head main programajanlo

Az Operalia énekverseny Pécsen

Az Operalia énekverseny Pécsen

A szombati elődöntőkkel megkezdődött Pécsen a Placido Domingo által alapított Operalia énekverseny.

Az Operalia

 

Az Operalia énekversenyt Plácido Domingo alapította 1993-ban fiatal operaénekesek számára. A verseny rendkívüli lehetőséget nyújt a fiatal tehetségeknek: a későbbiekben Domingo, mint énekes, és mint a Los Angeles-i és a Washington D.C.-beli Operaház karmestere és művészeti igazgatója személyesen is gondot visel az Operalián részt vevő énekesek karrierjének előmozdításában.

A versenynek minden évben más város ad otthont. Az eddigi helyszínek az alábbiak voltak:

Mexico - 1994, Madrid - 1995, Bordeaux - 1996, Tokió - 1997, Hamburg - 1998, Puerto Rico - 1999, Los Angeles - 2000, Washington - 2001, Párizs - 2002, Lake Constance - 2003, Los Angeles - 2004, Madrid - 2005, Valencia - 2006, Párizs - 2007, Quebec - 2008, Pécs és Budapest - 2009.
A verseny olyan sztárok karrierjét indította el, mint például José Cura, Elizabeth Futral, Joyce DiDonato, Joseph Calleja vagy Rolando Villazón.

2005-ben Dobay Kinga nyert Zarzuela-kategóriában, tavaly, Québecben pedig Szemerédy Károly bariton harmadik helyezést ért el. 
(A velük készült Operaportál-interjúk linkjei at a lap alján, a "Kapcsolódó oldalak"-nál találhatók.)

 

 

pecsen

 

 

A verseny szabálya

 

A versenyre 18 és 30 év közötti operaénekesek jelentkezhetnek, bármely hangfajban. A Plácido Domingo által választott művészeti bizottság tagjai meghallgatják a jelöltek által beküldött hangfelvételeket és az előadást egy 10-es skála szerint pontozzák. A 48 kiválasztott énekest meghívják a verseny színhelyének városába - ebben az évben Budapestre és Pécsre. Valamennyi költségüket fedezik.

A verseny zsürije az előzetes válogatás zsürijéhez képest különböző tagokból áll. A zsüri elnöke Plácido Domingo, aki végig jelen van a versenyen, és a jelölteket tanácsokkal is segíti, de ő nem szavaz.

A szempontok, amiket a versenyzőknél figyelembe vesznek: hang, technika, drámai erő, színpadi jelenlét és színészi tehetség.

 

Az idei verseny

Az öt kontinensről érkezett 904 felvételből 48-at választottak ki a magyarországi versenyre. A versenyzők 20 országból érkeztek: Ausztrália (3), Belorusszia (1), Bulgária (1), Kína (3), Spanyolország (3), Franciaország (6), Grúzia (1), Görögország (1), Magyarország (3), Olaszország (3), Koszovó (1), Lengyelország (1), Litvánia (2), Norvégia (1), Románia (1), Egyesült Királyság (1), Oroszország (9) Törökország (1), USA (5) és Üzbegisztán (1).

Az énekesek hangfaj szerint: 17 szoprán, 6 mezzoszoprán, 14 tenor, 5 bariton, 2 basszbariton, 4 basszus.

A versenyzőknek négy áriát kellett megtanulniuk, s választható jelleggel egy vagy két zarzuela-áriát.

A 48 résztvevő július 22-én érkezett Magyarországra. Az elődöntő július 25-én este hat órakor kezdődött a Pécsi Nemzeti Színházban, másnap este pedig folytatódott. A középdöntőt 27-én este tartották.

A résztvevők az elődöntőben és a középdöntőben zongorakísérettel léptek fel. A négy megtanult áriából kettőt adtak elő az elődöntőben, egyet a középdöntőben, illetve zarzuelákat is énekeltek - amennyiben ebben a kategóriában is indultak.

A döntő résztvevő  Plácido Domingo vezényletével, a Pannon Filharmonikusok zenéjére énekelnek majd augusztus 1-én, 19 órakor a Magyar Állami Operaházban.

A pécsi elődöntőbe bejutott három magyar énekes is - Kun Ágnes Anna mezzoszoprán, Simon Brigitta szoprán és Gál Máté tenor. Közülük Simon Brigitta zarzuela kategóriában döntőbe került.

