ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Primavera ’17 az Erkel Színházban

Primavera ’17 az Erkel Színházban

Vidéki és határon túli színházak előadásai az Erkelben. Ajánló.

Vidéki és határon túli teátrumok legfrissebb operaelőadásai vendégeskednek április 4. és 9. között Budapesten. A négy éve minden tavasszal megrendezett, egy héten át tartó eseménysorozat célja a fővároson kívüli operajátszás népszerűsítése.

A hagyományokhoz híven idén is hat színház fogadta el az Opera meghívását. A mintaértékű gesztust Gulyás Dénes, a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója így értékelte: „A tény, hogy a Primavera fesztivál él és működik, önmagában nagyszerű, hiszen minden alkalom, amikor egy társulat elmegy »otthonról«, kihívást jelent. Ezek az erőpróbák pedig alakítják, érlelik a művészeket.”

A Primavera április 4-én a Kolozsvári Magyar Opera vendégszereplésével veszi kezdetét. Mozart Don Giovanni című operáját Selmeczi György rendezi, aki szerint „jellemzően húsz-huszonöt évenként alakul úgy egy társulat összetétele, hogy e mű szerepeit kiegyenlítetten ki lehet osztani. A kolozsvári együttesben most éppen minden figurára van alkalmas előadó. A cél egy jól »olvasható« előadás létrehozása volt, amely a kamarazenélés és a kamaradráma attitűdjeit helyezi a középpontba.” A Bartók–Pásztory-díjas muzsikus a kolozsvári intézmény megbízott művészeti vezetője, aki a produkció dirigense is egyben, az előadásban a társulatból Sándor Csaba, Sándor Árpád, Fülöp Tímea, Köpeczi Sándor, Barta Lóránt, Egyed Apollónia, Szilágyi János és Chiuariu Lívia működik közre.

primavera don giovanni foto mathe andras
Don Giovanni (fotó: (fotó: Máthé András)


Április 5-én a Győri Nemzeti Színház művészeié a színpad, akik Verdi Traviatáját hozzák el a fővárosba, két hónappal a bemutató után. Szűcs Gábor rendező rendkívül aktuálisnak tartja a szerelemről, megbocsátásról, társadalmi előítéletekről szóló történet, amelyet ezért napjaink díszletei között rendezett meg. A Silló István vezényletével játszott opera főbb szerepeit Lőrincz Judit, Turpinszky-Gippert Béla és Bede-Fazekas Csaba éneklik.

primavera traviata foto orosz sandor
Traviata (fotó: Orosz Sándor)


Április 6-án a Szegedi Nemzeti Színház társulatán a sor, akik szintén az olasz mester egyik darabját választották. A Toronykőy Attila színrevitelében látható Trubadúr-produkció azonban nem kíván elvonatkoztatni a történet alaphelyszínétől, az egyházi befolyás alatt álló középkori Spanyolországtól. „A trubadúrt a saját megírt korában, azaz a 15. században kell játszani, természetesen a mai színházi eszközök és a mai esztétikai érzet igényeinek megfelelően” – nyilatkozta a rendező. A zenekari árokban Pál Tamás dirigálja az együttest, míg a színpadon Kelemen Zoltánt, Nadia Cerchezt, Wiedemann Bernadettet, László Boldizsárt és Altorjay Tamást láthatja-hallhatja a közönség.

primavera trubadur foto kelemen jozsef
A trubadúr (fotó: Kelemen József)


Április 7-én Erkel Bánk bánja csendül fel a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagjainak tolmácsolásában. Gemza Péter rendezésével a zenét kívánja szolgálni, míg a látványos külsőségek a történelmi kort idézik. A Szabó Sipos Máté által vezényelt produkció címszerepét a Liszt- és Kossuth-díjas Kiss B. Atilla formálja meg. Társai a színpadon többek között Rendes Ágnes, Wagner Lajos, Bódi Marianna, Balczó Péter, Jekl László és Cser Péter lesznek.

primavera bank ban foto mathe andras
Bánk bán (fotó: Máthé András)


Április 8-án a Miskolci Nemzeti Színház Wagner A bolygó hollandi című operájával érkezik, amely mérföldkő a borsodi teátrum történetében, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékokkal való együttműködés eredményeként először mutatnak be darabot a német zeneszerzőtől. A rendező Szabó Máté, aki a semmibevetettség, a távolba merengés, a végtelen üresség és az eleven termékenység találkozását emelte ki a darabbal kapcsolatban. Az előadást, amelyet Kálmándy Mihály, Rácz István, Rálik Szilvia, László Boldizsár, Bódi Marianna és Böjte Sándor közreműködésével láthatnak a nézők, Cser Ádám, a teátrum zeneigazgatója dirigálja.

primavera bolygo hollandi foto eder vera
A bolygó hollandi (fotó: Kelemen József)


A Primavera rendezvénye április 9-én, a Pécsi Nemzeti Színház Macbeth-produkciójával zárul, amely szintén először szerepel a baranyai megyeszékhely teátrumának műsorán. A Gulyás Dénes által rendezett előadás a címszereplő skót nemes jellemtorzulására összpontosít, aki látomásainak megjelenítésében az animációs vetítés is szerepet kap. Verdi zenéje Oberfrank Péter vezényletével csendül fel, a főbb szerepeket pedig Bognár Szabolcs, Kiss András, Miksch Adrienn és Bergovecz Dávid alakítják az előadásban.

primavera macbeth foto kortvelyesi laszlo
Macbeth (fotó: Körtvélyesi László)


A szervezők reményei szerint a Primavera egyhetes sorozata idén is alkalmat ad arra, hogy az Erkel Színház a magyar nyelvű operajátszás találkozási pontjává váljon. Ahogy Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a 2013-as újranyitáskor kiemelte: „Az Erkel nem az Operáé, hanem az egész országé.”

 

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)