head main legfrissebb

Operaverseny - alapítók

Operaverseny - alapítók

ARMEL PRODUKCIÓ

Az Armel Produkció & Sajtóirodát Havas Ágnes hozta létre 2003 júliusában.

Havas Ágnes az ELTE angol-francia szakán szerzett diplomát 1992-ben, majd tanulmányait Svédországban folytatta. Késõbb dolgozott az MTI Külpolitikai Fõszerkesztõségén, az Interconcert Mûvészeti Ügynökségnél, majd közel egy évtizeden át volt a budapesti Francia Intézet munkatársa, zenei programjainak kitalálója, szervezõje. 2003-ban megalapította saját producer-irodáját, azzal a céllal, hogy önálló opera és színházi produkciókat, valamint koprodukciókat hozzon létre.

Törekvése, hogy színházaink és operaházaink számára együttmûködõ partnereket találjon Európában és a tengerentúlon, hogy közös produkciók szülessenek és ezek a produkciók, valamint az õket létrehozó mûvészek és intézmények híre eljusson a nemzetközi színházi- és operaéletbe.

Az iroda rövid - mindössze négy éves - fennállásának ellenére, öt saját opera produkcióval büszkélkedhet. A nemzetközi kooprodukcióban létrejött elõadások közül kettõnek teljes finanszírozása kötõdik nevéhez.

Az Armel minden egyes produkciója egyedi értékeket hordoz és - a visszajelzések alapján mondhatjuk - presztízst jelent: a kortárs magyarországi bemutatóktól (Eötvös Péter: Le Balcon) a hagyományos nagyoperákon keresztül (Verdi: Attila, Gounod: Faust, Bartók: Kékszakállú Herceg Vára) egészen a Versailles-i Kastélyban a barokk szerzõ, Charpentier mûvét színpadra állító õsbemutatóig.

Mindezeken kívül az Armel Produkció elsõ négy évét még számos rangos hangverseny, zenekari turné, hazai és külföldi kiállítások szervezése, valamint hangfelvételek jellemzik.


További info:
www.armel.hu

 

A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

A XX. század elsõ felében Európa nagy szellemi centrumaiban egyre divatosabbá váltak a különbözõ kulturális értékekre, hagyományokra épülõ fesztiválok, valamint a nagyszabású szabadtéri rendezvények. A külföldi rendezvények sikerei a magyar szellemi élet képviselõit hasonló indíttatású fesztiválok megszervezésére sarkallta. Magyarországon az elsõk között indították útjára az immár több mint hetvenöt éves múlttal rendelkezõ nyári színházat, a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Játékok ötletét elõször 1926-ban Juhász Gyula, a szegedi költõ vetette fel. A "fõpróbára" a lehetõséget a Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 õszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielõadások megrendezésére. Az elsõ elõadásra - Magyar Passió - 1931. június 13-án került sor. A sikersorozatnak a II. világháború vetett véget, az 1939-es nyár után 20 évig csöndes lett a tér.

Az újrakezdés 1959. július 25-ig váratott magára, s azon az estén a Hunyadi László dallamaival megkezdõdött a Szegedi Szabadtéri Játékok máig tartó második fejezete. 1994-ben a Játékok új nézõteret kapott. A teret egész évben elfoglaló lelátót, csak az elõadások idejére felállított, 4000 férõhelyes mobil nézõtérrel cserélték le. A szektorokat az 1879-es tiszai nagyárvíz idején segítséget nyújtó európai fõvárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el. Az "újkori" játékok több mint 40 éve alatt - 142 darab 657 elõadására - több mint 3 millióan voltak kíváncsiak.

A XXI. század elejére a Szegedi Szabadtéri Játékok többszörösen bizonyította már kiválóságát hazánk kulturális palettáján: az ország legnagyobb, legrégebbi és legsikeresebb szabadtéri fesztiválja.

A Játékok sikeréhez éppúgy hozzátartozik a velencei Szent Márk tér hangulatát idézõ Dóm tér, az elõadásokat követõ, nagy sikerû, ingyenes térzenei koncertek, mint az igen magas színvonalú színpadi események, amelyeken az ország legismertebb, legnépszerûbb mûvészei és rendezõi mûködnek közre. 

 

A PANNON FILHARMONIKUSOK

A Pannon Filharmonikusok fennállásának csaknem kétszáz éve alatt a magyar kulturális élet reprezentáns szereplõjévé vált.

A Dél-Dunántúlon, Budapesten a Mûvészetek Palotájában, és külföldön egyaránt teltházas koncerteket adó, nemzetközi mûvészek - Leopold Hager, Maxim Vengerov, Mischa Maisky - által elismert zenekar munkájának érdeme többek között, hogy Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fõvárosaként Magyarország második fõvárosává válik.

A nemzetközi elvárásoknak megfelelõen négy éve megújult és töretlenül fejlõdõ, innovatív zenekar mára a magyar zenei élet egyik legérdekesebb színfoltjaként a kulturális élet élvonalába tartozik, melyet mind a közönség, a szakma és a kritika is igazol.

A Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója és vezetõ karmestere a nemzetközi zenei színtéren is elismert Hamar Zsolt, aki az elkövetkezõ években a Zürichi Operaház állandó vendégkarmestere is.

A Pannon Filharmonikusok minden produkciójában a minõséget és a hallgatóság igényeit tartja szem elõtt, és mindent megtesz, hogy e kettõ egybe essen. A komolyzenére gondolva néha szokatlannak tûnõ, újító ötletekkel lepi meg hallgatóságát, melynek köszönhetõen az elmúlt években megháromszorozta közönségét.

A zenekar mára elért szakmai színvonalának köszönhetõen a nemzetközi zenei világ legrangosabb szólistái fogadják el meghívását a közös muzsikálásra, az elmúlt évek munkájának eredményeként a 2007/2008. évadban hangversenyeinek minõségi léptékváltása történik meg. 

További info: www.pfz.hu

 

MEZZO TV

A MEZZO televízió Európa vezetõ klasszikus és jazz-zenei csatornája. Kínálatában megtalálható a klasszikus zene minden stílusa és korszaka: barokk, romantikus, klasszikus, kortárs, és minden mûvészeti formája: énekes, hangszeres, szimfonikus egyaránt. 

A MEZZO-n hallható a jazz minden vállfaja: ragtime, fusion, soul, vagy elektronikus.

Mint a mûfaj egyedülálló csatornája, a MEZZO büszke arra, hogy a lehetõ legszélesebb közönséget szolgálja ki, mind a szakmabelieket, mind a mûkedvelõket.

A fenti cél megvalósítása érdekében a MEZZO az alábbi, pontosan meghatározott struktúrában sugározza mûsorait:
- élõ és elõre felvett események,
- "Sequences" ("Jelenetek") elnevezésû, rövid zenei mûsorszámok.

A MEZZO az alábbi 37 ország 11.1 millió háztartásában érhetõ el:
Albánia, Ausztria, Belgium, Belorusszia, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Franciaország, Finnország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Izrael, Kazahsztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Libanon, Macedónia, Málta, Magyarország, Moldávia, Németország, Norvégia, Oroszország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

További info:
www.mezzo.tv

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok