronika a sajtótájékoztatón (sajtófotó)

 

A világ egyik legrangosabb énekversenyének tekintett Operalia az elmúlt tizenhat évben számtalan későbbi világsztárt indított el pályáján. Ugyancsak kiváló szaktekintélyekből áll a Magyarországra érkező nemzetközi zsűri is: az operavilág krémje érkezik hazánkba. Az ő feladatuk lesz, hogy az ezer jelentkező közül kiválasztott, elődöntőbe jutott negyvennyolc fiatal énektehetség közül kiválasszák a jövő új operacsillagait. A főpolgármester-helyettes külön kiemelte, hogy a mezzoszoprán Kun Ágnes Anna és a tenor Gál Máté személyében két magyar versenyzőnek is drukkolhatunk.

(Megj.: az Operalia honlapja szerint nem kettő, hanem három magyar énekes jutott be az elődöntőbe: a harmadik Simon Brigitta szoprán - szerk.)

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint: "Nem kétséges, hogy mindkét város kultúrtörténetébe fényes betűkkel íródik majd be a július 25-én kezdődő és augusztus 1-jén végződő 2009. évi Plácido Domingo Operalia. Főváros vezetése képviseletében köszönöm, hogy a szervezők Budapestet választották a döntő helyszínéül."

Az OPERALIA Nemzetközi Énekverseny fordulóira július 22-én 48 versenyző érkezik Magyarországra.A VERSENY FORDULÓINAK IDŐPONTJAI:

 

Július 25., este 6 óra
Pécsi Nemzeti Színház
Elődöntő 1.

 

Július 26., este 6 óra
Pécsi Nemzeti Színház
Elődöntő 2.

 

Július 27., este 6 óra
Pécsi Nemzeti Színház
Középdöntő

 

Augusztus 1., este 7 óra
Magyar Állami Operaház
Döntő

 

(Budapest Főváros Önkormányzata sajtóközleménye és fotója.)

 

 

domingovmo2

 

 

A ZSŰRI TAGJAI


Jean-Luc Choplin

Luc 2006 júliusa óta a párizsi Théâtre du Châtelet főigazgatója. 1976 és 1980 között felfejlesztette és vezette a "Fętes musicales de Sainte Baume" elnevezésű zenei fesztivált Franciaországban. 1978-tól 1980-ig volt az Orchestre Philarmonic de Lorraine zenekar igazgatója. 1980-ban felkérést kapott Marseille város polgármesterétől, hogy az ottani Ballet Roland Petit társulatot Marseille-i Nemzeti Baletté fejlessze. 1984-ben a Párizsi Opera Balett-társulatához, Rudolf Nyurejev munkatársául szegődött, igazgatónak. 1995-ben Michael Eisner, a Walt Disney Company első számú vezetője Los Angelesbe hívta, hogy bizonyos művészeti tervei megvalósításában a segítségére legyen. Párizsba hazatérve, 2001-ben a Galeries Lafayette Csoport művészeti tanácsadója lett.


Marta Domingo

Énekesi karrierjét Mexikóvárosban és Izraelben kezdte. Rendezőként a Sámson és Delilával debütált 1991-ben, Puerto Ricóban. Munkásságát olyan produkciók fémjelzik, mint ünnepelt A fecske-rendezései: a bonni és Los Angeles-i színpadi, valamint a washingtoni televíziós (PBS) változat; a Traviata az Opéra Royal de Wallonie-ban, illetve Washingtonban és Los Angelesben; Wolf-Ferrari Sly című művének amerikai premierje Washingtonban, amellyel a Metropolitan Operában is debütált 2002-ben és a Hoffmann meséinek színpadra állítása a Kirov Operában, Washingtonban és Los Angelesben.