A világ vezető operaházainak igazgatóiból és elismert művészekből álló zsűri, amelynek tagja Kincses Veronika Kossuth-díjas szoprán is, a legjobb három női és férfi énekest 30 ezer, 20 ezer, illetve 10 ezer dollárral jutalmazza. Emellett négy külön elismerést, köztük a legjobb zarzuela-énekes 10 ezer dollárral járó díját is odaítéli.

 

 

pecsen2

 

 

A zsüri tagjai:

 

Placido Domingo, énekes, karmester, a zsüri szavazati jog nélküli elnöke

Jean-Luc Choplin, a párizsi Théâtre du Châtelet  főigazgatója

Marta Domingo, énekes, rendező

Thierry Fouquet, a Bordeaux-i Operaház igazgatója és művészeti vezetője

Jonathan Friend, a Metropolitan Opera művészeti vezetője

Jean-Louis Grinda, az Opéra de Monte-Carlo igazgatója

Ioan Holender, a Bécsi Staatsoper igazgatója

Peter Katona, a Royal Opera House Covent Garden művészeti igazgatója

Kincses Veronika, énekes, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Ének tanszékének megalapítója

Grégoire Legendre, énekes, a Québeci Opera művészeti vezetője és és főigazgatója

Joan Matabosch, a Gran Teatre del Liceu művészeti igazgatója

Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója

Andrés Rodríguez, a Teatro Municipal de Santiago de Chile fő- és művészeti igazgatója

Helga Schmidt, a valenciai Palau de les Arts Reina Sofía igazgatója


A 2009-ben megrendezésre kerülő Operalia a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat felvezető éveinek egyik legrangosabb eseménye. A versenyt megelőző sajtótájékoztatón Plácido Domingo elmondta, hogy Pécsre a tavalyi pécsi fellépésének sikere miatt, valamint azért esett a választás, mert a város 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, amelyhez méltó felvezetés jelent az Operalia verseny. (Az idei Operaliát egyébként Pécs mellett Moszkva és Monaco is szerette volna megrendezni.)

Az idei versengést azok is követhetik, akik nem férnek be a Pécsi Nemzeti Színházba és a Magyar Állami Operaházba. Pécsett a Színház téren, Budapesten pedig a tervek szerint a Hősök terén és az Erzsébet téren lesznek óriáskivetítők. Ráadásként augusztus 8-án ingyenes szabadtéri koncertet rendeznek Pécsett, ahol a döntő szereplői mellett maga Domingo is énekel majd.

 

Operalia 2009 díjak

Első díj- Nők ($30,000 USD) Első díj - Férfiak ($30,000 USD)
Második díj - Nők ($20,000 USD) Második díj - Férfiak ($20,000 USD)
Harmadik díj - Nők ($10,000 USD) Harmadik díj - Férfiak ($10,000 USD)
Zarzuela díj - Nők “Pepita Embi de Domingo" ($10,000 USD)
Zarzuela díj - Férfiak “Don Plácido Domingo" ($10,000 USD)
A Rolex közönség-díja (férfi) egy Rolex óra
A Rolex közönség-díja (nő) egy Rolex óra

 

 

pecsen3

 

 

A VERSENYZŐK:

 

1. Abdumalik ABDUKAYUMOV, bariton, 28, Üzbegisztán
Abdumalik Abdukayumov az Üzbegisztáni Állami Konzervatóriumban végzett. A 2007‐2008‐as évadtól kezdve az ausztriai Landestheater Linz szólistája. Többek között Giorgio Germont‐t énekelte a Traviata, Leporellót a Don Giovanni és Renatót az Álarcosbál c. operában.

2. Anna AGLATOVA, szoprán, 27, Oroszország
Anna Aglatova Oroszországban, a Gnesin Zeneakadémián végzett. 2005‐ben a Falstaff Nannetta szerepében mutatkozott be a Bolsoj Színházban. Azóta számos szerepben volt látható, például A varázsfuvolában Paminát és Papagenát, a Boris Godunovban Xéniát, a Turandotban Liút énekelte.

