head main programajanlo

Fehérorosz győzelem

Fehérorosz győzelem

A belorusz Alexander Roslavets nyerte a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Nagydíját és a közönségdíjat. Beszámoló a döntőről.

Szeptember 24-én, szombaton este a Zeneakadémia Nagytermében tartott, a verseny honlapján élőben sugárzott döntőben kihirdették az első három díj és a Nagydíj nyertesét, valamint a közönségdíjast. A Nagydíjat és a közönségdíjat egyaránt a belorusz Alexander Roslavets vehette át. Az I. díjat a mongol Ankhbayar Enkhbold nyerte, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a III. díjat a lengyel Lucyna Jarząbek kapta.

Az okleveleket és a különdíjakat vasárnap, a Magyar Állami Operaházban rendezett gálakoncerten adták át.

*

A 2016 januárjában meghirdetett II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre öt kontinens huszonöt országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett meg Budapestre, és mérte össze tudását egy szabadon választott Liszt-dal és egy operarészlet előadásával a szeptember 20-án és 21-én megrendezett elődöntőben. A szeptember 22-i középdöntőbe huszonheten jutottak tovább, ahol két további operarészletet mutattak be.

A középdöntőről itt olvashatják az Operaportál beszámolóját: „Szláv dominancia”.


*


A döntőbe Lucyna Jarząbek (Lengyelország), Ankhbayar Enkhbold (Mongólia), Alexander Roslavets (Fehéroroszország), Horti Lilla (Magyarország), Polina Shamaeva (Oroszország), Ksenia Khovanova (Oroszország), Kim Eunhee (Dél-Korea), Azat Malik (Kazahsztán), Sylwia Olszynska (Lengyelország) és Theodora Raftis (Ciprus) jutott be.

me final dontosok
Marton Éva és a döntő résztvevői


Ezen az estén megjelent a verseny díszvendége, Richard Bonynge karmester is, aki néhai felesége, a világhírű szoprán, Joan Sutherland emlékére 5.000 eurós különdíjat ajánlott fel.

A döntőben a 10 versenyző mindegyike két áriát adott elő a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével. Az áriák előtt egy-egy kisfilmet is megtekinthettünk, amelyekben a versenyzők röviden bemutatkoztak.

A zsűri a két részből álló program után, fél órás szünetet követően hirdette ki a verseny első három helyezettjét, valamint a Nagydíjat elnyerő énekest.

Elsőként Polina Shamaeva mezzoszoprán lépett színpadra. Rosina áriáját énekelte A sevillai borbélyból, bájosan, precíz futamokkal, természetesen mezzo hangfekvésben, ugyanakkor szép magasságokkal. A hang kevésbé jött át a zenekaron (legalábbis ahhoz képest, amire a középdöntőben előadott Schedrin-ária alapján számítottam), de összességében intelligens, élvezetes produkciót láthattunk. A második részben Shamaeva Orlovszky herceg áriáját énekelte J. Strauss A denevérjéből (ehhez át is öltözött). Utóbbi is minőségi produkció volt, bár azt kevésbé értem, hogy az énekesnő egy operaverseny döntőjének programjába miért választott operettáriát.

me final shamaeva
Polina Shamaeva


Másodikként a mongol Ankhbayar Enkhbold lépett színpadra. Először Valentin imáját énekelte Gounod Faustjából. Kicsit az ő hangját is elnyomta a zenekar (különösen akkor, amikor az énekes a szólam mélyebb regisztereiben járt; tömör baritonja a középső lágéban sokkal jobban érvényesült). Középdöntőbeli szerepléséhez hasonlóan azonban nagy intenzitással fejezte be az áriát, ezúttal is komoly közönségsikert aratva. Másodikként Renato áriája következett az Álarcosbálból. A baritonista ekkor is meggyőző volt, jó stílusérzékkel énekelt, bár ehhez az áriához hiányzik (még) hangjából a kellő drámai erő. Mint az est végén megtudtuk: Ankhbayar Enkhbold nyerte a verseny I. díját, amellyel 12.000€ értékű pénzdíj jár.

