ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Indul a Bartók Plusz Operafesztivál 2017

Indul a Bartók Plusz Operafesztivál 2017

Június 16-25. között rendezik a 2017. évi Bartók Plusz Operafesztivált. Ajánló.

A tavalyi operafesztivál – mindenekelőtt "Bartók-maraton" című produkciójával – Bartók Béla műveit állította középpontba. A Kodály-évforduló kapcsán az idei program fókuszában Kodály Zoltán áll.

„Legyen az opera mindenkié!” – ezzel a mottóval született meg a fesztivál „Ezrek operája” elnevezésű programja 2012-ben, amelynek keretében népszerű klasszikus operákat ingyenes szabadtéri program keretében visznek ki az utcára, Miskolc köztereire. Az előző néhány évben ilyen jellegű előadáson láthatták a nézők a Traviatát, a Toscát, a Trubadúrt, az Aidát, a Carment. Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján a Székely fonó kerül sorra. Bár műfaji besorolása szerint a darab inkább daljáték, számtalan alkalommal mutatták be a Magyar Állami Operaházban is. A Székely fonó egyes részleteit a fesztivál hagyományaihoz híven először úgynevezett beavató előadásokon ismerheti meg a közönség. A teljes mű június 22-én hangzik el a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában, a Magyar Állami Operaház vendégjátékában, Gál Erikával, Haja Zsolttal, Pataki Adorjánnal, Wiedemann Bernadettel és Sáfár Orsolyával a főbb szerepekben. Az előadásra tehát most a színházban kerül sor, viszont a produkció kivetítőn is nyomon követhető lesz a miskolci Szent István téren.
 

miskolc 2017 ajanlo kodaly 
Kodály Zoltán


A Bartók Plusz Operafesztivál az utóbbi években a modern népopera megteremtésének kezdeményezését is magára vállalta, vagyis hogy népszerű, dallamos, de igényesen megírt művek bemutatásával igyekezzen a nézők minél szélesebb táborát be-, illetve visszacsalogatni az operaelőadásokra. A Fesztiválon ennek kapcsán – az új népoperát keresve – az idei évben több, az opera műfajának határait feszegető darab is színpadra kerül.

Ősbemutató lesz Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című „opera-musicalje”. A Bulgakov regényét adaptáló nagyszabású mű előadói apparátusát a szimfonikus zenekar mellett egy rock együttes képezi, melynek két szintetizátor is része. A Hollerung Gábor karmester felkérésére készült és általa vezényelt mű koncertszerű előadásán a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, valamint a Magyar Állami Operaház magánénekesei – többek között Sáfár Orsolya, Balczó Péter és Cser Krisztián – működnek közre június 24-én a Nagyszínházban.
 

miskolc 2017 ajanlo safar orsolya 
Sáfár Orsolya


Mátyássy Szabolcs Scaevola című, inkább „hagyományos” operája is ősbemutató, a művet június 21-én láthatjuk a Nemzeti Színházban. A darab a Bartók Plusz Operafesztivál által meghirdetett "A jövő kulcsa 2016" című operaíró verseny győztes műve. A kétfelvonásos opera cselekményének alapmotívuma egy régi legenda, a Rómát megmentő, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scaevola története, akinek hősies gesztusa az ezredfordulóra áthelyezett háborús helyzetben elevenedik meg. Az előadás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciója. Sofija szerepében világhírű énekesnőnk, Rost Andrea lép fel.
 

 miskolc 2017 ajanlo rost andrea
Rost Andrea


Leonard Bernstein Candide című musical-operettjét június 19-én láthatjuk a Miskolci Nemzeti Színház Nyári Színházában. Bernsteint a nagyközönség elsősorban karmesterként, illetve a West Side Story zeneszerzőjeként ismeri. A kritikusok által musicalként, operettként, sőt, vígoperaként is besorolt Candide című művéből azonban magyar színpadokon inkább csak a nyitány, vagy Kunigunga „Glitter and Be Gay” kezdetű áriája hallható az operagálákon. Az 1956-ban a Broadway-n bemutatott darab most, a miskolci operafesztiválon a németországi Pforzheim-i Színház vendégjátékában teljes egészében lesz látható.
 

 miskolc 2017 ajanlo candide
Candide


Június 17-én este Bernstein Trouble in Tahiti című egyfelvonásos kisoperáját is megtekintheti a közönség a miskolci Szent István téren, az À la cARTe független társulat produkciójában.
 

 miskolc 2017 ajanlo trouble in tahiti


Szintén a műfaj határait feszegető mű, egyben ősbemutató Ittzés Tamás Lutherek című „ragtime-operája”. A „crossover” jellegű darab minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a dzsesszműfajba beleillik: swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé és természetesen ragtime. A darab vezérfonalát Martin Luther King életének legfőbb mozzanatai adják, aki halála után, a mennyországban Luther Mártonnal találkozik. A Lutherek színpadi bemutatójának zenei alapját a kibővített Bohém Ragtime Jazz Band játssza, amelynek vezetője maga a szerző. A június 18-i előadás a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Bartók Plusz koprodukciója. 