3. Elizabeth BAILEY, szoprán, 29, Egyesült Királyság
Elizabeth Bailey a londoni Guildhall Zene‐ és Drámaiskolában tanult. Repertoárjában egyebek mellett megtalálható Folleville grófnő (A reimsi utazás), Blonde (Szöktetés a szerájból) és Barbarina (Figaró házassága) szerepe. Játszott Lausanne, Fribourg, Reims, Clermont‐Ferrand és Montpellier operaházaiban.

4. Jordan BISCH, basszus, 27, USA
Jordan Bisch a 2005‐2006‐os évadban csatlakozott a Fiatal Művészek Lindemann Fejlesztési Programjához. A Metropolitan Operában 2006‐ban, a Parsifal egyik lovagjaként mutatkozott be. A 2006‐2007‐es évadban az egyik trójai (Idomeneo) szerepében tért vissza a Metropolitan színpadára. Az elmúlt nyáron Lőrinc barát (Rómeó és Júlia) szerepét énekelte a Maine állam‐beli Portlandban, a PORTopera társulatával.

5. Jean-Vincent BLOT, basszus, 30, Franciaország
Jean‐Vincent Blot a párizsi Conservatoire National Supérieur‐ben tanult énekelni. Mivel vonzotta az orosz zeneirodalom, a moszkvai Lyric Art Institute‐ban is képezte magát. Jelenlegi és eljövendő szerepei: Basilio A sevillai borbélyban, és Arkel a Pelléas és Mélisande‐ban.

6. Angel BLUE, szoprán, 26, USA
Angel Blue operaénekesként végzett a Los Angeles‐i Kalifornia Egyetemen. Idén második éve vesz részt a Los Angeles Opera Fiatal Művészek Domingo‐Thronton Programjában. Operaszerepei között megtalálható az Angelica nővér címszerepe, Giulietta a Hoffmann meséiben, Belinda és Dido a Dido és Aeneasban, valamint Ruggiero az Alcinában.

 

 

kiskepek1c

 

 

 

 

 

 

7. Beatriz DIAZ GONZALEZ, szoprán, 28, Spanyolország
Beatriz Diaz zongorázni és énekelni tanult asturiasi konzervatóriumban.
A közelmúltban Musettát játszotta (Bohémélet) a genovai Teatro Carlo Felice‐ben, és Diane szerepét az Iphigenia Aulisban c. operában, a római Teatro dellʹOpera‐ban. Repertoárjában megtalálható még Liú (Turandot), Zerlina (Don Giovanni) és Margit (Faust) szerepe.

8. Dimitrios FLEMOTOMOS, tenor, 30, Görögország
Dimitrios Flemotomos baritonként kezdte, majd 2002‐ben az Athéni Állami
Konzervatóriumban tenorként folytatta tanulmányait. 2007‐ben elnyerte a Maria Callas Ösztöndíjat, és a müncheni Zenei és Színházművészeti Főiskola növendéke lett. Nemrég Münchenben a Bohéméletben Rodolfót énekelte a Prinzregentenheater‐ben.

9. Karina A. FLORES, szoprán, 30, Oroszország
Karina A. Flores a Rostovi Konzervatóriumban végzett Oroszországban. Számos szerepben játszott a moszkvai Helikon Opera színpadán, fellépett például Liza szerepében a Pikk Dámában, az Aida címszerepében és a Nabuccóban, mint Abigél. A cataniai Teatro Massimo Bellini színpadán a Parasztbecsület Santuzza szerepét énekelte.

 

10. GÁL Máté, tenor, 26, Magyarország
Gál Máté a Pécsi Egyetemen és Olaszországban, a trieszti Conservatorio di Musica di Giuseppe Tartini‐ben tanult énekelni. Repertoárjában megtalálható Fenton szerepe a Falstaffból, Tamino A varázsfuvolából, Don Ottavio a Don Giovanniból és Ferrando a Cosě fan tutte c. operából.

11. Krenare GASHI, szoprán, 24, Koszovó
Krenare Gashi most lett a németországi Detmold Zeneművészeti Főiskolájának növendéke. Számos hangversenyen lépett már fel Németországban és másutt. A közelmúltban énekelte Micaëla szerepét a Carmenben, a Chicagoi Operaházban.
Beatriz Diaz Gonzalez

 

12. Ekaterina GONCHAROVA, szoprán, 27, Oroszország
Ekaterina Goncharova a Szentpétervári Állami Konzervatóriumban tanult, ahol a Bohémélet Mimijét, és az Anyegin Tatjána szerepét játszotta. Nemrég Micaëlát énekelte Szentpétervárott, a Carmen koncertelőadásán.

