head main hirek

Elhunyt Jessye Norman

Elhunyt Jessye Norman

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb szopránja 74 éves volt.

74 éves korában New Yorkban elhunyt Jessye Norman, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb szopránja. Az énekesnő szervei egy gerincsérülés szövődményei okozta vérmérgezés következtében felmondták a szolgálatot.

Norman egyike volt azon kevés fekete operaénekesnek, aki világsztár lett, olyan operaházak ünnepelt szopránja, mint a Scala és a Metropolitan. Kora egyik legsokoldalúbb koncert- és operaénekese számos stílusban és műfajban otthonosan mozgott. Saját elmondása szerint mindig is vonzotta az, ami sokak számára szokatlan. Előszeretettel énekelte például Duke Ellington dalait, kiadott egy jazz albumot, énekelt spirituálékat, fellépett Kathleen Battle szopránnal Vangelis Mythodeájában Athénben, a Zeusz Templomban, With a Song in My Heart című albumán pedig filmvígjátékok dalait és musicaleket énekelt.

norman 1 met

Ariadné szerepében (Strauss Ariadné Naxosban) (fotó: MET) 


Bár elsősorban drámai szopránként tartják számon, mindig is igyekezett elkerülni, hogy beskatulyázzák. Hangja csakugyan nem könnyen sorolható be, egyformán meggyőzően énekelt drámai szoprán, mezzoszoprán és spinto szerepeket is. Rendkívül széles repertoárján többek között olyan szerepek találhatóak, mint Judit (Bartók: A kékszakállú herceg vára), Leonóra (Beethoven: Fidelio), Cassandre és Didon (Berlioz: A trójaiak), Carmen (Bizet: Carmen), Alkesztisz (Gluck: Alkesztisz), Armida (Haydn: Armida), Emilia Marty (Janácek: A Makropulosz-ügy), Salome (Massenet: Hérodiade), Santuzza (Mascagni: Parasztbecsület), Almaviva grófnő (Mozart: Figaro házassága), Donna Elvira (Mozart: Don Giovanni), Idamante (Mozart: Idomeneo), Madame Lidoine (Poulenc: A karmeliták párbeszédei), Antonia (Offenbach: Hoffmann meséi), Dido (Purcell: Dido és Aeneas), Phedra (Rameau: Hippolyte et Aricie), Egy nő (Schönberg: Erwartung), Ariadné (Strauss: Ariadné Naxoszban), Salome (Strauss: Salome), Jocasta (Sztravinszkij: Oedipus rex), Aida (Verdi: Aida), Sieglinde (Wagner: A walkür), Kundry (Wagner: Parsifal), Elsa (Wagner: Lohengrin), Elisabeth (Wagner: Tannhäuser) és Euryanthe (Weber: Euryanthe). 

"Mild und leise wie er lächelt" (Wagner: Trisztán és Izolda) 2005


Karrierje során megszámlálhatatlan dalestet adott, melyeken a klasszikus német repertoár (Schubert, Mahler, Wagner, Brahms) mellett 20. századi német és francia művek is szerepeltek, Schönbergtől kezdve Poulenc, Ravel és Satie művein át Messiaen-dalokig, amelyeket mindig eredeti nyelven adott elő. Moszkvában oroszul énekelte Muszorgszkij dalait is.

Norman 1945. szeptember 15-én született a Georgia állambeli Augusta városában. Zenészcsaládban nőtt fel, melyben zongoristák és énekesek is voltak. Gyermekkorában sokat énekelt templomban. Ösztöndíjat nyert a washingtoni Howard Egyetemre, majd később a Peabody Konzervatóriumban és a Michigan Egyetemen tanult.

1969-ben debütált Berlinben Elisabethként Wagner Tannhäuserében. Nem sokkal később, 1972-ben Verdi Aidájának címszerepét énekelte a milánói Scalában, majd Berlioz A trójaik című operájában lépett fel Cassandra szerepében a londoni Covent Garden-ben. 1975-től Londonban élt, és öt éven át nem lépett fel operaszínpadon, csak koncerteket adott. 1980-ban tért vissza Strauss Ariadné Naxosban című operájának címszerepében Hamburgban. Különös módos csak jóval később, 1982-ben debütált az Egyesült Államokban, Philadelphiában, Jocastaként (Sztravinszkij: Oedipus rex), valamint Didóként (Purcell: Dido és Aeneas). A Metropolitanben is Cassandra szerepében debütált, a MET centenáriumi, 1983-84-es évadnyitó előadásán. Ezt követően több mint 80 előadáson énekelt a New York-i operaházban.

 'He's Got The Whole World In His Hand' (Jessye Norman + Kathleen Battle),1990, Carnegie Hall


Gyönyörű színezetű hangja, rendkívüli hangereje, technikai felkészültsége és kifinomult muzikalitása révén elkápráztatta a közönséget. Az 1980-as évek közepére már a világ legelismertebb drámai szopránjaként tartották számon.

1989-ben a Metropolitan Operában egy este énekelte el Schönberg Erwartung című egyszereplős operájának szoprán szerepét, és Bartók Kékszakállújában Juditot.

1996-ban óriási sikerrel mutatkozott be szintén a Metropolitanban Janáček A Makropulosz-ügy című operájában Emilia Marty szerepében.

Jessye Norman énekelt Ronald Reagan, majd Bill Clinton elnökségének beavató ceremóniáján és II. Erzsébet királynő 60. születésnapi ünnepségén, 1989. július 14-én a Marseillaise-t énekelte Párizsban, a francia forradalom 200. évfordulója alkalmából, és fellépett az 1996-os atlantai olimpia megnyitóján is.

2004-ben dokumentumfilm készült az életéről.

Jessye Norman megszámlálhatatlan kitüntetés és elismerés birtokosa. Négy Grammy-díjat nyert, majd 2006-ban megkapta a Grammy Életmű-díjat is. 52 éves korában ő lett az addigi legfiatalabb ember, aki megkaphatta a Kennedy Center Honor-t. Barack Obama adta át az énekesnőnek az Egyesült Államok legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetését (National Medal of Arts). Norman tiszteletbeli doktor számos rangos egyetemen, köztük a Juilliardon, a Harvardon és a Yale Egyetemen. Tagja a Brit Királyi Zeneakadémiának, tiszteletbeli ENSZ Nagykövet. Franciaországban még orchideát is elneveztek róla.

"When I am laid in earth" (Purcell: Dido and Aeneas) 

Afro-amerikai operaénekesként – különösen pályája elején – a faji előítéletekkel is szembe kellett néznie. "Alig várom azt a napot, amikor az embereknek nem jut eszükbe mások bőrszíne, csak az, hogy az illető hogyan dolgozik, legyen bármi is az a munka." – nyilatkozta.

A Jessye Norman Művészeti Iskola 2003-ban nyílt meg Augustában. Az intézmény ingyenes képzőművészeti oktatást biztosít hátrányos helyzetű gyermekek számára.


- csb -