ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main kritikak

Megszállottság

Megszállottság

Eötvös Péter operájának hazai bemutatója az Operaházban. Kritika.

Tizenhét évvel a Három nővér színre vitele után ismét Eötvös Péter-opera bemutatására vállalkozott a Magyar Állami Operaház. A kortárs opera kedvelői számára minden bizonnyal az évad bemutatója volt A szerelemről és más démonokról budapesti debütálása.

Eötvös Péter az egyik legtermékenyebb kortárs operakomponista, aki immár több egész estés és egyfelvonásos darabot alkotott, ám sajnálatos módon színpadi művei eddig csak alkalomszerűen hangzottak fel Budapesten. Joggal tekinthetjük tehát az évad talán legjelentősebb eseményének A szerelemről és más démonokról Andrássy úti bemutatóját, hiszen a Magyar Állami Operaház ez alkalommal január-februárban ötelőadásos szériában játszott egy egész estés Eötvös-operát, májusban pedig még két alkalommal műsorra tűzi majd a darabot.

A bemutató nemzetközi alkotócsoport által jött létre: Silviu Purcărete, az elismert román rendező közel tíz éves színpadra állítását adaptálták a Magyar Állami Operaház színpadára. Az opera szövegkönyve Gabriel García Márquez kisregénye alapján készült, a rendezés pedig igyekezett visszaadni a kolumbiai író mágikus realizmusának hangulatát. Démoni megszállottság, tiltott szerelem, vallási túlbuzgóság – ma is aktuális témák, amelyek számos lehetőséget nyújtanak a rendező számára a pszichologizálásra, a szürrealista megjelenítésre, a szélsőséges érzelmek bemutatására. Purcărete igyekezett is kiaknázni az opera szüzséjében rejlő lehetőségeket, a vetített képek erejét kihasználva többnyire vizuális szempontból is szépen megkomponált előadás láthattunk. A jelmezek eklektikussága kiválóan érzékeltette, hogy a történet egy kulturálisan sokszínű gyarmaton játszódik, ahol évszázadok alatt keveredtek egymással a spanyol és indián kultúra elemei.

eotvos eloadas 1
Jelenet


Az egy térben, azonos díszletek között játszódó jelenetek azonban olykor sajnos kaotikusnak, egymásba folyónak tűntek, a vetített képek pedig többször is didaktikusnak hatottak. A rendező elsősorban a magány és a kiszolgáltatottság megjelenítésére törekedett – ami remekül sikerült is neki – miközben elsiklott a szerelemnek a mű cselekményében betöltött szerepe felett. A történet Sierva María de Todos los Ángelesről szól, aki szabadon és boldogan éli gyermekkorát a távoli trópusokon, mindaddig, amíg az egyház szigorú inkvizíciója el nem veszi boldogságát. Cayetano Delaura atya a regényben nehezen viseli az egyház intézményesített magányosságát. Maria iránt érzett szerelme démoni erővel szállja meg, mert bár tiltott örömről van szó, az egyetlen lehetőséget látja benne lelke kínzó ürességének betöltésére. A pap és a tizenkét éves lány kapcsolatából most csak a szexualitás, az érzékiség felvillanó képeit kaptuk meg, arra viszont már nem adott választ Purcărete, hogy mit jelenthetett kettőjük számára ez a kapcsolat.

Maria passzív főhős: sodródik az eseményekkel, miközben a befogadónak nehéz közel kerülnie hozzá és azonosulnia érzelemvilágával. A rendezés – a zenével ellentétben – ezt nem igyekezett feloldani, amit azonban nem rovok fel hibaként, hiszen ezzel jól kifejezte az önmaga által teremtett világban élő, a külvilággal nem sok kapcsolatot tartó tizenéves gyerek realitásoktól való elszakadását. A hősnő idegenül érzi magát az emberek és még inkább az egyház intézményeinek falai között. A Cayetano atyával való kapcsolatának belsőségesebb ábrázolását azonban hiányoltam: szerelmi jelenetük is szertartásos lassúsággal, távolságtartással zajlott.

