head main programajanlo

Operák jövőre a Müpában

Operák jövőre a Müpában

Operaelőadások, operakoncertek a Müpában 2020/21-ben.

2020. november 16-án láthatjuk a Müpában Schumann Genovéva című operáját félig szcenírozott előadáson.

A zeneszerző egyetlen operája szinte soha nem szólal meg. Ezért is kivételes lehetőség, hogy most hallhatjuk – és láthatjuk is – a művet, világklasszis zenekarral és kórussal, nemzetközi rangú énekeseket felvonultató szereposztással. A Helsinki Baroque Orchestra nemcsak azzal kínál különleges lehetőséget, hogy bemutatja a darabot, de azzal is, hogy ezt historikus előadásban teszi. Az Arnold Schönberg Kórus, amely számtalan régizenei előadásban volt Nikolaus Harnoncourt partnere, a terület egyik legkiválóbb énekkara. Az énekesgárda számos világsztárt vonultat fel, köztük a brit Carolyn Sampsont, a címszerep megformálóját.

mupa 2021 carolyn sampson photo marco borggreve

Carolyn Sampson (fotó: Marco Borggreve)


2021. január 29-én kerül sor a Müpában Rossini Tankréd című operájának koncertszerű előadására a Rossini Opera Festival Pesaro előadásában.

Itt az alkalom, hogy rácsodálkozzunk a zeneszerző első itáliai és nemzetközi sikerére, amelyet életművének egyik elkötelezett értője, Stendhal a zeneszerző legnagyobb remekművének tartott. Komoly opera, ráadásul korai mű, amely ezúttal a legilletékesebbek előadásában szólal meg. A Rossini-opera eredeti, velencei változata a lieto fine, a boldog befejezés megoldását választja, ám később a zeneszerző komponált egy tragikus finálét is. A pesarói Rossini Operafesztivál előadásai minden évben, augusztusban láthatók a zeneszerző szülővárosában. A Müpába érkező előadás énekesgárdája nemzetközi, a címszerepet alakító Maria Barakova ünnepelt fiatal orosz szoprán.

Március 8-án igazi csemegét hallhatnak a régizene kedvelői: Rameau Hébé ünnepei, avagy a líra mesterei című művének (pontos műfaji meghatározása: opéra-ballet) magyarországi bemutatóját. Az alkotás megszólaltatása Vashegyi György sok éve zajló nagyszabású projektjébe illeszkedik, melynek keretében a karmester és zenetudós Rameau számos színpadi művét megismerteti a Müpa közönségével két együttese, az 1990-ben alapított Purcell Kórus és az 1991-ben létrehozott Orfeo Zenekar élén. A nemzetközi szereposztás ezúttal is világklasszis énekeseket vonultat fel.

Március 13-án Mozart, Donizetti és Verdi operáiból hallhat népszerű áriákat és duetteket a Müpa közönsége a világhírű francia bariton, Ludovic Tézier tolmácsolásában, akihez honfitársa, a sokoldalú szoprán, Cassandre Berthon, valamint az ünnepelt mexikói tenor, Ramón Vargas csatlakozik. Az oboásból lett karmester, Pier Giorgio Morandi, Leonard Bernstein és Seiji Ozawa egykori tanítványa az olasz repertoár specialistája, aki a világ számtalan nagy operaházában vezényelt már.

mupa 2021 ludovic tezier photo cassandre berthon

Ludovic Tézier (fotó: Cassandre Berthon)


Április 27-én Verdi A lombardok című operáját láthatjuk koncertszerű előadáson. Verdi korai remeke izgalmas ritkaság, amely nem szerepel az operaházak törzsrepertoárján, ezért is érdemes meghallgatni – no meg azért, mert a Müpa koncertszerű előadása igazi sztárparádé, kiváló külföldi zenekarral és kórussal, világklasszis énekes szólistákkal. A két fivér, Arvinio és Pagano alakítója a mexikói-amerikai tenor, Galeano Salas, a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny fődíjasa, és a magát „basso cantabileként” meghatározó itáliai basszbariton, Ildebrando d'Arcangelo. Az amerikai tenor, René Barbera is ismerősünk: nagy sikert aratott a Müpa tenor3 koncertjén. Giseldát, Arvinio lányát a szintén amerikai Tamara Wilson kelti életre. A kiváló horvát karmester, Ivan Repušić hannoveri, hamburgi, drezdai, berlini és prágai tapasztalatok után 2017 óta áll az 1952-ben alapított Müncheni Rádiózenekar élén.

mupa 2021 ildebrando darcangelo facebook

Ildebrando d'Arcangelo (fotó: az énekes hivatalos Facebook-oldala)


Ha június, akkor Budapesti Wagner-napok. A nibelung gyűrűje a Müpa évadzárásának egyik koronaékszere, és ez az új évadban sem lesz másként. 2021-ben immár tizenhárom éve annak, hogy Wagner teljes Ringje első alkalommal került közönség elé a Müpában, s már Hartmut Schörghofer legendás rendezésének felújított változatát is harmadszor láthatja-hallhatja idén a közönség.

mupa 2021 catherine foster photo uwe arens

Catherine Foster (fotó: Uwe Arens)


A Fischer Ádám vezényelte Ring tetralógia mellett 2021-ben a Lohengrin bemutatója várja a közönséget. A Müpa előadása sok éve aratott sikert, öröm lesz hozzá visszatérni, a szereposztásban bekövetkezett változások pedig az újdonság varázsát kölcsönzik a produkciónak.

mupa 2021 annette dasch photo daniel pasche

Annette Dasch (fotó: Daniel Pasche)


Június 30-án a Müpa Carmen-produkciójában a címszerepet korunk egyik legnagyobb sztárja, a Metropolitan lett dívája, Elīna Garanča kelti életre. A nemzetközi előadói gárdában Don Joséként a francia tenort, Jean-François Borrast köszönthetjük, a torreádort a szlovák Dalibor Jenis szólaltatja meg, Micaëlát pedig a kiváló magyar énekesnő, Balga Gabriella kelti életre, aki 2012 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. A Müpa koncertszerű előadása „családi produkció”, hiszen a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara élén az est brit-gibraltári karmestere, a hajdani bécsi Leopold Hager-növendék, Karel Mark Chichon áll majd, aki a magánéletben a címszerepet alakító énekesnő férje.

mupa 2021 garanca c holger hage deutschegrammophon

Elīna Garanča (fotó: Holger Hage / Deutsche Grammophon)


Természetesen 2020/21-ben is folytatódnak a Müpában a Metropolitan-közvetítések.

*

A március 11-i kormánydöntés értelmében a Müpa – egyelőre 2020. március 31-ig – az előadásait nem tartja meg, a 2020/21-es évad bérletei azonban már elérhetőek. Az intézmény március 12-én 10 órától a Müpa+ hűségprogram platina szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az új szezon bérleteire, március 13-án 10 órától az arany szint, 15 órától pedig az ezüst szint tagjai csatlakozhatnak. A nagyközönség számára március 16-án reggel 10 órától lesznek elérhetők a bérletek. A bérletvásárlás zavartalansága, illetve a nézők kényelme és biztonsága érdekében a Müpa arra kéri a közönséget, hogy aki teheti, a személyes vásárlás helyett online, a mupa.hu oldalon váltsa meg bérletét.

További információ a bérletekről: https://www.mupa.hu/jegyek-berletek/berletek-2020-21

 

Lead kép: Elīna Garanča (fotó: Paul Schimhofer)

 

(forrás: Müpa)