head main programajanlo

III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Hatvanegy versenyző részvételével vette kezdetét a Zeneakadémián a megmérettetés.

A III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny hétfő délelőtti megnyitóján Szabó Stein Imre kommunikációs és versenyfejlesztési tanácsadó emlékeztetett: négy földrész harmincnyolc országából – Perutól Japánon és Dél-Afrikán át Finnországig – 145 fiatal énekes jelentkezett a versenyre. A rendkívül erős mezőnyre való tekintettel a Marton Éva vezette előzsűri döntése alapján a korábbiaknál másfélszer több, 94 jelentkező kapott meghívást az élő fordulókba, s közülük hatvanegy fiatal művész részvételével kezdődhet meg a versengés. Az egyhetes megmérettetést lezáró gálakoncertnek is a Zeneakadémia ad otthont.

A verseny névadója megnyitó beszédében mindenekelőtt köszönetet mondott a Zeneakadémiának, amiért kinyitotta a világ énekesei számára a Zeneakadémia kapuit, majd bemutatta a nemzetközi zsűri jelenlévő tagjait: az első alkalommal csatlakozó Teimuraz Gugushvili tenort, a Tbiliszi Konzervatórium professzorát és Franz Grundheber baritont, a hamburgi és a bécsi operaház örökös tagját, valamint Vittorio Terranovát, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetőjét, Anatolij Goussevet, a La Scuola Musicale di Milano professzorát és Miguel Lerínt, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzserét (a grémium munkájában részt vesz továbbá Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora, illetve magyar oldalról Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója). Marton Éva minden versenyzőt meghívott a gálát követő három napban tartandó mesterkurzusára, amelyre ingyenesen, és az eredménytől függetlenül várja a fiatal énekeset.

2 III Marton Enekverseny sorsolas

A köszöntő beszédet követően Schanda Beáta versenytitkár ismertette a verseny menetét, majd a legfiatalabb versenyző, Inna Fedorii közreműködésével kihúzták a fordulók sorrendjét meghatározó rajtszámot: a 23-as Rolando Guy argentin tenortól indulnak a fordulók.

A verseny honlapján, illetve Facebook-oldaláról elérhető élő internetes közvetítésének köszönhetően minden forduló a világ bármely pontjáról követhető, emellett a szombati döntőt a Bartók Rádió, a vasárnapi gálát pedig az MTVA M5 csatornája is műsorra tűzi.

Az immár harmadjára Budapesten összegyűlő ifjú énekesek hétfőn, kedden és szerdán a Solti Teremben zajló, ingyenesen látogatható elődöntőkben egy-egy operaáriával és Liszt-dallal mutatkozhatnak be. A szeptember 13-án délután és este lebonyolítandó, szintén nyilvános középdöntőben a zsűri első rostáján túljutó legjobb néhány tucat énekes csillantja meg képességeit két-két operarészlet előadásával. A III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny szeptember 15-i döntőjében újra két-két áriát, de immár zenekari kísérettel adnak elő a legkiválóbbak a Nagyteremben. S bár az est végére megszületik a közönség és a zsűri döntése, csak majd a megmérettetés vasárnap esti gálakoncertjének legutolsó perceiben tudhatjuk meg, hogy ki nyeri el idén a 15 ezer eurós Nagydíjat, azaz ki lesz a verseny győztese.

II Marton Competition Final c Liszt Academy Mudra Laszlo

A több, mint ötvenezer euró értékben kiosztandó elismeréseknél is fontosabb talán, hogy a versenyen nyújtott teljesítmény jó esetben emelkedő pályára állíthatja a győztesek karrierjét. A Nagydíjat elnyerő eddigi két énekes, Vörös Szilvia és a fehérorosz Alexander Roslavets pályafutása gyorsan ívelt felfelé a versenygyőzelem után. A magyar mezzoszoprán nemcsak a budapesti Opera előadásainak lett gyakori szereplője, de Plácido Domingo és Anna Nyetrebko oldalán is énekelt, s mára a bécsi Staatsoper magánénekesi szerződésével büszkélkedhet, a fehérorosz basszista pedig jövő februárban a New York-i Metropolitan Operában debütál. A Zeneakadémia, ahonnan annyi nagy művészi pályafutás indult, alighanem ezúttal is jelentős helyszínné válik majd néhány operaénekes karriertörténetében.

 

fotók: Felvégi Andrea