ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main kritikak

André Chénier

André Chénier

Az André Chénier új szereposztásban az Operaházban.  Kritika.

Teltház és várakozásteljes parfümillat fogadta az André Chénier részben új szereposztású előadását június 3-án az Operaházban. Az este érdekessége a Magdalena bőrébe bújó új női főszereplő, Sümegi Eszter, és a komornyikból félelmetes jakobinussá váló Gérard megformálója, Busa Tamás színre lépése volt. E miatt már önmagában is újdonságra számíthattak azok, akik ismerték a korábbi szereposztásokat, hát még ha hozzáteszünk további, szintén meglepetést keltő szereplőket, mint a Bersiként – Magdalena szolgálóleánya – először éneklő, gyönyörű hanggal, és kiváló színészi tehetséggel megáldott Simon Krisztinát, vagy a Magdalena anyját, az idős Coigny grófnét alakító Pelle Erzsébetet, aki dús, színes karakterével telitalálat a figurára. Az ő jelenléte biztosítja a darabban azt a nézőkkel való összekacsintást, ami az operai humor alapja, és ami a nagyszabású drámai karaktereket – legyenek bármily túlzók is – el tudja fogadtatni a közönséggel.

Busa Tamás (Gérard) képviseli a sötétebb tónust az operában. A harmadik felvonásban derül ki, hogy az ő személyes drámája is van olyan figyelemre méltó, mint Chénieré. Busa ihletetten mutatja be Gérard tragédiáját, aki lényegében akaratán kívül, szenvedélye rabjaként lesz gyilkos. A másik selymes hangú bariton, Horváth Ádám (Roucher, Chénier barátjának szerepében) különleges hangszínével másik kincse az előadásnak.

 

Fotó: Éder Vera

 

Az egyik első dolog, ami eszünkbe jut Umberto Giordano operájáról, az a darab derűje. A téma alapján ez első pillantásra szokatlannak tűnhet, de ne feledjük, hogy itt épp a halállal szembeni diadalról van szó. A félelem elhagyására bíztatják egymást a szerelmesek, és ezt harsogja az utolsó felvonás végén, a függöny lebocsátásakor a zenekar is. Az a kérdés, vajon Chénier eredeti története, melyben Coigny grófnőnek nem hogy esze ágában sem volt feláldoznia magát a költőért, de még hűséges sem maradt hozzá, nem lett volna-e szívet tépőbb befejezés, történelmietlen, és más felé is vinne. Ekkor biztos, hogy nem egy későromantikus operával állnánk szemben. Luigi Illica történetével két főszereplőt nyertünk – egy legalábbis egyenrangú nőalakot is Chénier mellé – és páratlanul szép kettősüket az utolsó felvonásban (Vicino a te s’acqueta). Sümegi Eszter, és Kiss B. Atilla teljesítményének jóvoltából mindez ünnepi élmény.

 

Fotó: Éder Vera

 

Kiss B. kemény tenorja azzal nyeri el funkcióját, hogy erejére szükség van egy ennyire súlyos, drámai nőalak mellé. Ez a második felvonásban válik egyértelművé, amikor Chénier és a már üldözött Magdalena találkoznak a sötétben. A darab expozíciója rövid, az első felvonásban még csak óvatos jelek mutatnak a későbbi szerelemre. A szálak a következő felvonásban bontakoznak ki, egy párjelenetben, ahol Bersi, (Simon Krisztina élvezetes mimikájával) leskelődik Chénier után úrnője megbízásából, majd Chénier figyeli titokban Magdalena érkezését.

A Sümegi alakította Magdalena energikus, tüzes, ízig-vérig elbűvölő nő, akiben jelen van egyszerre a bátorság, és az oltalomra vágyás is. A darab elején még felelőtlen fiatal lány, fokozatosan válik edzetté a körülmények hatására. Sümegi Eszter remekelt, szopránja kristálytiszta, megbízható, kifinomult, játéka pedig élénk és természetes volt. Magdalena alakját hitelesen hozta, miközben zeneileg is csúcsformát nyújtott. Az André Chénier zenéjében az énekeseknek nem rendelődik alá a zenekar, így a fortéknál nem kis munka a hangzás fölé emelkedni. Mégis úgy tűnt, Sümeginek csengő vibratóival könnyedén sikerül. Kiss B. Atillával közös kettőseik gondos egymásra figyelést, összhangot tükröztek.

 

 

 

Fotó: Éder Vera

 

 

Dénes István karmester ugyancsak új résztvevő az operában, Sümegi Eszterrel ellenben komoly közös munka áll a háta mögött, ő dirigálta az énekesnő 2003-as szólólemezét. A zenekar koncentrált volt a keze alatt; érdemes kiemelni a fegyelmezett dinamikát, és az ízes megszólalásokat, például a táncjeleneteknél.

 


Csoma Orsi

 

Kapcsolódó linkek ezen a honlapon:

 

Forradalom az Operaházban

 

Umberto Giordano

 

Andrea Chénier

 

Sümegi Eszter