head main programajanlo

Szláv dominancia

Szláv dominancia

Szeptember 22-én zajlott le a Zeneakadémia Solti Termében a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny középdöntője. Beszámoló.

A 2016 januárjában meghirdetett versenyre öt kontinens huszonöt országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett meg Budapestre.
A szeptember 20-án és 21-én megrendezett elődöntők során a versenyzőknek egy Liszt-dalt és egy áriát kellett előadniuk, a középdöntőbe jutott 27 énekesnek pedig két áriát.
Ma, 23-án már azt is tudjuk, kik jutottak a döntőbe, így a középdöntőbeli produkciók rövid értékelését azokkal a versenyzőkkel kezdjük, akik a szeptember 24-i, szombati finálénak is résztvevői lesznek.

*

Ha egy énekversenyre ilyen sokan jelentkeznek keleti szláv nyelvterületről (elsősorban Oroszországból) és Távol-Keletről (mindenekelőtt Dél-Koreából és Kínából), akkor borítékolható, hogy a versenyen ők dominálnak. Most is így történt, jóllehet, míg az elő- és középdöntőbe utóbbiak is nagy számban kerültek be, a döntőben már csak egy-egy versenyzőt hallhatunk majd Észak-Koreából, illetve Mongóliából. A többiek oroszok, illetve döntőbe jutott két lengyel, egy fehérorosz, egy magyar, egy kazah és egy ciprusi versenyző is. Meglepő, de olaszok, franciák, angolok, németek nincsenek a fináléban.
Némiképp szokatlan az is, hogy egy énekversenyen ilyen sok jó férfiénekest halljunk, ezúttal azonban kiváló baritonokat és basszistákat ismerhettünk meg.

Először tehát néhány szó a döntőbe jutott versenyzők középdöntőbeli szerepléséről, fellépésük sorrendjében.

Az orosz mezzoszoprán, Polina Shamaeva először Ravel Pásztorórájából énekelte Concepcion áriáját. A sudár termetű hölgy szépen csengő mezzoszopránja kifejező gesztikulációval és mimikával párosul. Második számként a kortárs orosz zeneszerző, Rodion Shchedrin Nem csak szerelem című operájából énekelte Varvara változatos ritmikájú, igen hosszú áriáját, amelyet különösen puha, meleg mély hangjai és finom glissandói tettek számomra emlékezetessé.

M Eva enekverseny kozepd shamaeva
Polina Shamaeva


A mongol bariton, Ankhbayar Enkhbold előbb a Figaro házasságából énekelte Almaviva áriáját, tömör, erős hangjára már ekkor is felfigyelhettünk. A legjobb pillanatai azonban a Don Carlosban jöttek el (Rodrigo románcában), amelyből a dinamikai váltásokat ugyan hiányoltam – Enkhbold hangja nagyjából végig egyforma hangerővel szólt –, hatalmas, szép ívű legatói azonban kárpótoltak ezért. A mongol bariton végig nagy átéléssel énekelt, képes magával ragadni a hallgatóit, a közönség egyik kedvence lett, és nagy tapsot kapott.

Magyar énekes is van a döntőben, Horti Lilla szoprán személyében. Őt korábban is hallottam már énekversenyeken, és bár még csak 24 éves, mostanra nagyon sokat fejlődött. Suzel áriáját (Mascagni: Fritz barátunk) kiegyenlített, szépen áradó, zengő hangon adta elő. A „Casta diva"-ban (Bellini: Norma) kicsit bizonytalanabbnak vagy inkább bátortalanabbnak tűnt, de az ária második részében („Fine al rito”) ismét remek teljesítményt nyújtott, lendületesen, pontosan énekelt.

M Eva enekverseny kozepd Enkhbold
Ankhbayar Enkhbold


A magas, vonzó megjelenésű lengyel szoprán, Lucyna Jarząbek részéről igen érett produkciót hallhattunk mind a Martinů Les Jeux De Marie című operájából választott áriában, mind pedig Csajkovszkij Anyeginjében (Tatjána levéljelenetében). A jó drámai készséggel rendelkező lengyel hölgy nem törekedett bravúrokra, „csak” jól énekelt, ami persze elég volt ahhoz, hogy a döntőbe jusson.

Az orosz Ksenia Khovanova szintén vonzó színpadi jelenség, énekesi képességeiről ugyanakkor kevésbé győzött meg engem. Hangszínét nem találtam különösebben szépnek, de ami jobban zavart: Tosca áriáját végig teljes hangerővel, kicsit forszírozva énekelte, és ugyanezt hallhattuk második áriájában is (Verdi: A trubadúr - „Tacea la notte”).