 

kiskepek2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13. Nina GRAVROK, szoprán, 29, Norvégia
Nina Gravrok Oslóban tanult operaéneklést az Állami Művészeti Akadémián. Nemrégiben A varázsfuvola Pamináját énekelte Kölnben és Essenben. Repertoárján szerepel még Musetta (Bohémélet), Despina (Cosě fan tutte) és Zerlina (Don Giovanni) szerepe is.

14. Sofio JANELIDZE, mezzo-szoprán, 30, Grúzia
Sofio Janelidze a Tbiliszi Konzervatóriumban végzett. További énektanulmányait a milánói Conservatorio Giuseppe Verdi‐ben folytatta. A tbiliszi Z. Paliasvili Állami Opera szólistája, ahol számos szerepben játszott. A közelmúltban az olasz Arena Alpe‐Adria színpadán a Pillangókisasszonyban, Szuzuki szerepében lépett fel.

15. Marie KALININE, mezzo-szoprán, 30, Franciaország
Marie Kalinine a párizsi Conservatoire Supérieur‐ben végzett. 2007 nyarán sikerrel mutatkozott be a Carmen címszerepében a Festival Musique au Coeur Antibes és a Festival de Lacoste - Pierre Cardin fesztiválokon, Franciaországban. Nemrégiben énekelte az Orfeusz és Euridiké címszerepét a Belfort Operában, és debütált a Théâtre du Châtelet‐ben A Boldogságos Szűz vecsernyéje alt‐szóló szerepében.

16. Alexey KUDRYA, tenor, 27, Oroszország
Alexey Kudrya a G. Visnyevszkaja Opera Központban tanult Moszkvában, és részt vett az Accademia Rossiniánán is a pesarói Rossini Operafesztiválon. Repertoárján többek között szerepel Lenszkij (Anyegin), Alfred (Traviata), a Mantovai herceg (Rigoletto), Nemorino (Szerelmi bájital) és Almaviva gróf (A sevillai borbély) szerepe.

17. KUN Ágnes Anna, mezzo-szoprán, 29, Magyarország
Kun Ágnes Anna a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Repertoárján, egyebek mellett, olyan szerepeket találunk, mint Dorabella a Cosě fan tuttéban, Cherubino a Figaro házasságában, Stéphano a Rómeó és Júliában, Rosina A sevillai borbélyban, Az olasz nő Algírban Isabellája és a Carmen címszerepe.

18. Mowgli LAPS, tenor, 28, Franciaország
Mowgli Laps a Conservatoire du Centre de Paris‐ban és a Versailles‐i Konzervatóriumban tanult énekelni. Repertoárjában fellelhető Tamino A varázsfuvolából, Nemorino a Szerelmi bájitalból és Don José a Carmenból, valamint Rómeó szerepe a Rómeó és Júlia c. operából.

 

 

kiskepek3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


19. Alessandro LUCIANO, tenor, 28, Olaszország
Mielőtt éneket kezdett volna tanulni, Alessandro Luciano zongora, zeneszerzői és karmesteri tanulmányokat folytatott. A Drámai Művészetek Nemzeti Akadémiáján végzett Rómában. Jelenlegi és eljövendő szerepei között található Ramiro herceg a Hamupipőkéből, Belfiore A reimsi utazásból és Nemorino a Szerelmi bájitalból.

20. Eric MARGIORE, tenor, 29, USA
Eric Margiore nemrégiben tűnt fel Almaviva gróf (A sevillai borbély), Alfred (Traviata), a Mantovai herceg (Rigoletto), Cassio (Otello) és Gérald (Lakmé) szerepeiben. Jövőbeli tervei szerint rövidesen két új szerepben debütál: Narraboth‐ot énekli a Salomeban és Toniót Az ezred lányában.

21. Catalin MUSTATA, tenor, 29, Románia
Catalin Mustata a bukaresti Állami Zeneművészeti Egyetemen tanult énekelni. A közelmúltban Temesvárott énekelte Almaviva gróf szerepét A sevillai borbélyban. Repertoárja tartalmazza még Ferrando szerepét a Cosě fan tuttéban, Taminót A varázsfuvolában, Nemorinót a Szerelmi bájitalban, valamint Lenszkij szerepét az Anyegin c. operában.

