ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

„Lassan időszerű lenne Violetta…”

„Lassan időszerű lenne Violetta…”

Interjú Sáfár Orsolya szopránnal.

Májusban énekelted Susanna szerepét Hindemith Sancta Susanna című operájában. Láthatjuk majd újra ezt a darabot vagy ez egyszeri alkalom volt? 

Egyszeri alkalom, bár mi, énekesek jeleztük, hogy nagyon élveztük Varga Bence rendezővel a munkát és magát az előadást is.

Kár, hogy ilyen nagyszerű előadásra – ahogy sok másikra is – csak egy-két alkalommal kerül sor, aztán soha többé nem látjuk újra. 

Én is sajnálom. Lehet, hogy be kellene mennem néha a megfelelő helyekre kopogtatni… Akkor talán előbb-utóbb újra elővennék ezt a produkciót is. Igaz persze, hogy ehhez az előadáshoz nagyon sokat hozzátett a helyszín is, a Kiscelli Romtemplom. A Sancta Susannát valószínűleg ott lenne érdemes ismét játszani. 

Októberben volt egy fellépésed a Café Budapest keretében, Kutrik Bence A halhatatlan szív című operájában. Mit kell tudnunk erről a műről? 

Ez egy remek darab. Bár a szerző szerint nem kifejezetten opera, azért musicalnek sem nevezném. Filmzenésen cseng, de klasszikus, operai hangképzéssel is jól végigénekelhető. Én nagyon élveztem, és jól esett a torkomnak. A darabot Kutrik Bence még Almási-Tóth András rendező felkérésére írta az opera szakosok vizsgájára, a mostani előadás pedig egy új verziója volt a műnek. Nagyon izgalmas, mindössze 15 perces, velős kis darabról van szó, amiben az egyik női szereplő gyermekkori sérelmei miatt akar bosszút állni a másikon – nevezetesen rajtam. A szerző szerint a történet az 1980-as években játszódik. Nagy zenekar játszik, két énekes és egy néma szereplő van a műben. A bosszúálló szerepét is – akit Balga Gabriella alakított – nagyon szívesen vállaltam volna, mert van egy gyönyörű áriája.  

so sancta susanna nagy attila int

Hindemith: Sancta Susanna; Susanna szerepében;
Kiscelli Múzeum, Budapest, 2018 (fotó: Nagy Attila)


Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljének 2017-ben volt az ősbemutatója a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon. Te énekelted Margaritát. Akkor a mű még koncertszerű előadáson hangzott el, az idei évadban viszont már szcenírozott formában is láthatjuk majd az Eiffel Műhelyházban. Egy darabig úgy tűnt, hogy több más előadás mellett az Operaház ezt a darabot sem mutatja be.

Végül mégis, bár a premier eredetileg novemberre volt kitűzve, e helyett február 7-én kerül rá sor.

A Mester és Margarita operaházi szereposztása hasonló lesz a miskolci előadáséhoz, néhány változtatással. Kérdéses volt, hogy a szoprán főszerepet ismét te énekeled? 

Nekem végig úgy tűnt, hogy ez nem volt kérdés. Néhány szereplő mellett változik egyébként a zenekar is. Ezúttal is Hollerung Gábor vezényel, de az Operaház zenekara játszik, ők most tanulják majd be a művet. Azt hiszem, kemény munka lesz, mert sokat dolgozott rajta annak idején a Budafoki Dohnányi Zenekar is.

A színpadi ősbemutató az Eiffel Műhelyházban lesz. Ott énekeltél már? Mik voltak a tapasztalataid? 

Igen, Mimìt a Bohéméletben. Az Eiffel Műhelyház akkor még nem volt teljesen kész, remélem, hogy A Mester és Margarita előadásán lesznek már hangvetők is, amik által még jobb lesz az akusztika. A produkciót eredetileg az Operaházba szánták, az újranyitás után, de mivel ez a tervekhez képest késik, ezért Levente műve lesz az Eiffelben az idei évad első premierje.

Számos grandiózus jelenet van a darabban, gondolom, látványos előadásra számíthatunk.

Igen, azt hallottam, hogy még a cirkuszból is jönnek majd művészek, és valószínűleg én sem úszom majd meg a „reptetést”. Szente Vajk fogja rendezni az előadást, aki a musical világából jön. Izgalmas lesz. 

Mikor kezdődnek a próbák? 

December végén, úgyhogy egyelőre a szerep memorizálásánál tartok. Csak részben emlékszem rá, mert a miskolci előadáson még kottából énekeltünk. Szerencsére elég fülbemászó dallamok vannak benne, inkább a ritmika, a belépések, a szünetek azok, amikre majd elsősorban koncentrálnom kell.

so mester es margarita vj

Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita; Margarita szerepében;
partnere: Balczó Péter; Bartók Plusz Operafesztivál, 2017. június (fotó: Vajda János)


Ezt megelőzően, decemberben egy zeneakadémiai koncerten a Rigoletto harmadik felvonásában lépsz fel. Gilda szerepét még soha nem énekelted.
 