me final enkhbold
Ankhbayar Enkhbold

 


Horti Lilla előbb Wally fájdalmas búcsúáriáját adta elő Catalani La Wallyjából, átéléssel, telt hangzással, erőteljes fortékkal és éteri pianókkal. Impozáns teljesítményt nyújtott Leonora áriájában is (Verdi: A trubadúr). Külön tetszett, hogy okosan osztotta be az erejét, a jól felépített, árnyaltan interpretált produkciónak íve volt. A zsűri döntése alapján Horti Lilla szoprán lett a verseny II. helyezettje, amellyel 9.000€ értékű pénzdíj jár.

me final horti
Horti Lilla

 


Verdi: Il trovatore - "Tacea la notte"; Horti Lilla a döntőben


A lengyel szoprán, Lucyna Jarząbek elsőként Manon Lescaut záróáriáját énekelte Puccini operájából. Hangja nagyszerűen átjött a sűrű zenekaron is, a középdöntőhöz hasonlóan ezúttal is elegánsan, intelligensen, változatos dinamikával énekelt, és hatalmas tapsot kapott. Amelia áriáját (Verdi: Álarcosbál – "Morro, ma prima in grazia") is érett, nőies, minden regiszterben kiegyenlített hangon tolmácsolta. Lucyna Jarząbek nyerte a verseny III. díját.

me final jarzabek
Lucyna Jarząbek

 


Puccini: Manon Lescaut - "Sola, perduta, abbandonata"; Lucyna Jarząbek a döntőben


Az orosz Ksenia Khovanova a középdöntőhöz hasonlóan ezúttal sem győzött meg igazán. Tény azonban, hogy az énekesnő kicsit nyers hangja olykor izgalmassá is tudott válni, és ez utóbbinak, valamint szuggesztív előadásmódjának köszönhetően Khovanova a vokális hiányosságok ellenére is képes volt a nézők figyelmét lekötni. A döntőben két Verdi-áriát énekelt (Leonora és Amelia áriáját A végzet hatalmából, illetve az Álarcosbálból).

me final khovanova
Ksenia Khovanova


A dél-koreai Kim Eunhee árnyaltan és kifejezően énekelte Cso-cso-szán áriáját a Pillangókisasszonyból. A másodikként előadott számban (Chimène áriája Massenet Cidjéből) még jobb volt, drámaian, kellő erővel és szenvedéllyel énekelt. Kim Eunhee figyelemreméltó szopránhang birtokosa (amely különösen szép a felső lágéban), de a teatralitás, az eltúlzott érzelemnyilvánítás (csakúgy, mint a középdöntőben) engem itt is zavart kissé, Kim Eunhee hajlamos arra, hogy előadásában a romantikus áriák szentimentálissá váljanak.

me final eunkhee
Kim Eunhee


Azat Malik kazah bariton a közönség egyik kedvence lett, nem véletlenül. A középdöntőben is jól szereplő, szimpatikus fiatalember most Don Giovanni áriájával („Fin ch’han dal vino”) kezdett, amit lendületesen és pontosan énekelt, bár a kellő dinamika azért még hiányzott az ária igazán magas szintű megszólaltatásához. Annál inkább meggyőző volt a második produkciójában. Gérard áriáját az Andrea Chénier-ből meglepően éretten, izgalmas, sötét hangszínnel énekelte, legfeljebb csak az ária utolsó részének nagyívű dallamai alatt nyomta el őt valamelyest a zenekar.

me final malik
Azat Malik


Sylwia Olszynska elsőként Kleopátra áriáját énekelte Händel Julius Caesar Egyiptomban című operájából, stílusosan, egyszerűen, érzékenyen, gyönyörű pianókkal. Második áriája Musetta keringője volt a Bohéméletből, ezt is nagyon jól, manírok nélkül adta elő, tisztán, pontosan énekelt.

