ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main kritikak

A repertoárszínház dicsérete

A repertoárszínház dicsérete

A Salome előadása a Magyar Állami Operaházban. Kritika.

Május végén a Salomét feltehetőleg a címszerepben fellépő Natalia Ushakova miatt tűzte műsorra az Operaház. Ezzel nem mondtunk igazán sokat, hiszen a közhely – mely valószínűleg igaz – szerint a Salomét kizárólag akkor érdemes játszani, ha a tébolyult hercegnő megformálására van egy minden tekintetben (életkor, mozgáskultúra, énektudás, színészi kisugárzás stb.) tökéletes énekes. Márpedig most volt. Natalia Ushakova ideális Salome. "Ushakova ideális Salome."

 

Szikora János nem igazán gondolatgazdag régi rendezése, a képes Bibliák világát idéző mesedíszlet kicsit szűkre szabott előtere ezúttal bőven elégséges volt, sőt, úgy tűnt, hogy a vendégművész szempontjából ennél nincs is többre szükség. Egy bármikor színre vihető (leakasztható, előszedhető) Salome kereteit precízen kijelöli. Nem különösen erős színházi élményt nyújt, de egy nagy repertoárt görgető operaszínházban bizony ilyenekre is szükség van.

 

 

salomekrit

 

A zenei megvalósítás örvendetesen magas színvonalú volt, messze túlnőtt a szokásos leporolások minőségén. Dénes István nagyszerűen érezte és érzékeltette a százpercnyi zenefolyam gócait, gazdaságosan építette fel a nagyobb egységeket. Az énekesek és a hangszeresek bízhattak intéseiben, imponáló szövegtudásában. Strauss zenéje jó kezekben volt nála. A kisebb szerepek alakítói között fel kellett figyelni Cser Krisztián (Katona) tartalmas és erőteljes basszusára, Nyári Zoltán (Narraboth) hősi karaktert tompító, meglepően melankolikus tenorjára, Schöck Atala (Apród) légies megszólalásaira.

 

Gurbán János (Jochanaan) prófétai súlya és elérhetetlensége nem mindig jutott érvényre. A zsidók karikatúraszerű jelenetében pedig mindenki túlkarakterizált. Jekl László (nazarénus) kis szerepét nagy tartással adta elő.

 

Gulyás Dénes (Heródes) nagy rutinnal játszott és ugyanekkora rutinnal osztotta be erejét, alakításának íve mindenért kárpótolt. Temesi Mária (Heródiás) hiteles hisztériával jelezte a pszichés torzulás családi halmozódását. Ezek a korántsem mellékes alakítások legalább annyira fontosak voltak, mint a belakható és bejárható díszlet, vagy a könnyen elsajátítható rendezés: zeneileg és színészileg ideális környezetet teremtettek Natalia Ushakova számára.

 

 

salomekrit2

 

Ushakova (pályájának állomásairól, repertoárjáról az interneten bőven találhatunk információkat, saját honlapja is van: http://www.ushakova.com) korábbi Salome-alakításának részleteit meg lehet tekinteni a youtube-on, a lelkes kommentátorok néha ugyan túlzásba esnek, de abban nem tévednek, hogy Ushakova e szerepben maximálisan ki tud bontakozni. Érzéki jelenség, nem túl bonyolult táncát (ilyen esetben nem kellene vajon feltüntetni még egy koreográfust a címlapon?) szuggesztív előadásban láthattuk, utolsó jelenetében pedig dermesztő légkört teremtett.

 

Nem olyan régen vette fel repertoárjára Salomét, ám az látszik és hallatszik, hogy erejét professzionálisan osztja be, talán túlságosan is sokat tartalékol, Jochanaan-jelenetéből érzésem szerint többet is ki tudna hozni. (Megjegyzendő, hogy számára ez a leginkább interaktív jelenet, tehát nemcsak tőle, hanem a partnertől és a próbáktól is függ a jelenet intenzitása.) "Van létjogosultsága az ilyen előadásoknak is..." Hangja a legmagasabb fekvésben is megőrzi gömbölyűségét, kevés éles szeglettel találkoztam. Középregisztere kissé színtelen, s mintha elsősorban a hangmagasságok kötnék le figyelmét, így megformált melódiával ritkábban találkoztam. Persze mindez a vendégjáték drukkjával is összefügghet. Szép sikert aratott.

 

Magam némi szkepszissel érkeztem a Házba, ám a látott és a hallott produkció arról győzött meg, hogy van létjogosultsága az ilyen előadásoknak is. Feltéve, hogy alapos újratanulás és próba előzi meg. Azt hiszem, hogy ezúttal tartalmas munka ágyazott meg a sikernek.


Molnár Szabolcs

 


További fotók

 

 

salomekrit3

 

 

salomekrit4

 

 

salomekrit5

 

 

salomekrit6

 

 

salomekrit7

 

 

salomekrit8

 

 

Fotók: Éder Vera

 

 

 

2009. május 29., Magyar Állami Operaház

 

Richard Strauss:

SALOME

 

Szövegíró: O. Wilde nyomán Hedwig Lachmann

 

Rendező: Szikora János
Díszlettervező: Csikós Attila
Jelmeztervező: Schäffer Judit
Koreográfus: Pártay Lilla
Karmester: Dénes István

 

Heródes: Gulyás Dénes

Heródiás: Temesi Mária

Salome: Natalia Ushakova

Jochanaan: Gurbán János

Narraboth: Nyári Zoltán

Apród: Schöck Atala

I. zsidó: Mukk József

II. zsidó: Derecskei Zsolt

III. zsidó: Laczó András

IV. zsidó: Boncsér Gergely

V. zsidó: Tóth János

I. nazarénus: Jekl László

II. nazarénus: Beöthy-Kiss László

I. katona: Cser Krisztián

II. katona: Dobos Sándor

Egy kappadóciai: Molnár Zsolt

Rabszolga: Csiki Gábor