Nem, bár sokszor kértem, és már régen meg is tanultam a teljes szerepet. De most legalább egy harmadik felvonást elénekelhetek, és nem is akárkikkel: Boncsér Gergely, Kálmándy Mihály és Megyesi Schwartz Lúcia lesznek a partnereim. Gilda szerepét hangilag és lelkileg is magaménak érzem. Kálmándy Mihállyal egyébként már énekeltem együtt a Rigoletto kvartettjét az Operaház egy tatai rendezvényén.

Az utóbbi években az Operaház társulata gyakran utazik, és velük te is.

Igen. 2015-ben már ott lehettem az Operával Japánban, ahol Susannát alakítottam Mozart Figarójában. A tavalyi évadom nagy része – az Operát az Operából szlogen kíséretében – pedig arról szólt, hogy koncertszerű előadásokon mutattuk be vidéken és a környező országokban a Turandotot, amiben Liút énekeltem, és a Bohéméletet, amiben Mimìt. Utóbbit az Oláh Gusztáv-féle jelmezekben énekeltük, és volt néhány díszletelem is, tehát az előadás inkább félig-szcenírozott volt. A Turandotot is jelmezben adtuk elő, de bútorok nélkül. A szereplők közti kapcsolatot itt is igyekeztünk kifejezni, ezért a koncert ellenére talán mégis színházi élményt nyújtottak ezek az esték. Augusztusban Erdélybe utaztunk, ahol négy alkalommal játszhattam a Szerelmi bájitalban Adinát. Ez komplett színházi előadás volt: egy kamiont vittünk magunkkal, aminek lenyitottuk az oldalát és belül volt a színpad. A jármű is része volt az előadásnak.

so int 2019 1

(fotó: Operaportál)


Jövő áprilisban fellépsz majd egy koncerten, ahol Berg Lulu szvitjét adjátok elő.
 

Ez egy zenekari átirat, amiben egyetlen énekes szám van az operából, a szopráné.

A teljes opera címszerepe viszont óriási kihívás egy szopránnak. Azt is elvállalnád? 

Nem tudom, ahhoz jobban kellene ismernem. Az biztos, hogy amikor még a Zeneakadémián tanultunk róla, nagyon izgalmas szerepnek tűnt.

Tavaly elnyerted a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet. Ki kaphatja ezt meg, és mi jár együtt ezzel a díjjal? 

Igen, ez az úgynevezett Hattyú-díj. Annak ítélik oda, aki az adott évadban sokat volt színpadon, és persze ott jól is teljesített. A díj egy évadra szól, és anyagi elismerés is jár hozzá. Érdekes, hogy abban az évadban, amikor megkaptam, két szerepet is beugrással énekeltem: a Porgy és Bess-be egy-két hónappal a bemutató előtt kerültem bele, ahogy a Sancta Susannát is az utolsó pillanatban kaptam meg. Ezek tehát „lepattanó szerepek” voltak.

Frusztráló, bosszantó érzés, ha egy énekes azért kap meg egy szerepet, mert azt valaki visszaadta? 

Én ebből nem szoktam problémát csinálni, örülök, ha van feladat.

Gilda egyelőre csak szerepálom, Liút viszont már énekelted színpadon is.

Egyszer, Pozsonyban, beugrással. Nagyon szerettem.

so int 2019 3

Torockón, előadás előtt (fotó: Sáfár Orsolya magángyűjteménye)



További szerepálmok?

Lassan időszerű lenne Violetta, ami egy szép nagy falat... Úgy érzem, hogy hangilag már megértem hozzá. Sokáig azt gondoltam, hogy ez még korai, de most már nem mondanék rá nemet, ha felkérnének. És próbálgatnám azt is, hogy mennyire súlyos szerepekig mehetek el. Felmerült már bennem például Nedda és Desdemona is.  

Jövőre az Operaházban francia évad lesz. Erről milyen szerepek jutnak eszedbe?

Elsősorban Júlia, Gounod operájában. Szívesen elénekelném újra Margitot is a Faustban. Micaëla sem voltam még Budapesten, csak Győrött énekeltem a szerepet, magyarul. A Carmenről jut eszembe: december 9-én az Erkel Színházban, Komlósi Ildikó 35 éves jubileumi koncertjén egy Carmen-keresztmetszetet énekelünk majd, amiben Frasquita leszek. Nagyon megtisztelő, hogy Komlósi Ildikó engem is partnerévé választott. Visszatérve a francia repertoárra: Massenet Manonjaként is nagyon jól érezném magam.



Csák Balázs