M Eva enekverseny kozepd horti
Horti Lilla


Nem igazán fogott meg a dél-koreai szoprán, Kim Eunhee szereplése sem. Ő is Tosca áriáját énekelte, gyakran erőlködve, kiabálva, hangját inkább csak a középső lágéban éreztem magabiztosnak. Szenvedélyes volt, de talán túlságosan is az, mind Toscaként, mind pedig Ameliaként (Verdi: Álarcosbál) végigzokogta az áriákat. Nekem ez már túl sok volt, de kétségtelen, hogy Kim Eunhee nagy közönségsikert aratott.

A kazahsztáni bariton, Azat Malik viszont elsőrangú produkciót nyújtott. A mindössze 25 éves énekes korához képest szokatlanul telt, zengő, gazdag, „szlávos” színezetű hangja (tőlünk nyugatabbra inkább basszbariton lenne) lehengerlő előadásmóddal párosult, különösen az elsőként előadott orosz áriában (Rimszkij-Korszakov: Cári menyasszony – Grjaznoj áriája). Cascart áriája (Leoncavallo: Zazà) kevésbé állt jól neki, de itt is meggyőzően, biztos magasságokkal énekelt.

A lengyel szoprán, Sylwia Olszynska kifinomultan, érzékenyen énekelte Júlia áriáját Bellini operájából. Thérèse áriáját (Poulenc: Tirésias keblei) hasonlóképpen muzikálisan, szép magasságokkal, a nagy hangközbeli ugrásokat ritmikailag is pontosan követve adta elő, és vastapsot aratott.

M Eva enekverseny kozepd jarzabek
Lucyna Jarząbek


Theodora Raftis Ciprusból érkezett a versenyre. A koloratúrszoprán Bernstein Candide-jából Kunigunda – énekversenyeken különösen népszerű – áriáját könnyedén, játékosan, felszabadultan énekelte, Júlia áriáját (Bellini operájából) pedig hajlékony hangon, stílusos bel canto technikával interpretálta. Ettől függetlenül nem sorolnám az est legjobbjai közé, úgy tűnt számomra, hogy a vastaps, ami a produkcióját kísérte, elsősorban a bravúráriának és az énekesnő szórakoztató előadásmódjának (ideértve szokatlan mimikáját is) szólt.

A középdöntőt a fehérorosz basszista, Alexander Roslavets fellépése zárta. Ennél jobb befejezést kívánni sem lehetett volna. Már Banquo románcában (Verdi: Macbeth) is elkápráztatott súlyosan zengő, sötét basszusával, Gáspár áriájával (Weber: A bűvös vadász) viszont az addigi teljesítményét is fokozni tudta. Ezzel a produkcióval Alexander Roslavets a világ nagy operaszínpadain is megállná a helyét, lehengerlő előadásmódja, kivételes vokális képességei olyan őstehetségre mutatnak, aki nagy karrier előtt állhat.

M Eva enekverseny kozepd malik
Azat Malik


Horti Lilla mellett feltétlenül meg kell említeni a középdöntő többi magyar versenyzőjét is, már csak azért is, mert valamennyien jól szerepeltek.

Sellei Etelka szoprán szenvedéllyel énekelte Chimène áriáját Massenet Cidjéből. Szép színezetű hangjához jó drámai érzék párosul (bár olykor nem pontosan intonált). Elvira áriáját (Verdi: Ernani) sem énekelte rosszul, jóllehet, a gyorsabb futamok kicsit elnagyoltak voltak, és a produkció nem volt igazán átütő erejű. (Megjegyzem azonban: ezt az áriát fiatal énekesnőktől még soha nem hallottam igazán jól előadni.) Sellei Etelka tehetséges énekes, és még csak 26 éves, szép jövő állhat előtte.

Erdős Attila baritonnak nem volt könnyű dolga, miután a mongol Enkhbold után kellett színpadra állnia. Pedig a fiatal (25 éves), jó kiállású énekes nagyon szép lírai bariton hang birtokosa, korához képest igen éretten adta elő Valentin imáját Gounod Faustjából. A második számban – Cascart áriája Leoncavallo Zazàjából – kicsit erőlködött, de ez a produkció sem sikerült rosszul. A hangjának még érnie kell, de nagyon ígéretes tehetségnek tartom.

Molnár Ágnes nevét viszont már jól ismerhetik a hazai operakedvelők. Szép lírai szopránját a többnyire súlyos hangok után felüdülés volt hallgatni: Magda áriája (Menotti: A konzul) igen jól állt neki, játékosan és pontos énekelt, Júlia áriája (ezúttal Gounod operájából) pedig könnyeden, légiesen és erotikusan szólalt meg.