22. Petar NAYDENOV, basszus, 30, Bulgária
Petar Naydenov a szófiai Állami Zeneakadémián először hegedülni tanult, s csak később énekelni. A szófiai Állami Operaházban mutatkozott be a Don Giovanni címszerepében. Egyebek mellett énekelte Basiliót A sevillai borbélyban, Sarastrót A varázsfuvolában és Zakariást is a Nabuccóban.

23.Julia NOVIKOVA, szoprán, 25, Oroszország
Julia Novikova a Szentpétervári Konzervatóriumban tanult énekelni. Színpadon a Mariinszkij Színházban, A csavar fordul egyet c. operában, Flora szerepében mutatkozott be. Jelenlegi és közeljövőbeli szerepei Gilda (Rigoletto), Az Éj Királynője (A varázsfuvola), Blonde (Szöktetés a szerájból), Adina (Szerelmi bájital) és Zerbinetta (Ariadne Naxos szigetén).

24. Paul O'NEILL, tenor, 30, Ausztrália
Paul OʹNeill a Nyugat Ausztráliai Előadóművészeti Akadémián és a Cardiffi
Nemzetközi Akadémián tanult énekelni. 2007‐ben lett a Berlini Staatsoper stúdiójának tagja. Jelenlegi és elkövetkező szerepei: az Énekes A rózsalovag, a Mantovai herceg a Rigoletto és Elvino Az alvajáró c. operában.

 

 

kiskepek4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25. Lee POULIS, bariton, 29, USA
A 2008‐2009‐es évadban Lee Poulis számos fontos szerepet énekelt a Theater Bonn társulatának tagjaként, így például Germont‐t a Traviatában, Jeletszkijt a Pikk dámában, Renatót Az álarcosbálban, Michonnet‐t az Adriana Lecouvreur‐ben és Papagenót A varázsfuvolában. A közelmúltban fellépett még a Faustban, Valentin szerepében, a Don Giovanniban Masetto szerepében és Dandiniként a Hamupipőke c. operában.

26. Ana PUCHE ROSADO, szoprán, 28, Spanyolország
Ana Puche Rosado a barcelonai Escola Superior de Música de Catalunyában végzett. Tanult a bécsi Zeneművészeti Egyetemen is, 2007‐ben a Nürnbergi Staatstheater operastúdiójának tagja lett. Énekelt a Fidelióban Marcellina szerepében, a Figaro házasságában Barbarina szerepében és a Don Giovanniban, Zerlinaként.

27. Sergey ROMANOVSKY, tenor, 25, Oroszország
Sergey Romanovsky a moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban tanult. Jelenleg utolsó éves a moszkvai Állami Kórusművészeti Akadémián. 2007 óta a moszkvai Novaja Opera szólistája. Az elmúlt évadban Almaviva grófot és Lenszkijt énekelte A sevillai borbély és az Anyegin c. operákban.

28. Francesca RUOSPO, szoprán, 28, Olaszország
Francesca Ruospo Bariban, a N. Piccinni Konzervatóriumban végzett. 2007‐ben a Teatro Comunale di Modenában, az Angelica nővér címszerepében mutatkozott be. A milánói Scala színpadán két szerepben lépett színpadra: Dorabellát énekelte a Cosě fan tuttéban és Almaviva grófnét a Figaro házasságában. Nemrégiben a Bohémélet Mimi szerepét énekelte a Casamari Apátságban rendezett fesztiválon.

29. Arnold RUTKOWSKI, tenor, 30, Lengyelország
Arnold Rutkowski a Lodzi Konzervatóriumban végzett. Színpadon 2002‐ben Dániában, a Bornholm Opera‐szigeten debütált a Cosě fan tuttéban, Ferrando szerepében. 2006 és 2008 között a Wroclawi Opera első számú tenorja volt. Repertoárjában megtalálható Alfred a Traviatából, Don José a Carmenből, a Mantovai herceg a Rigolettóból és Rodolfo szerepe a Bohéméletből.