 miskolc 2017 ajanlo bohem ragtime
Bohém Ragtime Jazz Band


Magyarországi bemutató lesz Shigeaki Saegusa Ifjabb Butterfly (Jr. Butterfly) című operája. Ifjabb Butterfly nem más, mint a Puccini-hősnő Pillangókisasszony, azaz Madame Butterfly Pinkerton hadnagytól született gyermeke. Hogy élete milyen fordulatokat vesz, mikor szintén katonaként Japánba vezénylik a II. világháború idején, hogyan lesz szerelmes egy japán lányba, miként változtatja meg életüket a Nagasakira hulló atombomba, hogyan ismeri meg valódi édesanyja történetét – ezt meséli el Shigeaki Saegusa operája. A japán zeneszerző 2004-ben írt művét Nyugaton először az olasz Puccini Fesztiválon mutatták be, ez volt az egyetlen nem Puccini-opera, amit a Torre del Lago-i fesztivál műsorára tűzött. A darabot most a Bartók Plusz és a Puccini Fesztivál együttműködésének köszönhetően láthatja a közönség.
 

 miskolc 2017 ajanlo junior butterfly
Ifjabb Butterfly (Jr. Butterfly)


Bartók Béla Kékszakállúja szinte minden évben része a Fesztivál programjának. Idén a miskolctapolcai Barlangfürdőben hallhatjuk Bartók egyetlen operáját, koncertszerű előadásban, zongorakísérettel, Szolnoki Apollónia és Cseh Antal főszereplésével.
 

 miskolc 2017 ajanlo kekszakallu
Szolnoki Apollónia és Cseh Antal A kékszakállú herceg vára portugáliai előadásán


Június 18-án a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában mutatja be a Fesztivál Astor Piazzolla sajátos „tangó-operáját”, a Maria de Buenos Aires-t.
 

 miskolc 2017 ajanlo piazzolla maria
Maria de Buenos Aires


A színpadi művek és koncertszerűen elhangzó operák mellett idén is hallhatunk kórusműveket, hangszeres zenei koncerteket is.

A június 16-i nyitóhangverseny programjában szerepel Kodály Budavári Te Deum és Psalmus Hungaricus című oratorikus műve. Ezen a koncerten, ősbemutatóként hangzik el Fekete Gyula zenekari kompozíciója, a Csellóverseny is, amelyet a szerző Bartók Plusz Operafesztiválnak ajánlott.

A szentpétervári Russian Chamber Philharmonic zenekart az orosz zenei világ legautentikusabb tolmácsolójának tartják, az együttes Európa egyik legkeresettebb kamarazenekara. Miskolci hangversenyükön, június 25-én fellép a mai berlini operaélet egyik legújabb sztárja, a koloratúrszoprán Nora Friedrichs, akinek partnere a 2010-es Bartók Plusz Három tenor gáláján már emlékezetes sikert aratott Mikhail Agafonov tenorista lesz.
 

 miskolc 2017 ajanlo russian chamber philharmonic
Russian Chamber Philharmonic


A világhírű kamarazenekar, az I Musici di Roma június 20-án ad koncertet a Nyári Színházban. Az idén 65 éves együttes Miskolcon június 20-án Nino Rota és Astor Piazzolla művei mellett Brahms Magyar táncait, valamint Bartók Román táncait adja elő.
 

 miskolc 2017 ajanlo imusici
I Musici di Roma


Izgalmas programnak ígérkezik az olasz Girolamo Deraco Szimfonikus installáció kórusra és 100 gramofonra – Hommage á Kodály Zoltán című darabja június 23-án a Nagyszínházban. Az elmúlt évek miskolci operafesztiváljain más és más jellegű, gyakran meghökkentő alkotásokkal több ízben is bemutatkozó zeneszerző installációs zenei performanszában a nagyrészt számítógép alkotta digitális hangokból száz gramofon segítségével – a hallgatóság előtt – válnak újra analóg hangok. „A projektben felhasznált zenei kompozícióból egy olyan zenei hang-tér jön létre” – így a programfüzet –, „amelyet korábban senki nem hallhatott”.
 

 miskolc 2017 ajanlo girolamo deraco
Girolamo Deraco


A fentieken túl számos egyéb esemény, koncert, táncprodukció, gyerekprogram és elméleti előadás is várja az érdeklődőket, amelyekről részletesen a Fesztivál honlapján tájékozódhatnak.



(Forrás és fotók: Bartók Plusz Operafesztivál)