Thierry Fouquet

1996 óta a Bordeaux-i Operaház igazgatója és művészeti vezetője, de eddigi pályája során már a legtöbb párizsi színházzal dolgozott. 1974-ben került munkakapcsolatba a Párizsi Operaházzal, és - két, az Opéra Comique-ba tett kitérőtől eltekintve - ezt a kötődését 1996-ig fenn is tartotta, amely esztendőben a főigazgató helyettesének posztját töltötte be. Az Opéra Comique-ban művészeti vezető (1985-87) és főigazgató (1989-1994) is volt. 1996-tól kezdődően a Centre National d’Insertion Professionelle d’Artistes Lyriques in Marseille igazgató tanácsának tagja. 1999-től 2001-ig a Centre de Formation Supérieure des Enseignants de la Musique et de la Danse en Aquitaine igazgató tanácsának elnöke.


Jonathan Friend


Angliában, Londonban született, és a Surrey grófságbeli Kingston-Upon-Thamesban nevelkedett. 1964-ben került az Angol Nemzeti Operához, 1977-ben lett a társulat levéltárosa. 1979-ben az Angol Nemzeti Opera északi, leedsi székhelyű társulatának menedzserévé lépett elő. A Metropolitan Opera menedzselésére James Levine kérte fel, 1981-ben, 1982-ben foglalta el ezt a posztot. 1984-ben lett a társulat művészeti vezetője, amely minőségében felelős a jövőbeni produkciók megtervezéséért, az énekesekkel és karmesterekkel folytatandó tárgyalások lebonyolításáért.


Jean-Louis Grinda


Louis Grinda 2007 óta az Opéra de Monte-Carlo igazgatója. 1996 és 2007 között a ličge-i Opéra Royal de Wallonie igazgatója volt. 1999-ben elkészítette és megrendezte az Ének az esőben című musical francia, színpadi változatát. Hasonlóképpen, ő a szerzője a Titanic francia változatának is. A musicalt 2000-ben mutatták be az Opéra Royal de Wallonie színpadán. 2003-ban fogott hozzá A Nibelung gyűrűje színpadra állításához, amelyet 2005-ben fejezett be. Két világpremier is fűződik a nevéhez: a Simenon et Joséphine (a "Georges Simenon Ličge-ben" emlékév alkalmából) és a Marius et Fanny bemutatója a Marseille-i Operaházban.


Ioan Holender


Romániában, Temesvárott született. Politikai okokból hazája minden egyeteméről kitiltották. Emigrációba kényszerült, és a Bécsi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. 1962-ben szerzett végbizonyítványt. 1966-ig, amíg a Holender Koncert Ügynökség megalapításával hírnevet nem szerzett, énekesként lépett fel opera színpadokon és koncert pódiumokon. A nevével fémjelzett Ügynökség világhírű művészek részvételével szervezett koncerteket. 1988-ban kinevezték a Bécsi Staatsoper és a Volksoper főtitkárává, 1992-ben pedig mindkét dalszínház igazgatójává lépett elő. A Volksopert 1996-ig irányította, a Staatsoperrel fennálló szerződése 2010-ig szól.


Peter Katona


Zongorázni és énekelni tanult, mielőtt beiratkozott volna zene- és német irodalom szakra a Nyugat-berlini Egyetemre. Kezdetben kritikusként tevékenykedett, érdeklődésének fő iránya az opera és a klasszikus zenei hangfelvételek voltak, elsősorban a Fono Forum és az Opernwelt című magazinok számára írt kritikákat. 1968-ban a Frankfurti Opera általános zenei igazgatója Christoph von Dohnányi felkérte, legyen segítségére a művészeti vezetői teendők ellátásában. Amikor Dohnányi a Hamburgi Állami Operaházhoz szerződött, Katona Péter követte őt, a művészeti irányítás, tervezés és szereposztás felelőseként. Erről a posztjáról az 1982-1983-as szezon végén köszönt le, amikor is kinevezték a brit Királyi Operaház művészeti igazgatójává. Azóta is a feladatkörébe tartozik a Királyi Operaház valamennyi produkciójának tervezése és a szerepek kiosztása. 2002-ben lett casting igazgató.