me final olszynska
Sylwia Olszynska


Theodora Raftist jómagam nem vártam a döntőbe. A ciprusi versenyző technikás énekesnő, biztos magasságokkal, de lírai koloratúrszopránja túl vékony és erőtlen a választott áriák hiteles megszólaltatásához. A döntőben, zenekari kíséret mellett ez még nyilvánvalóbb lett (Ophelia áriáját énekelte Thomas Hamletjéből, majd Fiakermilli áriáját R. Strauss Arabellájából).

me final raftis
Theodora Raftis


Alexander Roslavetsről azt írtam a középdöntő után, hogy „lehengerlő előadásmódja, kivételes vokális képességei olyan őstehetségre mutatnak, aki nagy karrier előtt állhat”. Ezt a döntőben is fényesen igazolta, a nívós mezőnyből is kiemelkedett. De Silva áriáját (Verdi: Ernani) gazdag színezetű basszushangján átütő erővel, Mefisztó áriáját (Gounod: Faust) pedig sodró lendülettel, szépen zengő magasságokkal énekelte. Az ária előtt vetített kisfilmből kiderült, hogy Roslavetsnek Fülöp király és Borisz Godunov a szerepálma, de úgy gondolja, ezekhez még fejlődnie kell. Bölcs hozzáállás, remélem, lesz is türelme a megfelelő időt kivárni.
Alexander Roslavets kapta a verseny 15.000€ értékű Grand Prix-díját (Nagydíját), valamint a 3.000€ értékű Közönségdíjat is (a nézők az első és a második rész utáni szünetekben szavazhattak). A fehérorosz énekest egyébként Budapesten is láthatjuk a következő évadban, mivel a Nagydíj és a Közönségdíj mellett különdíjként a Magyar Állami Operaházba is meghívást kapott (csakúgy, mint Polina Shamaeva és Ankhbayar Enkhbold).

me final roslavets
Alexander Roslavets és Marton Éva

 


Gounod: Faust - " Le veau d'or est toujours debout!"; Alexander Roslavets a döntőben

 

*


A versenyt lezáró, szeptember 25-i gálakoncerten a Magyar Állami Operaházban valamennyi döntős újra színpadra lépett. Először Verdi A végzet hatalma című operájának Nyitánya hangzott el, majd a 10 finalista versenyző mindegyike előadott egy-egy áriát (a döntőben énekelt két ária közül az egyiket), a produkciókat követően pedig átadták a különdíjakat is. (Nem egy énekes több különdíjat is kapott; a díjazottak listáját lent olvashatják).

me gala tuba zoltan
Richard Bonynge karmester, díszvendég a Gálán

 

*


Végezetül néhány megjegyzés.

A versenyre feltűnően sokan jöttek a volt Szovjetunió területéről, illetve Távol-Keletről, mindenekelőtt Dél-Koreából. Ennek a pontos okát nem tudom, talán ott többen értesültek a versenyről, de az is lehet, hogy az olasz, francia, német, angol énekesek már az előválogatás során elvéreztek. Ha így van, akkor igaz az állításom, amit a középdöntőről szóló cikkben írtam, miszerint ha szláv nyelvterületről és Ázsiából sok énekes jelentkezik egy operaversenyre, akkor nagy valószínűséggel ők is fognak dominálni. (A képet persze tovább árnyalhatja, hogy egy adott zsűri tagjai milyen típusú hangokat preferálnak.)

A verseny magas színvonalát mutatja, hogy az énekesek meglepően sok olyan áriát adtak elő – elsősorban Verdi operáiból –, amelyeket a 25-30 éves korosztály képviselői még ritkábban szoktak énekelni. (A romantikus olasz repertoár darabjai érettebb hangokat igényelnek). Ez pedig összefüggésben lehet azzal a ténnyel is, hogy szláv nyelvterületen hagyományosan a „sötétebb” hangok dominálnak; nem véletlen, hogy ezen a versenyen csak elvétve hallhattunk például Mozart-áriákat. Azt viszont sajnáltam, hogy – szemben a középdöntővel – a döntőben már egyáltalán nem énekelték orosz szerzők műveit (amelyeket többen oly autentikusan szólaltattak meg az előző fordulóban).

