ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Az Armel Opera Festival győztesei

Az Armel Opera Festival győztesei

Véget ért a 2018. évi Armel Opera Festival.

Az immár 11 éves Armel Opera Festival olyan operaritkaságokat és legfőképp kortárs műveket bemutató nemzetközi operaesemény, amely egyben nemzetközi tehetségkutató verseny is operaénekesek számára.

Az énekesek tavalyi versengését és kiválasztását követően a fesztivál idén is öt produkcióval várta az opera- és színházrajongókat július 1. és július 5. között Budapesten a Müpában és Bécsben a MuTh Színházban. 

A fesztivál tradíciója szerint a nemzetközi zsűri a bemutatott előadásokat, valamint a versenyszerepekben fellépő operaénekesek előadói teljesítményét is értékelte.

A szakmai zsűri tagjai:

Beth Morrison, a Beth Morrison Projects kreatív producere és a Prototype Festival alapító társigazgatója, New York

Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, rendező, Budapest

José Correia, az ARTE és az ARTE CONCERT programigazgatója, Párizs

A zsűri elnöke:

Bernard Faivre D’Arcier, a Lyoni Biennálé elnöke, az Avignoni Festival volt elnöke, Párizs

A nyitóelődás július 1-én Christoph Willibald Gluck Orfeo & Euridice című operája, a NorrlandsOperan produkciója volt. A rendező, Åsa Kalmér modern rendezésében Orfeusz és Euridiké párkapcsolatának mitológiájában a szerelem elvárásait és lehetőségeit rendhagyó módon ábrázolta. A svédországi társulat produkciójában JEANNE GÉRARD francia szoprán az Armel Opera Festival versenyszereplőjeként Ámort alakította.

armel orfeo

Orfeo & Euridice


A második napon, július 2-án, szintén a Müpában, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) magyarországi bemutatóját láthatta a közönség, amelyben a színház társulata, énekkara, balett tagozata és zenekara is részt vett. Az Adok-Papok című produkció a szerb operakomédiák aranykorát idézte. Az alapmű Stevan Sremac, a páratlan humoráról ismert zentai író műve, amelyet 120 évvel ezelőtt vetett papírra. Regényéből filmes és színházi adaptáció is készült. Cira és Spira története most Dejan Despic zeneszerző alkotásaként öltött operai formát. A versenyszereplő ANTONEL BOLDAN román- francia tenort a Kocsis szerepében láthattuk.

armel adok papok

Adok-Papok


Július 3-án
, a fesztivál harmadik estéjén Bécsben, a MuTh Színházban láthatta a közönség a Kolibri Színház produkcióját, Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című báboperájának bemutatóját Novák János rendezésében. A szövegkönyvet Déry Tibor azonos című színpadi műve nyomán Vajda Gergely és Horváth Péter írta. A darab atmoszférája a Vitéz László-féle vásári bábkomédiák világát idézi. A muzsika – akár az eredeti prózamű – bátor és direkt, hol drámai, hol ironikus. A versenyszereplő AGATHE DE COURCY francia mezzoszoprán az Anya, a Szűz és Stefánia szerepében mutatkozott be a fesztivál közönségének.

Július 4-én ugyancsak Bécsben, a MuTh Színházban mutatták be Eötvös Péter Lady Sarashina című operáját a szerző jelenlétében, Almási-Tóth András rendezésében.

A librettót a szerző alkotótársa, Mezei Mari készítette Ivan Morris angol fordítása alapján. A darabban a színház és a zene sajátos keveréke talált utat, és Eötvös Péter a mai napig ezt a művét érzi legközelebb saját zenei karakteréhez. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában a versenyszereplő FÜLEP MÁTÉ magyar bariton volt, közreműködött a Pannon Filharmonikusok, Vajda Gergely vezényletével.

(Az opera magyarországi ősbemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Zeneakadémiával közös programként valósult meg 2014-ben.)

armel lady sarashina

Lady Sarashina


Az Armel Opera Festival utolsó előadására július 5-én került sor a Müpában. A Calamity/Billy című, két zeneszerző művét magába foglaló előadás francia-belga koprodukcióban készült. Calamity Jane és Billy, a kölyök két mélységesen emberi bandita, két törvényen kívüli, vadnyugati hős. A francia zenés-színházi koprodukció kettejük legendáját felidézve repítette el a nézőket abba a régvolt Amerikába, amelynek hősei elbuktak ugyan, mégis téren és időn túl tovább élnek. A budapesti bemutatón jelen volt a Billy szerzője, Gavin Bryars, aki különleges, elsősorban az ütősöket előtérbe helyező hangszerelésre írta a művet. A versenyszereplő SARAH DEFRISE belga szoprán Jane-t alakította. 

armel calamity

 Calamity

armel billy

 Billy


ARMEL OPERA FESTIVAL 2018 - DÍJAZOTTAK


LEGJOBB PRODUKCIÓ

Ben Johnston-Gavin Bryars-Michael Ondaatje: CALAMITY/ BILLY,

a Théâtre de la Croix-Rousse (Lyon, Franciaország), a Théâtre de la Renaissance (Oullins, Franciaország) és a Muziektheater Transparant (Antwerpen, Belgium) produkciója.

Rendező: Jean Lacornerie

Zenei vezető: Gérard Lecointe

Közreműködött: Les Percussions Claviers de Lyon

A díjat Káel Csaba zsűritag, rendező, a Müpa vezérigazgatója adta át.


LEGJOBB ELŐADÓ 

SARAH DEFRISE szoprán (Belgium), a Ben Johnston-Gavin Bryars-Michael Ondaatje: CALAMITY/BILLY című két egyfelvonásos opera első részében nyújtott magas színvonalú művészi teljesítményéért.

A Legjobb Előadó díja 6000 Euro.

A díjat a zsűri elnöke, Bernard Faivre D’Arcier, a Lyoni Biennálé elnöke adta át.


ARTE KÖZÖNSÉGDÍJ:

Dejan Despic: Adok-papok

A Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) produkciója

Rendező: Ivana Dragutinović Maričić

Karmester: Željka Milanović

Közreműködött: a Szerb Nemzeti Színház Zenekara és Kórusa

A díjat Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatója adta át.

A nézők az ARTE Concerten szavazhattak a nekik legjobban tetsző előadásra, 2018. július 1-6. között. A szavazás eredményét közjegyző hitelesítette.


KÜLÖNDÍJ

Eötvös Péter Lady Sarashina című operájának zenei megfogalmazásáért és a magas színvonalú zenekari előadásért.

Az opera a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciója.

Rendező: Almási-Tóth András

Karmester: Vajda Gergely

Közreműködött: Pannon Filharmonikusok

A díjat Beth Morisson zsűritag, a PROTOTYP Festival társigazgatója adta át.

fotók: Kállay-Tóth Anett