ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

„Elborult elméjű nőt kell megformálnom…”

„Elborult elméjű nőt kell megformálnom…”

Interjú Ulbrich Andrea mezzoszopránnal.

Interjú Ulbrich Andrea mezzoszopránnal, aki június 19-én, a Miskolci Operafesztiválon Azucena szerepében lépett fel Verdi A trubadúr című operájában. (Az interjú a premier előtt készült.)

 

 

 

Számtalan alkalommal énekelte már Azucena szerepét, többek között a Veronai Arénában is. Galgóczy Judit mostani rendezése nagymértékben eltér azoktól, amelyekben korábban fellépett?

 

Teljesen eltér a szokványos, hagyományos Trubadúr-rendezésektől, én nagyon érdekesnek tartom. Egészen más felfogásban kell énekelnem. Nem csak a jól ismert Azucenát személyesítem meg, a mostani karakter jóval összetettebb. Az előadásnak napjainkra is érvényes, nagyon komoly mondanivalója van, ideértve olyan fogalmakat is, mint a másság vagy a kisebbség helyzete. Mindezt természetesen nekünk, énekeseknek is értenünk kell és át kell éreznünk, hogy a rendező által megkívánt elgondolást hitelesen tudjuk közvetíteni a hallgatóság felé.

 

Az évek során egyébként is változott a szerepfelfogása?

 

Nagyon sokat. Minden előadás más. Ha ugyanabban a rendezésben énekelem ötször a darabot, akkor is ötször más. Amikor pedig egy másik rendezésben kérnek fel a szerepre, igyekszem az előzőek tapasztalait is beépíteni. Ez nem csak a színészi játékra, de az éneklés módjára is igaz: sokszor rájövök, hogy egy-egy részletet mennyire másképpen is lehet énekelni. A lelki és a hangi érettséggel együtt amúgy is változik az ember hangtechnikája.

 

Mikor énekelte először Azucena szerepét?

 

2006-ban, Olaszországban.

 

Miért szereti ezt a szerepet?

 

Mindenekelőtt a drámaisága miatt. Nehéz, de nagyon hálás szerep, rengeteg színt lehet megmutatni benne. Egy elborult elméjű nőt kell megformálnom, akiben egyaránt megtalálható az anyai szív, a szeretet, a bosszú ösztöne és az elesettség. Szívfacsaró érzés mindezt átélni. Azt hiszem, hogy kell egy bizonyos érettség, élettapasztalat, hogy valaki mindezt át tudja vinni az előadásába.

 

Hangilag mennyire nehéz a szólam?

 

Hangilag sem könnyű a szerep, de ha valaki már jól tudja, mégsem nehéz énekelni, mert Verdi nagyon értett a hangokhoz.

 

 

Ulbrich Andrea interju gms 2
(fotó: Gálos Mihály Samu)

 

 

Mennyiben jelent nehézséget, hogy egy sportcsarnokban, hangosítás mellett lépnek fel?

 

Nekem nem szokatlan, mert énekeltem már így Baselben, a Nabuccóban. Az az előadás egy hatalmas stadionban volt, természetesen ott is mikroporttal énekeltünk.

 

Ilyenkor másképp énekel, visszafogja a hangját?

 

Nem tudom, illetve nem akarom visszafogni a hangom, mert akkor megváltozna a hangszínem. Úgy énekelek, ahogy szoktam, a többi már a hangmérnök dolga.

 

Egyébként vissza szokta hallgatni a régi felvételeit?

 

Igen, de nagyon kritikus vagyok magammal.

 

Egy ízben már énekelt a Miskolci Operafesztiválon, 2005-ben.

 

Akkor a Normában léptem fel Adalgisa szerepében. Miskolc különösen kedves nekem, mert az édesapám, Bottyán Endre egyike volt azoknak, akik a negyvenes évek végén ebben a városban megalapították az első operatagozatot. [Bottyán Endre basszbariton eredeti neve Ulbrich József volt, de Bottyán Endre néven lépett fel. Mura Péterrel, Lukács Ervinnel és Horváth Ádámmal közösen alapították meg Miskolcon a színház első opera tagozatát. - CsB -]

 

Azucenát nem csak a Veronai Arénában, de számos más külföldi operaházban is énekelte.