eotvos eloadas 9
Tetiana Zhuravel


Tetiana Zhuravel ideális választás volt Sierva María de Todos los Ángeles szólamára: hangi adottságai mellett kislányos megjelenése is kiválóan alkalmassá tette a szerepre. Hajlékony szopránjának nem okoztak gondot a rendkívül nehéz szólam koloratúrái sem. Fokozatosan felépített érzelmi kitörései telitalálatnak bizonyultak, és színészi készségeivel kapcsolatban sem emelhetek sok kifogást. Cayetano atya szerepében Haja Zsolt lépett színpadra, aki erős színpadi jelenlétével, magabiztos éneklésével igen meggyőző produkciót nyújtott. Hangját esetenként elnyomta a sűrű zenekari szövet, de mentségére legyen mondva, hogy a szólam eléneklése embert próbáló feladat. Az est színészileg legsikerültebb alakítása Balatoni Éváé volt, aki mély beleéléssel varázsolta elénk az őrületében megalázott nővér személyiségét, vokálisan is szépen megoldva Martina Laborde szólamát. Fodor Bernadett Dominga, a fekete szolgáló szerepét keltette életre árnyalatokban gazdagon, míg Cser Krisztián zengő basszusával, határozott színpadi megjelenítésével Don Toribio püspök figurájának adott kellő súlyt és jelentőségét. Meláth Andrea Josefa Miranda apátnőt formálta meg magával ragadóan. Az Abrenuncio doktort alakító Boncsér Gergely az utóbbi években egyre több szereplehetőséget kap. most is jól énekelt, szép magasságai mellett azonban még megemlítendő, hogy színpadi játékát tekintve – bár sokat fejlődött ezen a téren – még mindig jellemzi némi merevség. Kovácsházi István ezúttal Don Ygnaciot keltette életre nagy szakmai rutinnal, szépen kidolgozott szólamformálással.

eotvos eloadas 8
Haja Zsolt és Tetiana Zhuravel


A Magyar Állami Operaház Énekkara szépen vette az akadályokat, színvonalas résztvevője volt az előadásnak. Eötvös Péter kezei alatt pedig a zenekar is gyönyörűen muzsikálva biztosított megfelelő zenedramaturgiai hátteret az énekesek számára. Eötvös nemcsak jó zeneszerző, de nagyszerű karmester is, aki kiválóan ért a fokozáshoz, a drámai csúcspontok kiemeléséhez. Nem mindennap hallani ilyen szépen kidolgozott, dinamikai és érzelmi árnyalatokban gazdag zenekari hangzást.

Bár a szerző az Operaháznak adott interjújában belcanto, igaz, "kvázi-belcanto" darabként jellemezte az operáját, a mű zenéje azért első hallásra nem könnyen befogadható. Annál inkább örömteli, hogy az előadás végén szép tapsot kaptak az előadók és valószínűleg maga az opera is. Mert A szerelemről és más démonokról ékes példája annak, hogy napjainkban is komponálnak zeneileg értékes operákat, amelyeket érdemes műsorra tűzni.

Péter Zoltán

 

eotvos eloadas 13
Tetiana Zhuravel és Balatoni Éva

 

eotvos eloadas 15
Jelenet

 

(fotók: Magyar Állami Operaház)

 

***


2017, január 27. , Magyar Állami Operaház


Eötvös Péter:

A szerelemről és más démonokról

 

 Opera két felvonásban, angol nyelven, angol és magyar felirattal

A librettót Gabriel García Márquez Del amor y otros demonios című regénye alapján a írta Hamvai Kornél

Rendező: Silviu Purcărete

Színpadra állította: Rareş Zaharia

Látványtervező: Helmut Stürmer

Világítástervező: Jerry Skelton

Animációtervező: Andu Dumitrescu

Dramaturg: Keszthelyi Kinga

Karigazgató: Strausz Kálmán

Vezényel: Eötvös Péter

Szereplők:

Sierva Maria - Tetiana Zhuravel

Don Ygnacio, márki, az apja - Kovácsházi István

Dominga, fekete szolgáló - Fodor Bernadett

Abrenuncio, doktor - Boncsér Gergely

Don Toribio, püspök - Cser Krisztián

Cayetano Delaura atya - Haja Zsolt

Josefa Miranda, apátnő - Meláth Andrea

Martina Laborde, őrült nő - Balatoni Éva