30. Alexey SAYAPIN, tenor, 24, Oroszország
Alexey Sayapin a Szaratovi Konzervatórium harmadéves hallgatója. Repertoárjában megtalálható Alfred szerepe a Traviatában, Edgardo a Lammermoori Luciában, Vlagyimir Igor hercegben és Lenszkij az Anyeginben.

 

 

kiskepek5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31. Marc SCOFFONI, bariton, 29, Franciaország
Marc Scoffoni a Conservatoire National Supérieur de Paris‐ban és a Párizsi Konzervatóriumban tanult énekelni. A Festival dʹAix en Provence Európai Akadémiáján és a Guildhall Zene‐ és Drámaiskolában is képezte magát. A közeljövőben Jamadori herceg szerepét énekli a Pillangókisasszonyban, Jupitert az Orfeusz az alvilágban c.
operában és Agamemnónt a Szép Helénában.

32. David SERERO, bariton, 28, Franciaország
David Serero a szentpétervári Rimszkij‐Korszakov Konzervatóriumban és a Mariinszkij Színház Fiatal Szólisták Akadémiáján tanult. Számos szerepben fellépett, többek között mint Escamillo a Carmenben, Malatesta a Don Pasqualéban, Tonio a Bajazzókban és Enrico a Lammermoori Luciában

33. SIMON Brigitta, szoprán, 21, Magyarország
Simon Brigitta most kezdi meg tanulmányait a bécsi Zene‐ és Előadóművészeti Egyetemen. Számos előadáson működött közre Magyarországon és Ausztriában, mely alkalmakkor többek között Mozart, Bellini, Rossini és Händel áriákat adott elő.

34. Olga SHURSHINA, szoprán, 30, Oroszország
Olga Shursina a szentpétervári Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumban tanult. 2000-től 2006-ig a Mariinszkij Színház Fiatal Operaénekesek Akadémiájának tagja volt. 2006 óta a Zazerkalie Állami Színház szólistája. Repertoárjában megtalálható Mimi a Bohéméletből, Micaëla a Carmenből, Tatjána az Anyeginből és a Boleyn Anna címszerepe.

 

35. Camille SLOSSE, szoprán, 29, Franciaország
Camille Slosse rendszeresen fellép a Les Brigands francia operett‐társulattal, a Les Musiciens du Louvre‐al, valamint a párizsi Théâtre du Châtelet színpadán. Repertoárjában többek között megtalálható Az Éj Királynője és Papagena a Varázsfuvolából, Blonde (Szöktetés a szerájból) és Barbarina szerepe a Figaro házasságából

 

36. Kostas SMORIGINAS, bassz-bariton, 29, Litvánia
Kostas Smoriginas a litván Zene‐ és Színházművészeti Akadémián és a londoni Királyi Zeneakadémián tanult. A Királyi Operában a Hamupipőke Alidoro szerepében debütált, majd fellépett DʹObigny márki szerepében a Traviatában, valamint Angelottiként is a Toscában. A Lett Állami Operában a Fidelióban Pizarrót, a Pikk dámában Tomszkijt énekelte.

 

 

kiskepek6

 

 

 

 

 

 

37. Annalisa STROPPA, mezzo-szoprán, 28, Olaszország
Annalisa Stroppa a bresciai L. Marenzio Konzervatóriumban végzett. Repertoárjában megtalálható Dorabella a Cosě fan tuttéból, Cherubino a Figaro házasságából, valamint Romeo a Rómeó és Júliából és a Carmen címszerepe.

38. Auxiliadora TOLEDANO REDONDO, szoprán, 30, Spanyolország
Auxiliadora Toledano a Salamancai Konzervatóriumban végzett. Képezte magát az Accademia Rossiniánán is a pesaroi Rossini Operafesztiválon és a római Accademia Santa Cecilia operastúdiójában is. Számos madridi és barcelonai zarzuela előadáson énekelt. Nemrégiben Corrina szerepét énekelte A reimsi utazás c. operában, Bilbaóban, az Arriaga Színházban.

39. Dmitry TRUNOV, tenor, 23, Oroszország
Dmitry Trunov most iratkozott be a moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumba. Repertoárjában megtalálható Lenszkij az Anyeginből, Rodolfo a Bohéméletből és Almaviva gróf szerepe A sevillai borbélyból.