 

A drámai szerepeim sora az Aida Amnerisével indult Düsseldorfban, a kétezres évek közepén. Ezt követően jött Azucena, amivel számos olasz nagyvárosban szerepeltem. Felléptem Triesztben, Cremonában, Comóban, Paviában és végül a Veronai Arénában, ahol négy éven át énekeltem: a Nabuccóban Fenenát, a Trubadúrban Azucenát és az Aidában Amnerist. Utóbbit világszerte egyenesben közvetíttek, 3D-ben a Scalától a Metropolitanen át a Covent Gardenig, és több környező országban is, de Magyarországon sajnos nem.

 

Láthatja majd újra a Veronai Aréna közönsége is?

 

Nagyon remélem. A négy éves veronai fellépés-sorozatom utána többször megoperálták a térdemet, ezért hosszabb időt ki kellett hagynom. De most már jól vagyok.

 

 

Ulbrich Andrea interju gms 3
(fotó: Gálos Mihály Samu)

 

 

Egy korábbi interjúnkban, öt évvel ezelőtt azt mondta: külföldön sokkal inkább elismerik, itthon azonban beskatulyázták, és elsősorban nem drámai mezzóként tekintenek Önre. Azóta változott a helyzet?

 

Nem. Amikor fiatal énekes voltam, még nem akartam drámai szerepekben fellépni, ezért olyan szerepeket énekeltem, mint például Hamupipőke vagy Rosina. Amikor a hang még nem elég érett, és hiányzik a drámai szerepekhez szükséges technika, fölösleges a hangot megerőltetni. Ha valaki 20-30 évig akar énekelni, okosan kell az energiáit beosztania. Az említett düsseldorfi Aida után azonban már elkezdhettem drámai szerepeket énekelni, de itthon ezt valamiért nehezen fogadták el, nem igazán vesznek rólam tudomást. Ez fáj nekem, szeretnék itthon minél többet énekelni, de a mai napig úgy érzem, hogy nem kapok elég lehetőséget.

 

Az idei évadban az Operaházban A trubadúrban lépett fel Azucenaként és egy kisebb szerepben, a Pillangókisasszony Suzukijaként. Mit énekel jövőre?

 

Ugyanezt a kettőt… Megkaptam a Sába királynője címszerepét is, amit meg is tanultam, de egyértelmű lett nekem, hogy ez nem az én szerepköröm. Csak akkor adok vissza szerepet, ha az tényleg nem az én hangomnak megfelelő. Nekem nagy a hangterjedelmem, de ez egyértelműen szoprán szerep, végig magas lágéban kell énekelni. Nagyon szívesen énekelnék viszont a Bánk bánban Gertrudist. Az ősváltozatban két évvel ezelőtt megkaptam a szerepet, az azonban számomra szintén nem a megfelelő lágéban van. Úgy gondoltam, hogy így nem tudnám a maximumot nyújtani, ezért nem szabad elvállalnom. Most azonban visszatért az Operaház színpadára a hagyományos változat, és abban nagyon szeretnék énekelni. Szívesen fellépnék Richard Strauss-szerepekben is, például Az árnyék nélküli asszonyban. Korábban énekeltem már A rózsalovagban, és tavaly a Saloméban Heródiást, amit nagyon szeretek, októberben pedig fellépek majd egy Richard Strauss-operában a Művészetek Palotájában: a Daphnéban énekelem Gaia szerepét. De kacérkodom Wagnerrel is…

 

Külföldön lesznek fellépései a jövő évadban?

 

Igen, Genovában, a Carlo Felicében, ahol önálló estem lesz zenekari kísérettel: Verdi- és Respighi műveket énekelek majd.

 

 

Csák Balázs