Grégoire Legendre


A Québeci Opera művészeti és főigazgatói posztjára történt kinevezése (2003) előtt, először annak ügyvezető (1994) majd főigazgatója (1996) volt. Bariton hangfajban képezte magát, zenei (Québeci Konzervatórium) és menedzseri (Laval Egyetem) képesítéssel egyaránt felvértezve Legendre kettős karriert futott be: operaénekesit (35 szerepet alakított összesen 65 produkcióban, Kanadában, az USA-ban, Svájcban, Portugáliában és Spanyolországban) és menedzserit, amelynek eredménye több mint negyven produkció az Opéra de Québec színpadán az utóbbi tizenhat évben.


Juan Matabosch


1996-tól a Gran Teatre del Liceu művészeti igazgatója. 1993 és 1996 között Albin Hanseröth, a korábbi művészeti vezető asszisztense és dramaturg volt a színháznál. Tömegkommunikációból és szociológiából szerzett egyetemi képesítést az Universitat Autonoma de Barcelona és a madridi Universidad Complutense hallgatójaként. Zenei tanulmányokat is folytatott, mint a Conservatori Superior de Música del Liceu növendéke, és hallgatott művészettörténetet a Barcelonai Egyetemen. Számos új produkciót hozott a Liceu színpadára, olyan spanyol rendezőkkel, mint Calixto Bieito, Mario Gas, Ariel García Valdés Núria Espert, Lluís Pasqual és világszerte ismert színpadi rendezőkkel, mint például Peter Konwitchny, Herbert Wernicke, Stein Winge, Graham Vick, Andreas Homoki és mások.


Antonio Moral


2005 szeptembere óta a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója. A Scherzo című tekintélyes zenei magazin alapítója (1985) és 2001-ig igazgatója. 1994-től volt a Zarzuela elnevezésű zenei gyűjtemény művészeti, diszkográfiai tanácsadója. Alapítója és fennállásának egész időtartama alatt (1988-tól 1997-ig) igazgatója volt a madridi Mozart-fesztiválnak. 1998-ban Corońa városa kérte fel, hogy indítson útjára egy új Mozart-fesztivált. Ennek művészeti vezetői posztját 2002-ig töltötte be. 1990 és 2005 között a Caja Madrid Alapítvány művészeti tanácsadója volt. A Semana de Música Religiosa de Cuenca zenei rendezvénynek ugyancsak művészeti igazgatója volt.


Andrés Rodrígez

Rodrígez 1986 óta a Teatro Municipal de Santiago de Chile fő- és művészeti igazgatója. Az amerikai, a francia és a japán kormány hálózat létrehozására kérte fel, a kulturális értékek cseréjének javítása érdekében ezen országok és a Teatro Municipal de Santiago de Chile között. Munkájának több egyéb elismerése mellett, megkapta a német I. osztályú Das Verdienskreutz érmet, a Németország és Chile közötti baráti kapcsolatok erősítésében szerzett érdemeiért.


Helga Schmidt

Alapításától (2006) kezdve a valenciai Palau de les Arts Reina Sofía igazgatója. Pályáját a Bécsi Staatsoper művészeti vezetésének munkatársaként kezdte, Herbert von Karajan irányítása alatt. Harminchárom évesen került a Royal Opera House Covent Garden művészeti igazgatójának posztjára, amely minőségében sok, ma világszerte ismert karmester és énekes pályájának indulását segítette. A fiatal tehetségek utáni kutatómunkát lankadatlanul folytatja, támogatást nyújtva számukra - különösen karrierjük elején - azzal is, hogy hatékony közreműködésével megalakult az Európai Opera Központ. Helga Schmidt művészeti tanácsadóként tevékenykedik olyan nagyhírű zenei intézményeknél, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Royal Concertgebouworkest, a milanói Verdi Zenekar.

 

 

 

 

Kapcsolódó oldal:

 

Az Operalia hivatalos honlapja: www.operalia.org