ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main kritikak

Traviata

Traviata

A Traviata előadása a Magyar Állami Operaházban, Elena Mosuc és Renato Bruson főszereplésével. Beszámoló az előadásról.

Az Operaház „Májusünnep" című, világsztárokat felvonultató eseménysorozatán bemutatott négy opera (Traviata, Turandot, Tosca, Rigoletto) az operalátogatók által már jól ismert rendezésekben került színre. Beszámolóink ezért elsősorban a Májusünnepen fellépő énekesekre koncentrálnak.
 

 

 

 

A Traviata Verdi ún. „középső korszak"-ában alkotott, máig legnépszerűbb három operájának egyike (a másik kettő a Rigoletto és a Trubadúr). Egyik legbensőségesebb operája, amelyben a főszerepek közül is kiemelkedik Violetta szerepe, amely az olasz operairodalom legnehezebb szoprán szerepei közé tartozik. Nem elhanyagolható persze a másik két főszereplő – Alfredo (tenor) és az idősebb Germont (bariton) – sem, mégis: az opera előadásának sikere elsősorban a szoprán énekesnőn áll vagy bukik. A „Májusünnep"-en bemutatott Traviata nem okozott csalódást, köszönhetően elsősorban a Violettát alakító Elena Mosuc-nak és persze a legendás bariton, Renato Bruson fellépésének.

 

 

majusnneptrav

 

Renato Bruson és Elena Mosuc (fotó: Éder Vera)

 

 

Elena Mosuc-ot nem véletlenül tartják napjaink egyik legjobb Violettájának. Mosuc óriási hanggal - a szerep által megkövetelt ún. drámai koloratúr szoprán hanggal - rendelkezik, és végig biztosan uralta a szólamát. "Elena Mosuc biztosan uralta a szólamát..." A I. felvonás nagy áriájában valamennyi koloratúra pontosan és magabiztosan szólalt meg, Elena Mosuc a záró magas Esz hangot is tisztán, hosszan kitartva énekelte, tapsvihart váltva ki a teljesítményével. Hangja dinamikailag is széles skálán mozog, egyenletesen szól minden regiszterben. Az énekesnő színészi játéka sem hagyott kívánnivalót maga után. A III. felvonás áriáját őszinte fájdalommal adta elő, miközben néhány, szinte már „éteri" szépségű pianissimo hangot is hallhattunk tőle. Hiteles alakítás, muzikalitás és hangi bravúrok: mindent megkaptunk, amit egy világsztártól elvárhattunk.

 

 

majusnneptrav2

 

Charles Castronovo és Elena Mosuc (fotó: Éder Vera)

 

 

Renato Bruson az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb baritonistája. Az előadást megelőzően persze sokakban felmerült a kérdés: lehet-e, szabad-e 73 évesen (!) egyáltalán színpadra állni, különösen ebben a - nem túl hosszú, de igényes - szerepben. A válasz: igen, lehet, de ez csak egy olyan kivételes művész esetében járhat sikerrel, mint amilyen Renato Bruson. A hang természetesen már nem a régi, nem olyan átütő erővel szól, a magas hangok pedig fátyolosak. A baritonista azonban színpadra lépésének első pillanatától fogva magára vonta a figyelmet. "Renato Bruson első pillanattól fogva magára vonta a figyelmet..." A Violettához méltóságteljesen, gőgösen érkező urat, a fiához könyörgő, megtört apát, a szigorú, fiát felelősségre vonó apát és végül a magába roskadt, bűnbánó embert egyformán hitelesen adta elő, minden egyes mondata a szerep tökéletes ismeretéről tanúskodott. A közönség ünneplése egyaránt szólt a legendának és az aznapi teljesítménynek. Kár, hogy nem egy húsz évvel fiatalabb Brusont láthattunk, de nagyon jó, hogy ismét láthattuk őt (Bruson már többször szerepelt a Magyar Állami Operaházban: a Rigolettóban, a Traviatában, a Toscában és az Otellóban).

 

 

Alfredo szerepét Charles Castronovo amerikai tenorista énekelte. Életrajza szerint Castranovo inkább Mozart-szerepekben jeleskedik és ez hallatszott is az előadásában, a hang nem tipikusan „olasz tenorhang". Az első felvonás inkább csalódás volt számomra. A másodikban, a tenor áriát követően örvendetes módon elhangzott az élőben ritkán hallható Stretta is, amit Castranovo szépen énekelt. (A végén, a záróhang előtt a tenorista nagy levegőt vett, azt hittem, magas C-vel zárja a Strettát, de nem; egyébként nincs is benne a kottában, de néha így éneklik.)

 

 

majusnneptrav3

 

Elena Mosuc és Charles Castronovo (fotó: Éder Vera)

 

 

Alfredo szerepe lírai tenor szerep, a harmadik felvonásban azonban komoly drámai képességekről is tanúbizonyságot kell tennie, éppen ezért szerintem inkább tanácsos a szerepet egy erőteljesebb hanggal bíró tenoristára bízni, de semmiképpen nem egy Mozart-tenorra. Annál inkább meglepett Castronovo, aki a III. felvonásban  hangilag is jó teljesítményt nyújtott, és nem hiányzott előadásából a szenvedély sem. (Összességében azért felmerült bennem, hogy nem kellett volna-e a két világsztár mellett inkább egy magyar tenoristának is lehetőséget biztosítani. Egy, a hazai énekeseket is jól ismerő, nálam sokkal szakavatottabb ismerősőm azonban visszakérdezett: mégis, ki lett volna az a [fiatal] magyar tenorista, aki ezt a szerepet [cabalettával együtt] így elénekelte volna? Erre sajnos nem tudtam válaszolni.)

 

 

A karmester, Miguel Gomez-Martinez biztos kézzel vezényelt, a zenekar és az énekkar – néhány, élő előadásban megbocsátható pontatlanság mellett – jó produkciót nyújtott.

A két világsztár fellépésével nagy hangokra, énekesi bravúrokra és „gála-szerű" előadásra számítottunk, de ennél többet kaptunk: nem csak profi előadást, de egy, szinte minden részletében komolyan vett és átélt, megható Traviata-előadást.


Csák Balázs

 

 

2009. május 4.
Magyar Állami Operaház

 

Giuseppe Verdi:
TRAVIATA

Opera három felvonásban

Szövegíró: Francesco Maria Piave
Magyar nyelvű feliratok: Romhányi Ágnes
Rendező: Békés András
Díszlettervező: Fehér Miklós
Jelmeztervező: Schäffer Judit
Koreográfus: Lőcsei Jenő
Karigazgató: Szabó Sipos Máté
Karmester: Miguel Gomez-Martinez

 

Violetta Valery – Elena Mosuc

Flora Bervoix - Gémes Katalin

Annina - Sánta Jolán

Alfred Germont - Charles Castronovo

Georges Germont – Renato Bruson

Gaston, vicomte - Daróczi Tamás

Douphol báró - Gárday Gábor

D'Obigny márki - Ambrus Ákos

Grenvil, orvos - Kenesey Gábor