40. Anna VIKTOROVA, mezzo-szoprán, 28, Oroszország
Anna Viktorova a moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumban tanult énekelni. Nemrégiben a Bolsoj Színház japán turnéján a Pikk dáma Pauline szerepét énekelte. 2008‐ban mutatkozott be Európában, a dublini Anna Livia Nemzetközi Operafesztiválon a Sámson és Delila egyik címszerepében.

41. Oksana VOLKOVA, mezzo-szoprán, 29, Belorusszia
Oksana Volkova a Belorusz Állami Konzervatóriumban végzett. 2002 óta a Belorusz Állami Opera szólistája. Repertoárjában egyebek mellett megtalálható Olga (Anyegin), Marina (Borisz Godunov), Flora (Traviata) és a Carmen címszerepe.

42. Amber WAGNER, szoprán, 29, USA
Amber Wagner az arizonai Phoenix Grand Canyon Egyetemén végzett. Tanulmányai alatt a Turandot és a Vanessa címszerepeiben, valamint Rosina (Figaro házassága) szerepében lépett fel. A chicagói Lyric Opera színpadán Az árnyék nélküli asszony c. operában debütált, majd a 2008‐2009‐es évadban, a Pillangókisasszonyban Kate Pinkerton szerepét énekelte.

 

 

kiskepek7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43. Anita WATSON, szoprán, 28, Ausztrália
Anita Watson miután befejezte tanulmányait a Sydney‐i Konzervatóriumban, az Ausztrál Operastúdióban szerzett oklevelet. 2007 szeptemberében a Covent Garden Királyi Operaházban csatlakozott a Fiatal Művészek Jette Parker Programjához. Repertoárjában megtalálható Almaviva grófné szerepe a Figaro házasságából, Donna Anna a Don Giovanniból és Mimi a Bohéméletből.

44. Valda WILSON, szoprán, 28, Ausztrália
Valda Wilson a Sydney‐i Konzervatóriumban végzett. Jelenleg a londoni Állami Operastúdióban tanul. Repertoárján, többek között, szerepel Suzanne a Figaro házasságából és Giulietta a Rómeó és Júliából, a Manon címszerepe és Gilda a Rigolettóból.

45. Yang YANG, tenor, 30, Kína
Yang Yang a pekingi Központi Színház szólistája. Mostanában a Hamupipőke Ramiro herceg szerepét, a Traviata Alfred szerepét és a Don Giovanni Don Ottavio szerepét énekelte. Számos koncerten is közreműködött Kínában.

46. Orhan YILDIZ, bariton, 30, Törökország
Orhan Yıldiz a Mersini Állami Konzervatóriumban végzett. 2000 óta a Mersini Állami Opera szólistája. Repertoárján megtalálható Zurga (A gyöngyhalász), Silvio (Bajazzók), Almaviva gróf (Figaro házassága), Belcore (Szerelmi bájital) és Figaro (A sevillai borbély) szerepe.

47. Wenwei ZHANG, basszus, 30, Kína
Wenwei Zhang a Liao Ning‐i Opera Centre‐ben végzett. A 2007‐2008‐as szezonban a marseille‐i CNIPAL‐ban is képezte magát. Számos előadáson működött közre Franciaországban. Nemrégiben a Nizzai Operában a Doktor szerepét játszotta a Macbethben.

48. Yingxi ZHANG, tenor, 28, Kína
Yingxi Zhang a Kínai Konzervatóriumban kezdte zenei tanulmányait. 2005‐ben csatlakozott a Washingtoni Állami Opera Fiatal Művészek Programjához. Olyan fontos szerepeket énekelt, mint Rinuccio a Gianni Schicchiben, Macduff a Macbethben, Pinkerton a Pillangókisasszonyban, Don Ottavio a Don Giovanniban és Alfred a Traviatában.

 

 

kiskepek8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Forrás: Operalia, Megakoncert)

 

 

Kapcsolódó oldalak ezen a honlapon:

 

Összefogás a Domingo-verseny sikeréért

 

A Domingo-verseny Magyarországon

 

A Domingo-verseny felfedezettje (Interjú Szemerédy Károly baritonnal)

 

Opera, szteppelés és korcsolya (Interjú Dobay Kinga mezzoszopránnal)

 

A jövő sztárjai (A 2008. évi Operaliáról)

 

 

További kapcsolódó oldalak:

 

Az Operalia hivatalos honlapja: www.operalia.org