M Eva enekverseny kozepd roslavets
Alexander Roslavets


A döntőbe jutott énekeseken és a magyar versenyzőkön kívül fontosnak tartok megemlíteni még néhány előadót, akik ugyan nem lettek finalisták, de nagyon jó teljesítményt nyújtottak.

Mindenekelőtt a kínai basszistát, Song Fengrunt, aki előbb a Bohéméletből énekelte a Kabátáriát, majd a Giocondából Alvise áriáját. Ez utóbbiban különösen meg tudta mutatni képességeit: Song Fengrun erőteljes, meleg basszushang birtokosa, pontosan, dinamikusan és magával ragadóan adta elő az áriát, jómagam feltétlenül döntőbe vártam volna őt.

Igen jó énekesnek bizonyult az amerikai bariton, Tobias Greenalgh is. Nem akkora hang birtokosa, mint versenytársai közül jónéhányan, de érett, árnyalt vokális produkciójának, izgalmas játékának, jó színészi képességeinek köszönhetően színvonalas produkciót hallhattunk tőle a Színigazgató (Poulenc: Tirésias keblei), illetve Danilo áriájában (Lehár: A víg özvegy) egyaránt.

Kitűnően énekelt a dél-koreai bariton, Lee Kyubong is. Szép színű, erős, minden regiszterben kiegyenlített baritonján Jeleckij áriáját (Csajkovszkij: Pikk dáma) és Renato áriáját (Verdi: Álarcosbál) is kifejezően, magas színvonalon adta elő. Lee Kyubong kész énekes, aki nem csak tudja, miről énekel, de azt a közönség számára vissza is tudja adni, sajnálom, hogy nem jutott be a döntőbe. (33 évével amúgy ő volt a középdöntő legidősebb versenyzője.)

Jól szerepelt az orosz mezzoszoprán, Svetlana Kurysheva is (egy magabiztos áriát hallhattunk tőle a Sámson és Delilából, valamint egy erőlködés nélkül, autentikusan előadott másikat Rimszkij-Korszakov Hópelyhecskéjéből).

 

M Eva enekverseny kozepd nagy
A középdöntő a Solti Teremben (fotó: Zeneakadémia / Mudra László)


Az orosz Zlata Khersberg is igazi szláv mezzoszoprán hang birtokosa. Márfa áriáját (Muszorgszkij: Hovanscsina) hitelesen tolmácsolta, úgy tűnt azonban, hogy az olasz operák világában már kevésbé van otthon: Bouillon hercegné áriája (Cilea: Adriana Lecouvreur) nem volt túl meggyőző.

A kínai lírai tenor, Zuo You elsősorban stílusos éneklésével és erőteljesen megszólaló, fényes magasságaival tűnt ki. (Rómeó kavatináját énekelte Gounod operájából és Ernesto áriáját a Don Pasqualéból.)

Az orosz szoprán, Olga Cheremnykh is Elvira áriáját választotta az Ernaniból. Korát meghazudtoló profizmussal adta elő, dinamikailag igen árnyaltan, szép pianókkal és crescendókkal, de a hang az ő esetében is kevésnek bizonyult az ária igazán magas szintű megszólaltatásához.

Komoly hang birtokosa a középdöntő legfiatalabb versenyzője, a 22 éves orosz szoprán, Ekaterina Dadaikina is. Ő azonban – vélhetően éppen fiatal korából fakadóan – elkövette azt a hibát, hogy a Bohéméletből a „Donde lieta usci”-t teljes hangerővel énekelte végig, csakúgy, mint másik produkcióját, Natasa áriáját Dargomizsszkij Ruszalkájából, utóbbit egyenesen „végigsüvöltve”. (Érdekes volt látni, ahogy orosz zongorakísérőnője finom, elegáns játékával ellensúlyozni próbálja az énekesnőt, akarata ellenére kicsit el is lopva a showt a főszereplő elől...)

 

*

A verseny magas színvonalú, minden bizonnyal rendkívül izgalmas döntő ígérkezik szombat este a Zeneakadémia Nagytermében. A zsűri döntése alapján a döntőbe bejutott 10 versenyző ekkor két újabb áriát ad majd elő a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével. A zsűri a helyszínen hozza meg a döntését. A Nagydíjat, az első három helyezett trófeáit, valamint a közönségdíjat a döntő közönsége előtt vehetik át a legkiválóbbak.

A verseny honlapján elérhető internetes közvetítés révén a finálét még okostelefonokról is lehet majd követni, illetve a teljes eseményt élőben közvetíti a Bartók Rádió.

Az oklevelek és a különdíjak kiosztására a másnap, szeptember 25-én, a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálakoncerten kerül majd sor.

- csb -

(portréfotók: www.martoneva.hu)