ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Összefogás a Domingo-verseny sikeréért

Összefogás a Domingo-verseny sikeréért

Sajtótájékoztató.

Kedd délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott Páva Zsolt fideszes pécsi polgármester és Horváth Csaba kultúráért felelős szocialista főpolgármeser-helyettes a Placido Domingo által lérehozott Operalia verseny kapcsán.

Páva Zsolt a tájékoztatón elmondta, hogy elődje, a tragikus hirtelenséggel elhunyt Tasnádi Péter mellett ismerte meg annak idején az Operalia programját, mely az utolsó kiemelkedő esemény az 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programsorozat előtt. A polgármester bejelentette, hogy augusztus 8-án ingyenes gálaestet láthatnak a nézők Pécsett, az Operalia győzteseivel, melyen Domingo is énekelni fog.

Az együttműködés jelentőségét emelte ki Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, aki szerint bár Budapest versenytársa volt Pécsnek a Kulturális Fővárosi cím elnyeréséért folytatott küzdelemben, a fővárosnak természetes volt, hogy miután Pécs megnyerte a párharcot, együttműködjön vele, és segítse Pécset. "Magyarország és a nagyvilág között Budapest a híd, Pécs sikere az ország sikere, így Budapest sikere is lesz"- mondta Horváth Csaba.

 

 

sszefog

 

 

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy Budapest méltó körülményeket képes biztosítani az Operalia rendezvény és a 125 éves Operaházban debütáló Placido Domingo szerepléséhez. Költségvetéséből ennek érdekében 10 millió forinttal és kedvezményes reklámfelületekkel támogatja a rendezvényt, továbbá az Erzsébet téren és a Hősök terén óriáskivetítőket helyeznek ki, melyen minden fővárosi élőben tudja majd élvezni a versenyt.

 

"Pécs és Budapest együttműködése zavartalan és példaértékű" - mondta Horváth Csaba. Budapest baloldali városvezetése ugyanúgy együtt tud működni a változó pécsi városveztéssel, függetlenül attól, hogy éppen a bal, vagy a jobboldal vezeti Pécset. "A célok és polgáraink számítanak és nem az ideológiai különbségek. Remélhetőleg Pécs és Budapest példáját, Pécs fideszes városvezetőjének, Páva Zsoltnak példáját, nyitottságát az együttműködésre egy baloldali városvezetéssel mások is követendő példának tartják mindkét oldalon" - emelte ki a szocialista politikus, aki bejelentette, hogy az Őszi Színháznyitó Fesztiválra meghívják a nagyobb vidéki városok színházait és Pécsnek kiemelt helyet biztosítanak a 2010-es programok bemutatására.

 

 

sszefog2

 

 

Plácido Domingo az utóbbi két évtizedben a felnövekvő fiatal generáció támogatását is hivatásának tekinti, ezért kezdeményezte az Operalia létrehozását, amelyre először 1993-ban, Bordeaux-ban került sor. Mexikóváros, Madrid, Tokió, Párizs, Los Angeles és a világ más nagyvárosai után igazi szenzációt keltett azzal, hogy 2009-ben Magyarországra hozza a versenyt, melynek elő- és középdöntőjét Pécsett rendezik, míg a döntőre augusztus elsején Budapesten, a Magyar Állami Operaházban kerül sor. Placido Domingo még soha nem lépett fel az Operaházban korábban.

 

Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettes korábban bejelentette, hogy a főváros különdíjat alapít a 2009-es Operálián. "A Budapest-különdíj jövendőbeli tulajdonosa a következő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége lesz. Azt is szeretnénk, ha a versenyt a magyar közönség kitüntetett érdeklődése övezné, ezért a főváros honlapján internetes szavazást indítunk, ahol minden operakedvelő leteheti a voksát a kedvence mellett" - mondta Horváth Csaba.

 

 

sszefog3

fotó: Sheila Rock

 

A világ egyik legrangosabb énekversenyének tekintett Operalia az elmúlt tizenhat évben számtalan későbbi világsztárt indított el pályáján. Ugyancsak kiváló szaktekintélyekből áll a Magyarországra érkező nemzetközi zsűri is: az operavilág krémje érkezik hazánkba, hisz többek között a világ tizenkét legnagyobb operaházának zenei igazgatója is tagja a döntéshozó grémiumnak. Az ő feladatuk lesz, hogy az ezer jelentkező közül kiválasztott, elődöntőbe jutott fiatal énektehetségek közül kiválasszák a jövő új operacsillagait. Magonyi Zsolt főszervező kiemelte, hogy az énekverseny alapítása óta az idei évben a legerősebb mezőny. Hatalmas nemzetközi szakmai és sajtóérdeklődés övezi az eseményt, amelyen a legnagyobb lemezkiadók felsővezetői is figyelik az énekesek teljesítményét.

 

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint: "Nem kétséges, hogy mindkét város kultúrtörténetébe fényes betűkkel íródik majd be a július 25-én kezdődő és augusztus 1-jén végződő 2009. évi Plácido Domingo Operalia. Várunk minden érdeklődőt Pécsett és Budapesten!"

 

 

(Forrás: Budapest Főváros Önkormányzata - Sajtóanyag)