head main programajanlo

Az operaíró verseny győztese

Az operaíró verseny győztese

Albin Fries „Nora” című operája nyerte a Bartók Plusz Operafesztivál operaíró versenyét.

 „A jövő kulcsa” Operaíró Versenyt azzal a céllal hirdeti meg 2013 óta a miskolci fesztivál, hogy olyan új művek szülessenek, amelyekkel a közönséget újra meg lehet nyerni az opera műfajának.

Az első kiírás óta évről évre megrendezett versenyen először 2016-ban hirdettek győztest: Mátyássy Szabolcs Scævola című operáját. A darab ősbemutatójára 2017-ben került sor a miskolci operafesztiválon.

Az operaíró versenyre 2018-ban 19 pályaművet nyújtottak be kortárs szerzők a világ számos országából. A magyarok mellett osztrák, brit, spanyol, amerikai/francia, izraeli, cseh, guatemalai, brazil/portugál, lengyel, olasz és orosz zeneszerzők pályáztak.

nora 1

Jelenet a Nora című operából


A beérkezett művek közül az előzsűri négyet juttatott tovább a döntőbe, amit december 14-én tartottak a budapesti Zeneakadémia Solti termében. Az operák legjellemzőbb részleteit az est rendezője és karmestere, Cser Ádám jóvoltából félszcenírozott formában, zongorakísérettel ismerhette meg a hallgatóság.

A döntős művek a következők voltak: Juraj Filas: Jane Eyre, Andorka Péter: Boszorkányvér, Valentin Dubovszkoj: Kőangyal és Albin Fries: Nora.

A zsűri tagjai: Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző; Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese; Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál művészeti igazgatója, Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész; Marco Taralli zeneszerző és Vaszilij Barkhatov rendező.  

A zsűri döntése értelmében Albin Fries osztrák zeneszerző Nora című műve nyerte idén a Bartók Plusz Operafesztivál nemzetközi operaíró versenyét. A művet teljes egészében a 2019-es miskolci operafesztiválon hallhatja majd először a közönség.

albin fries web

Albin Fries zeneszerző

 

(forrás: Bartók Plusz Operafesztivál)