ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Levélregény és balett

Levélregény és balett

Egy opera és egy balett az Operaház „Otthonra” közvetítéssorozatában.

Április 4-én és 5-én két kuriózum felvételével robog tovább a Magyar Állami Operaház O/A – otthonra című közvetítéssorozata. Szombaton a Papageno Facebook-oldalán Jules Massenet Werther című operáját, vasárnap este pedig az Opera YouTube-csatornáján a sorozat első balettközvetítéseként A kalózt tekintheti meg a közönség.

Korának legjelentősebb francia operaszerzője, Jules Massenet Goethe Az ifjú Werther szenvedései című levélregényében látta meg a tökéletes operaalapot. A szívszorító szerelmi történet és a romantikus zene találkozása a mai napig garantáltan magával ragadja a közönséget, mégis ritkán hallani operaszínpadokon a művet. A szombat este 19 órától a Papageno Facebook-oldalán közvetített 2017-es előadást Szikora János rendezte. A produkció a magányos szerelmes férfi korokon átívelő tulajdonságaira fókuszál, így téve aktuálissá egy 18. századi mese 19. századi megzenésítését. A Werther fekete, sötét magányának szimbólumaként megjelenő szobát, vagyis a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte. A címszerepben Brickner Szabolcs, további szerepekben Mester ViktóriaSzegedi CsabaBusa TamásSzerekován JánosEgri Sándor és Szemere Zita hallhatók, az Opera Zenekart a nemzetközileg elismert Alain Guingal vezényli.

werther Palyi Zsofia

Werther - Brickner Szabolcs


Vasárnap este héttől a baletté lesz a főszerep: az angol romantikus költészet egyik nagyja, Lord George Gordon Byron A kalóz című költeményéből lett egészestés balettprodukció 2017-es felvételét közvetítjük az Opera YouTube-csatornáján. A kalózok világa – akárcsak a betyároké vagy a haramiáké – erősen foglalkoztatta a 19. századi művészeket; a rejtélyekkel, kalandokkal és izgalmakkal teli életet élő figurák visszatérő alakjai lettek festményeknek, költeményeknek – s ezáltal zeneműveknek is. A kalózkapitány és a rabszolgalány különös szerelméről szóló történethez Adolphe Adam írt zenét. A koreográfiát a legendás Marius Petipa és Konsztantyin Szergejev alkotása nyomán Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás dolgozta át és igazította a Magyar Nemzeti Balett táncosainak karaktereire. Az egzotikus világot megidéző díszlet Rózsa István munkája, a látványos jelmezeket Rományi Nóra tervezte. A főbb szerepekben Kim MinjungRadziush Mikalai és Rónai András láthatók. Az Opera Zenekart Déri András vezényli.

levelregeny Palyi Zsofia

A kalóz

 

Fotók: Pályi Zsófia