Még egy megjegyzés, mégpedig a zsűri munkájával kapcsolatban. A verseny szabályzata szerint a zsűri tagjai a versenyzőket "az egész verseny során pontozással értékelik, de a pontok szigorúan titkosak". Nem tudom, miért. Jómagam nem csak arra lennék kíváncsi, ki hogyan pontoz, de arra is (sőt, elsősorban arra), hogy a zsűri tagjai hogyan indokolják a döntésüket (ideértve az esetlegesen eltérő véleményeket is). Nem mintha a döntnökök szakértelméhez bármi kétség férne (a zsűritagok impozáns listáját lentebb olvashatják). Mi, a közönség viszont igen sokat tanulhatnánk, ha röviden megismerhetnénk azokat az énektechnikával, stílusismerettel stb. kapcsolatos szakmai érveket, amelyek az énekesek produkcióira vonatkozó döntéseket megalapozzák.


*


Színvonalas, nagyszerű megmérettetés volt, meggyőződésem, hogy a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny immár az egyik legrangosabb európai énekversennyé nőtte ki magát. Folytatás két év múlva, 2018-ban!

- csb -

(fotók: Mudra László; fotó Richard Bonynge-ról: Tuba Zoltán)

 

*


A II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny végeredménye

2016. szeptember 25.

A szeptember 25-i gálakoncerten kiosztották a verseny különdíjait és okleveleit is.


Roslavets, Alexander

Grand Prix 15.000€ értékben

Közönségdíj 3.000€ értékben

A Magyar Állami Operaház meghívása


Enkhbold, Ankhbayar

I. díj 12.000€ értékben

A Magyar Állami Operaház meghívása


Horti Lilla

II. díj 9.000€ értékben

A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek koncertfelkérése

A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertmeghívása

A Müpa Budapest koncertfelkérése

A Fidelio különdíja – részvételi lehetőség a Fidelio Fortissimo Programban


Jarząbek, Lucyna

III. díj 6.000€ értékben

A Zeneakadémia különdíja egy fellépésre

A Szabad Tér Színház és Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ meghívása


Olszynska, Sylwia

Richard Bonynge különdíja Dame Joan Sutherland emlékére 5.000€ értékben

Filharmónia Magyarország koncertfelkérése

A Pécsi Nemzeti Színház meghívása

A Miskolci Nemzeti Színház meghívása


Kim Eunhee

Marton Éva személyes külön elismerése a Magyar Művészeti Akadémia és a Zeneakadémia Alapítvány jóvoltából

Szabad Tér Színház és Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ meghívása

A II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny ajándékaként tagság a Hello Stage nemzetközi művész-menedzsment portálon


Malik, Azat

Anatoli Goussev különdíja

A Bartók Plusz Operafesztivál meghívása

A II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny ajándékaként tagság a Hello Stage nemzetközi művész-menedzsment portálon


Raftis,Theodora

A II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny ajándékaként tagság a Hello Stage nemzetközi művész-menedzsment portálon


Shamaeva, Polina

A Magyar Állami Operaház szerepfelkérése

A II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny ajándékaként tagság a Hello Stage nemzetközi művész-menedzsment portálon


Khovanova, Ksenia

A II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny ajándékaként tagság a Hello Stage nemzetközi művész-menedzsment portálon

 

A zsűri

A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette döntőbizottságának tagjai az alábbiak voltak: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A zsűri elnöke Marton Éva, a verseny díszvendége Richard Bonynge karmester volt, aki néhai felesége, a világhírű szoprán, Joan Sutherland emlékére 5.000 eurós különdíjat ajánlott fel.