head main programajanlo

Három tenor a zene világnapján

Három tenor a zene világnapján

René Barbera, Maxim Mironov és Fabio Sartori koncertje a Müpában.

A legendás három tenort, Luciano Pavarottit, José Carrerast és Plácido Domingót bizonyára senkinek sem kell bemutatni. Világsikert aratott az ötlet: a világ három leghíresebb tenorja rivalizálás helyett egyesíti erőit, hogy minél több embernek szerezzen gyönyörűséget. A Müpa most nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a zene világnapján három kiváló, fiatal tenort mutasson be a közönségnek. Október 1-jén René Barbera, Maxim Mironov és Fabio Sartori lép színpadra a legnagyobb olasz szerzők áriáival, a karmester pedig az az Andrij Jurkevics lesz, akit Edita Gruberová állandó kísérőjeként ismerhet a közönség.

 

Bár a három fiatalember még nem ért el olyan magasságokba, mint a legendás triász, bizton állítható, hogy ami késik, nem múlik. Az elmúlt években mindhárman jelentős nemzetközi sikereket arattak, eddigi pályafutásukat összegezve is olyan karmestereket említhetünk, mint Vladimir Jurowski, Claudio Abbado, Riccardo Muti és Zubin Mehta; valamint olyan operaházakat, mint a berlini vagy a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a Washingtoni Nemzeti Opera, a Los Angeles-i Opera vagy a New York-i Metropolitan.

Fabio Sartori c Victor Santiago

Fabio Sartori (fotó: Victor Santiago)


Hármuk együttműködése – a zene világnapján – a nemzetköziség lelkesítő eszméjét is megidézi: René Barbera amerikai, Maxim Mironov orosz, Fabio Sartori pedig Itália szülötte. Műsoruk a felülmúlhatatlan és megunhatatlan olasz repertoárból merít, megszólaltatva két nagy bel canto szerzőt, Rossinit és Donizettit, a 19. század nagy romantikusát, Verdit és a századforduló meghatározó operazsenijét, Puccinit.

Maxim Mironov c Matilde Fasse masolata

Maxim Mironov (fotó: Matilde Fasse)


A texasi születésű René Barberát „9 C-s tenorként” is emlegetik, ő volt az első, aki a Plácido Domingó alapította Operalia énekversenyen három első díjat zsebelt be egyszerre. Rossini Olasz nő Algírban című operájának Lindorójaként mutatkozott be a New York-i Metropolitan Operában, de a budapesti közönség is jól ismeri őt, hiszen 2017-ben Rossini A sevillai borbély Almaviva grófjaként aratott nagy sikert a Müpában. Az orosz Maxim Mironovot napjaink egyik legjobb bel canto tenorjaként tartják számon, valóságos átváltozóművész, hiszen számtalan karaktert formált már meg a jól fésült szerelmestől a hosszú hajú rosszfiúig. „Nagy ember nagy hanggal”, így emlegeti a New York Times Fabio Sartorit, aki rend­szeres visszatérő vendége a milánói Scala, a New York-i Metropolitan Opera, a bécsi Staatsoper és a Veronai Aréna elő­adásainak.

Rene Barbera

René Barbera


Az est karmestere a Magyar Állami Operaház Zenekarának élén Andrij Jurkevics lesz, aki nemrég a Müncheni Kamarazenekart dirigálta az ARD Zenei Verseny gálakoncertjén, nem mellesleg pedig Edita Gruberová állandó zenei partnere.

 

Műsor:

Verdi: A végzet hatalma - nyitány

Mozart: Così fan tutte - Un' aura amorosa

Verdi: Traviata - De' miei bollenti spiriti... O mio rimorso

Verdi: Macbeth - Ah, la paterna mano

Donizetti: Az ezred lánya - nyitány

Verdi: Rigoletto - La donna è mobile

Verdi: A lombardok - La mia letizia infondere

Bellini: A puritánok - A te, o cara

Donizetti: Az ezred lánya - Ah mes amis... Pour mon âme

Bellini: Norma - nyitány

Donizetti: Szerelmi bájital - Una furtiva lagrima

Rossini: A sevillai borbély - Ecco, ridente in cielo

Puccini: Tosca - E lucevan le stelle

Verdi: Szent Johanna - nyitány

Rossini: Olasz nő Algírban - Languir per una bella

Donizetti: Lammermoori Lucia - Tombe degli avi miei

Donizetti: Don Pasquale - Com'è gentil

Leoncavallo: Bajazzók - Vesti la giubba

 

Tenor3 - René Barbera, Maxim Mironov és Fabio Sartori
2018. október 1. 19:30

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel: Andrij Jurkevics

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara

További információk és pontos műsor: 3tenor